Meer over: München Eten Tours
Als je gaat eten in München, kun je dat niet doen zonder een goed biertje- wist je niet dat het bekend staat als de bierhoofdstad van de wereld? Veel mensen zeggen dat het zo is. Een gastronomische tour maken en een biertje drinken is een van de beste dingen die je kunt doen en zien als je in München bent.
Duitse tavernes zijn traditionele plaatsen, en in de stad München kun je de lekkerste en populairste Beierse bieren proeven, evenals de gevarieerde Beierse en Duitse gastronomie. Hier zijn de beste gastronomische tours zodat je weet wat je moet bestellen tijdens je bezoek aan de meest emblematische pubs.
1. Leer de biercultuur kennen in het Hofbräuhaus en bezoek de Biergarten.
Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten-Franziskaner zijn enkele van de meest voortreffelijke bieren in München en een bierproeverij is een van de dingen die je moet doen als je twee dagen in de stad verblijft. Tijdens deze tour nodig ik je uit om de traditionele Biergarten te bezoeken, waar je in één middag de kenmerkende smaak van elk van deze bieren kunt proeven.
Biergartens zijn brouwerijen, maar met hun eigen onderscheidende kenmerken. Het is gebruikelijk dat elke Biergarten zijn eigen biermerk heeft, dus je zult elke Biergarten op een unieke manier ervaren. Sommige liggen buiten in de schaduw van bomen of zijn overdekte biertuinen, maar ze hebben meestal houten tafels en banken, dus je zult het heerlijk vinden om op zo'n inheemse plek te zijn.
Mijn advies is om te beginnen bij het Hofbräuhaus, een biergarten met bijna 500 jaar geschiedenis en gelegen op Platzl 9, op 4 minuten lopen van de historische Marienplatz. Je kunt je brouwerijdag afsluiten door een van hun authentieke bieren te proeven voor minder dan € 12.
Als je klaar bent met Hofbräuhaus, ga dan naar het Park Café op Spielplatz Alter Botanischer Garten, Sophienstraße. Hier kun je genieten van de heerlijke Löwenbräu, Franziskaner en Beck's bieren. Deze plek staat bekend als favoriet wanneer het Duitse nationale elftal een voetbalwedstrijd speelt of Bayern München belangrijke steekspelen heeft.
Sluit je rondleiding af met een laatste biertje en een goede Pretzel Biergarten van de Chinese Toren in de Englischer Garten of Engelse Tuin. Eenmaal in de Englischer Garten, de grootste en beroemdste tuin van de stad, ga je op zoek naar de Chinese toren in het midden van het park. Geniet van de wandeling naar de toren waar je de grootste pretzels van de stad vindt, evenals hun donkere bier, sterk van geur maar verfrissend van smaak.
Volgens de wet mag je in Beieren je eigen eten meenemen in een bakje en alleen het aangeboden bier consumeren. Dit culturele aspect van Beierse brouwerijen is weinig bekend bij buitenlanders.
Interessante details
-
Prijs: de gemiddelde prijs per biertje is 10-15€.
-
Duur: 2 tot 3 uur - Vervoermiddel: neem de metro van de lijnen U3 en U6 naar Marienplatz en loop van daaruit langs de verschillende biergartens.
-
Voordelen van deze optie: biertuinen en biergartens zijn erg populair bij de plaatselijke bevolking en toeristen. Je krijgt de kans om andere culturen te leren kennen terwijl je een goede pint bier deelt.
-
Nadelen van deze optie: de bierporties zijn groot en als je gevoelig bent voor alcohol kun je beter kleine biertjes bestellen.
2. Proef de Duitse keuken op de Viktualienmarkt in de Biergarten
Fruit, kazen, bloemen en veel kleurrijke producten komen samen in het hart van München. Bezoek de Viktualienmarkt, de grootste en populairste markt van de stad, waar 140 winkels elke dag open zijn en hun waren aan de bezoekers aanbieden. Hier kun je traditionele krakelingen, abrikozen, augurken, chocolade en zelfs bier eten, allemaal op een plek die is ontworpen voor de toeristen van vandaag.
Begin je wandeling op de Marienplatz. Je kunt het bereiken vanaf dezelfde metrostations die de naam delen op de lijnen U3 en U6. Rondom het plein vind je straatverkopers die warme en knapperige krakelingen aanbieden om van te genieten met een lekker bruisend appelsapje van de groentekraampjes.
Je kunt een gokje wagen en een speciaal augurkenplankje van Wilde Zeiten proberen met assortimenten van hertenvlees, wild zwijn, geitenkaas en sinaasappelmarmelade. Als je hongeriger bent, kun je een hert- of wildzwijnburger bestellen of de Tölzer Kasladen proberen, de beste ambachtelijke kazen van de markt.
In de Biergarten, de biertuin midden op de markt, heb je toegang tot een menu met een mix van traditionele Beierse gerechten en typisch Duitse gerechten. Dit etablissement is een goede keuze als je wilt genieten van een geweldige lunch of een warme snack in de buitenlucht.
