Dagtochten naar het concentratiekamp Sachsenhausen vanuit Berlijn

Deze reis naar het verleden is pijnlijk maar noodzakelijk. Ik zal je vertellen hoe je het concentratiekamp kunt bezoeken dat het dichtst bij de hoofdstad ligt.
Dagtochten naar het concentratiekamp Sachsenhausen vanuit Berlijn

Andere populaire activiteiten in Berlijn

Meer over: Dagtochten naar het concentratiekamp Sachsenhausen vanuit Berlijn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de nazi's veel interneringscentra in heel Europa, maar het concentratiekamp Sachsenhausen werd beschouwd als het ideale prototype om de idealen van het nationaalsocialistische regime te belichamen.

Na de barbaarse gebeurtenissen die in die jaren in het kamp plaatsvonden, werd het concentratiekamp Sachsenhausen omgevormd tot een gedenkteken ter ere van de slachtoffers van de barbarij, zodat deze vreselijke gebeurtenissen zich nooit meer zouden herhalen. Ik zal je vertellen hoe je het kunt bezoeken.

De meest complete optie

Dagtrip naar het concentratiekamp Sachsenhausen vanuit Berlijn

Bezoek Sachsenhausen, een Holocaust Gedenkteken

Deze tour is inclusief toegang tot het Sachsenhausen Memorial en Museum en een lokale gids die je in detail zal vertellen over de geschiedenis van deze verschrikkelijke plek.

Tijdens deze tour door het concentratiekamp Sachsenhausen, die begint in Berlijn, reis je samen met je gids per openbaar vervoer naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Je gids vertelt je over het nazi-concentratiekampsysteem en geeft je alle details over de geschiedenis van deze vreselijke en duistere plek.

Eenmaal in Sachsenhausen bezoek je de appelplaats, de barakken, de pathologieafdeling, de Zeilenbau (Gestapo gevangenis), het vernietigingscentrum en het crematorium tijdens een rondleiding waarbij de gids je verhalen vertelt over het dagelijks leven van de gevangenen, de martelingen en straffen. Je leert ook over de laatste dagen van het concentratiekamp en het gebruik ervan door de Sovjets na de Tweede Wereldoorlog.

Aanbevolen als... je Sachsenhausen wilt bezoeken maar niet veel tijd hebt om je eigen bezoek te plannen.

Hoe zijn de rondleidingen in het concentratiekamp Sachsenhausen?

Toegang tot het concentratiekamp| ©Mendeztrives - Wikipedia
Toegang tot het concentratiekamp| ©Mendeztrives - Wikipedia

Het concentratiekamp Sachsenhausen wordt beschouwd als een van de must-visits voor bezoekers aan Berlijn. Om het te zien is dit de meest complete en populaire optie.

Waar deze excursie uit bestaat

Dit is een 6 uur durende excursie naar Sachsenhausen om samen met een Spaanstalige gids (erkend door de gedenkplaats zelf) meer te leren over de geschiedenis van deze plek, het soort gevangenen dat er verbleef en hun barre leefomstandigheden. Er verbleven ongeveer 60.000 gevangenen, waarvan er meer dan 12.000 er niet in slaagden om levend te ontsnappen.

Daarnaast laat deze rondleiding je de belangrijkste plekken van het kamp zien, zoals Barak 38, de strafcellen, de centrale binnenplaats en de ziekenboeg waar menselijke experimenten werden uitgevoerd op de gevangenen.

Tijdens de rondleiding hoor je ook verschillende getuigenissen van overlevenden, zie je foto's van het kamp die door de SS zijn genomen en geheime documentatie die aan het einde van de oorlog is gevonden.

Waarom deze rondleiding?

Ik zou het zeker aanraden om deze tour naar Sachsenhausen met een gids te doen in plaats van alleen, vooral omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken over hoe je aan je tickets komt en omdat je de uitleg krijgt van een professionele gids die je vragen beantwoordt en historische context geeft bij wat je in het kamp ziet, wat erg handig is op een plek als deze.

Boek een tour naar Sachsenhausen

De geschiedenis van het concentratiekamp Sachsenhausen

Schietplaats| ©Mendeztrives - Wikipedia
Schietplaats| ©Mendeztrives - Wikipedia

Nazi-Duitsland ontwierp deze plek als het ideale prototype voor de idealen van het nationaalsocialistische regime en het werd het centrale administratiekantoor voor de andere concentratiekampen. Het begon als een detentiecentrum en werkkamp voor politieke gevangenen, maar al snel interneerden de nazi's er ook mensen die ze als minderwaardig beschouwden vanwege hun ras, religie of andere kenmerken.