Sluit de rondleiding af na een wandeling over de rest van de markt en winkelen voor souvenirs met een dessert. Je kunt de rondleiding afsluiten met een Beierse crème bij Chocolaterie Beluga en vragen of ze je hun beste chocolade willen laten proeven. De chocolade en chocoladewinkels op de markt staan erom bekend dat ze de bitterheid van hun bieren combineren met bittere en zoete bonbons.
Interessante details
-
Prijs: de markt is gratis te bezoeken, maar afhankelijk van de genuttigde gerechten en producten kunnen de gemiddelde kosten tussen de 20 en 80 € liggen - Duur: 2 tot 3 uur - Vervoermiddel: neem de metro van de lijnen U3 en U6 naar Marienplatz en loop vanaf daar naar de markt.
-
Voordelen van deze optie: deze markt is gespecialiseerd in lokale en moeilijk te vinden producten. Wat je hier ziet, is elders in de stad moeilijk te vinden.
-
Nadelen van deze optie: omdat het een populaire en centrale locatie is, kunnen de prijzen van producten en gerechten iets hoger zijn dan normaal.
3. Maak kennis met alle verschillende soorten worst in München
Je kunt onmogelijk door München reizen zonder een van de karakteristieke symbolen van de gastronomie en nationale identiteit te proeven: worst. Vanaf de Marienplatz kun je een rondleiding volgen langs verschillende soorten worst, zoals Weisswurst, Bierwurst of Bratwurstherzl. Heb je zin in een rondleiding vol worst?
Er gaat niets boven het starten van je rondleiding met een typisch Beiers ontbijtgerecht. In het Schneider Bräuhaus serveren ze Weisswurst, een inheemse Duitse witte worst die wordt gemaakt door kalfsvlees te combineren met varkensvlees, gemengd met kruiden en vervolgens gekookt in bouillon, vergezeld van Beierse zoete mosterd. Dit ontbijt wordt vergezeld door Brezenknödel, knoedels of pretzels, en een lokaal Weißbier, een witbier dat bij het ontbijt wordt geserveerd en dat Schneider Bräuhau al sinds 1872 brouwt.
Volg de Kaufingerstraße naar het Augustiner Stammahaus, waar je een schotel typisch Duitse worsten eet: Bierwurst en Bratwurstherzl. De eerstgenoemde worst, die letterlijk bierworst wordt genoemd, bevat geen bier, maar is de ideale metgezel en wordt gemaakt met knoflook en peper. Bratwurstherzl daarentegen kan worden gemaakt van koe of schaap en wordt in de natuurlijke darm van het dier gestopt. Een bezoek aan het Augustiner Stammahaus is een van de dingen die je in de winter in München moet doen en zien, omdat het zo populair is om zijn kerstgerechten.
meter van waar je bent, loop je door de Heiliggeiststraße naar het voormalige Bratwurstherzl, deze brouwerij grenst aan de Viktualienmarkt en is beroemd omdat het al sinds 1633 bestaat. Hier bestel je het kenmerkende gerecht, de Bremer Bratwurst. Het is een schotel met uitsluitend Duitse worsten, waaronder de Thüringer Rostbratwurst, een worst van geheim recept uit de centraaloostelijke deelstaat Thüringen.
Overal gaan de worsten vergezeld van een pint bier. Deze tour concentreert zich op het historische stadscentrum en je hoeft alleen maar de metro te nemen van het centraal station naar station Marienplatz en dan te voet naar je volgende bestemmingen te gaan. De prijzen van het dienblad variëren en je kunt elke worst apart bestellen, meestal met een portie zuurkool en aardappelen. De prijs kan rond de 30 € liggen.
Interessante details
-
Prijs: tussen €20 en €30 - Duur: 3 tot 4 uur - Vervoermiddel: gebruik de metro van lijnen U3 en U6 naar Marienplatz.
-
Voordelen van deze optie: de locaties zijn populair, dus je kunt de gewoonten van de bewoners leren kennen die hun maaltijden vieren en delen.
-
Nadelen van deze optie: de locaties kunnen behoorlijk druk zijn.
4. Zoet je reis met de lekkerste desserts uit de bakkerijen van München
Suiker, suiker en nog eens suiker is wat je krijgt tijdens deze rondleiding door de populairste bakkerijen van München, een van de leukste dingen om te doen met kinderen in de stad. Tijdens deze rondleiding krijg je vreemde en traditionele vruchtengebakjes te eten, evenals verschillende pannenkoeken om je smaakpapillen te zoeten.
We beginnen natuurlijk op de Viktualienmarkt in het centrum van München, op vier minuten lopen van de Marienplatz. Hier ga ik een paar plekken aanbevelen waar je je tegoed kunt doen aan Duitse en Beierse desserts. Laten we beginnen met het handgemaakte gebak van Lea Zap Markpatisserie.