In de tijd dat Sachsenhausen in gebruik was (1933-1945), werden duizenden mensen onderworpen aan dwangarbeid, marteling, uithongering, menselijke experimenten en uiteindelijk uitroeiing.

Na de bevrijding van het concentratiekamp door de USSR werd Sachsenhausen een speciaal kamp van de Sovjet geheime dienst en een ander detentiecentrum voor DDR gevangenen. Sinds 1993 is het een gedenkteken voor de slachtoffers van die tijd.

Boek een excursie naar Sachsenhausen

Wat je te zien krijgt in concentratiekamp Sachsenhausen

Barakken van het kamp| ©Dineshraj Gooman
Barakken van het kamp| ©Dineshraj Gooman

Omdat Sachsenhausen in de jaren 1950 bijna volledig werd ontmanteld, is het grootste deel van het concentratiekamp leeg en is er weinig van de oorspronkelijke infrastructuur overgebleven. Veel delen zijn echter gereconstrueerd volgens de modellen die door de nazi's werden gebruikt en met dezelfde materialen voor authenticiteit en nauwkeurigheid.

  • Toren A: de wachttoren die toegang gaf tot het concentratiekamp.
  • Barakken 38 en 39: dit waren de gebouwen waarin de Joodse gevangenen werden vastgehouden. De reconstructies van de stapelbedden en toiletten die later werden gemaakt volgens de getuigenissen van overlevenden zijn te zien. Tegenwoordig is dit het Verzetsmuseum.
  • Strafcellen: dit was de gevangenis van het kamp. Hier werden de belangrijkste gevangenen opgesloten en voerde de Gestapo brute straffen uit.
  • Keuken en wasserij: twee barakken met permanente tentoonstellingen over Sachsenhausen.
  • Vuurkuil, gaskamers en massagraf: plaatsen waar de nazi's de gevangenen vermoordden en later begroeven.
  • Ziekenzaal en mortuarium: dit was de plek waar menselijke experimenten werden uitgevoerd op de gevangenen en waar sommige lijken werden bewaard.
  • Toren E: in deze toren is een tentoonstelling te zien over de relatie tussen Oranienburg en Sachsenhausen.
  • Centrale binnenplaats: Dit was de ruimte waar de nazi's gevangenen dwongen om lange uren te trainen in de regen, kou en hitte, of waar ze openbare executies uitvoerden door ophanging.
  • Gedenktekens: In het kamp zijn er verschillende gedenktekens gewijd aan de slachtoffers, zoals het Sovjet gedenkteken, het gedenkteken op de centrale binnenplaats, de gedenkplaten gewijd aan de Spaanse gevangenen of het gedenkteken naast de verdwenen gaskamer voor alle vermoorde gevangenen in Sachsenhausen.

Boek een excursie naar Sachsenhausen

Waarom een bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen de moeite waard is

Opschrift op de poort: Werk maakt vrij| ©Mendeztrives - Wikipedia
Opschrift op de poort: Werk maakt vrij| ©Mendeztrives - Wikipedia

Gezien de nabijheid van Berlijn kun je je tijdens een bezoek aan Sachsenhausen verdiepen in een tragische episode uit de Europese geschiedenis, meeleven met het lijden van veel mensen en nadenken over wat hier is gebeurd zodat het nooit meer zal gebeuren. Bovendien zie je, als je van geschiedenis houdt, in levende lijve **een van de belangrijkste plaatsen in de ontwikkeling van de Tweede Wereldoorlog.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat het een zeer zwaar bezoek is. Voordat je aan deze tour deelneemt, moet je je voorbereiden op wat je hier zult zien en horen. Er zullen momenten zijn dat je een brok in je keel en kippenvel krijgt als je door deze plek loopt en je de gruwelijkheden voorstelt die hier zijn gepleegd.

Wees dus gewaarschuwd dat de rondleiding door het concentratiekamp Sachsenhausen misschien niet geschikt is als je een erg gevoelig persoon bent. Het wordt zelfs afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar vanwege de wreedheid van de tentoongestelde stukken.

Boek een rondleiding door Sachsenhausen

Plan je bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen

Crematorium ovens| ©Mendeztrives - Wikipedia
Crematorium ovens| ©Mendeztrives - Wikipedia

Waar ligt het?

Straße der Nationen 22, 16515, Oranienburg,

Hoe er te komen

Deze rondleidingen omvatten geen reis naar Sachsenhausen vanwege de nabijheid van het kamp in Berlijn, dus je bent volkomen vrij om op eigen gelegenheid te gaan. Dit zijn de vervoersmiddelen die je kunt nemen:

  • Met de trein vanuit Berlijn: Neem lijn S1 (S-bahn Wannsee richting Oranienburg) vanaf station Berlijn Friedrichstraße en stap uit op station Oranienburg, dat de laatste halte is. Om te reizen heb je een kaartje nodig dat geldig is voor de ABC-zones. De treinen rijden elke 20 minuten en de reis duurt ongeveer 45 minuten.
  • **Naar Sachsenhausen vanaf treinstation Oranienburg: Je kunt 20 minuten lopen naar het concentratiekamp (maak je geen zorgen, de weg staat goed aangegeven) of je kunt bussen 804 (richting Malz) en 821 (richting Tiergarten) nemen naar het gedenkteken buiten het station.
  • Met de auto vanuit Berlijn: neem de snelweg A111 naar Hamburg. Wanneer je in Oranienburger Kreuz aankomt, neem je de A10 richting Prenzlau en neem je de afslag Birkenwalder. Neem vervolgens de B96 richting Oranienburg en volg de borden naar "Gedenkstätte" naar Sachsenhausen. De reis duurt ongeveer 50 minuten.

Openingstijden

Dagelijks geopend:

  • 15 maart tot 14 oktober: 8.30 tot 6.00 uur.
  • Van 15 oktober tot 14 maart: 8.30 tot 4.30 uur.

De musea zijn op maandag gesloten.

Wat moet ik meenemen naar het concentratiekamp Sachsenhausen?

Comfortabele schoenen| ©Alexandra Tran
Comfortabele schoenen| ©Alexandra Tran
  • Deze plek is groot en je moet een stuk lopen tussen de verschillende bezienswaardigheden, dus ik raad je aan om comfortabele schoenen te dragen. Wat kleding betreft, aangezien dit een bezoek aan een herdenkingsplaats is, raad ik aan om uit respect formele kleding te dragen.
  • Je kunt foto's maken in het concentratiekamp, dus het is geen probleem om je camera mee te nemen, maar vergeet niet dat Sachsenhausen een gedenkteken is voor de slachtoffers van het nazisme, dus probeer attent te zijn bij het maken van foto's.
  • Op de terugweg naar Berlijn raad ik je aan om een fles water en wat snacks mee te nemen voor het geval je trek krijgt.

Boek een excursie naar Sachsenhausen

Andere excursies die je misschien leuk vindt

Berlijn| ©Nicholas
Berlijn| ©Nicholas

Als je tijdens je reis naar Berlijn meer excursies wilt doen dan deze, kijk dan eens bij de beste tours en excursies vanuit Berlijn, waar je meer ideeën vindt om het meeste uit je reis te halen. Je kunt vanuit Berlijn onder andere een uitstapje maken naar Potsdam. En als je dieper in de geschiedenis wilt duiken, kun je een rondleiding doendoor de Joodse wijk van Berlijn.

Boek een tour naar Sachsenhausen

Beoordelingen van andere reizigers

4.7
· 42 Reviews
  • Q
    Q. V.
    5
    (0 Reviews)
    It was a very intensive visite of an KZ-lager. Our guide, Rebecca, made what we saw alive with her stories about real people. Beside of that she knows the historical facts by detail. All together it made an huge impression on me. C
  • C
    C.
    5
    (0 Reviews)
    De rondleiding was heel informatief, ik vond het leuk om over de geschiedenis te leren. De gids was vriendelijk en deskundig, ik was onder de indruk.
  • M
    M.
    5
    (0 Reviews)
    Geweldige privétour, Sachsenhausen is indrukwekkend. Vriendelijke en deskundige gids. Leerzame en ontroerende ervaring.
  • J
    J.
    4
    (0 Reviews)
    Het bezoek was indrukwekkend en zeer goed georganiseerd, zonder twijfel een 9 uit 10.
  • A
    A.
    4
    (0 Reviews)
    De rondleiding door Sachsenhausen was erg leerzaam en ontroerend, maar de busrit was een beetje lang naar mijn smaak.