Hier wordt de magie van ambachtelijk gebak gecombineerd met traditionele recepten, met 100% biologische en uit München afkomstige ingrediënten. Mis de kans niet om de Rhabarberkuchen of rabarbertaart te proberen, een fruitgroente die onbekend is bij toeristen, maar begeerd wordt door de lokale bevolking vanwege de verse smaak.
Op een paar meter afstand van de Lea Zap Markpatisserie vindt u de Konditorei Cafe Vienna. Dit café is gespecialiseerd in traditioneel Weens gebak en taarten. Hier maken ze, zoals ze zeggen, geen taarten, ze creëren ze. Probeer de voortreffelijke keizerlijke pannenkoeken en geniet van een donkere koffie.
Tot slot kun je naar het Schmalznudel Café Frischhut gaan. Je komt binnen in een van de beste cafés van München vanwege de prijzen die het op gemeentelijk en nationaal niveau heeft gewonnen. Hier vind je de beste traditionele Beierse gebakjes. Bestel de Baiser-Käsekuchen, een unieke kaastaart. Als dit niet genoeg voor je is om Oostenrijks gebak te proberen, raad ik je de excursies naar Salzburg vanuit München aan, waar je ook verschillende bakkerijen kunt bezoeken.
Interessante details
-
Duur: 3 tot 4 uur - Vervoermiddel: gebruik de metro van de lijnen U3 en U6 naar Marienplatz en loop van daaruit naar de markt.
-
Voordelen van deze optie: je leert de gastronomische zonden van de plaatselijke bevolking kennen.
-
Nadelen van deze optie: als je snel een stijve krijgt of lactose-intolerant bent, denk er dan aan als je een dessert bestelt.
5. Beste restaurants voor Beiers en Duits eten
München heeft een catalogus van toprestaurants. Ik stel een onconventionele tour voor: eet voor-, hoofd- en nagerecht in verschillende restaurants, zodat je het beste van elk restaurant krijgt.
Onder het hart van München, meer bepaald in het Nieuwe Stadhuis, op de Marienplatz, vind je de befaamde Ratskeller. Om er te komen, moet je een paar trappen aflopen die je naar de oude middeleeuwse wijnkelders van de stad brengen, die nu zijn omgebouwd tot de Ratskeller. Er staan typisch Duitse gerechten op het menu, maar ik raad je aan om je rondleiding te beginnen met een aperitiefplankje. Hier kun je knabbelen aan de beste Duitse worsten en kazen van de hoogste kwaliteit.
Nu is het jouw beurt om een restaurant te proberen dat populair is bij de inwoners van de stad. Op slechts 5 minuten wandelen van de Marienplatz vind je de Opatija Easy. Dit restaurant staat bekend om het serveren van Italiaanse en Balkangerechten in een fastfoodstijl met een Duits tintje. Ik raad je aan een Italiaanse salade met gekookte kool te bestellen, wat een bijgerecht kan zijn. De plek is niet alleen gul met porties, maar ook goedkoop: een duur gerecht kost niet meer dan € 30.
Ga nu, zonder het centrum te verlaten, naar de Schwanthalerstraße waar je Steinheil 16 vindt, de populairste plek in München vanwege de goedkope prijzen. Dit restaurant is de beste plek voor een hoofdgerecht en werd populair omdat het stevige porties aanbiedt tegen betaalbare prijzen in een universiteitswijk voor studenten. Het populairste gerecht is hun reuzenschnitzel met friet en salade die niet meer dan € 13 kost. Wil je het missen?
Interessante details
- Prijs: je komt in de goedkoopste restaurants in het centrum van de stad, dus het kan tussen de 60 en 90 € zijn, afhankelijk van de gerechten en drankjes die je binnen bestelt - Duur: 3 tot 4 uur - Vervoermiddel: gebruik de metro van lijnen U3 en U6 naar Marienplatz, maar de tour wordt voornamelijk te voet gedaan - Voordelen van deze optie: je kan verschillende gerechten proeven uit een smeltkroes van lokale keukens voor een kleine vergoeding - Nadelen van deze optie: als je alle gerechten wil proeven van de plaatsen waar je naartoe gaat, denk er dan aan dat je een afhaalmaaltijd kan bestellen zodat je niet ziek wordt van zoveel eten.
Reistip
Het centrale deel van München, het toeristengebied, is vrij compact. Je kunt gemakkelijk door dit gebied lopen zonder gebruik te maken van de metro, die ik alleen aanraad om er te komen.
Wat zijn de voordelen van een foodtour met gids versus het zelf bezoeken van restaurants?
Eten is een unieke ervaring en zoals alles zijn er voor- en nadelen aan het huren van een rondleiding, maar als het om gastronomie gaat, moet je in gedachten houden dat München een stad is die erg open is voor toeristen. Maar hier moet je prioriteiten stellen: wil je liever elke plek op eigen houtje benaderen en bestellen wat je lekker vindt of wil je een meer strakke planning waarbij alles al betaald en geregeld is?
Mijn advies is dat, als je Duits of een beetje Engels kent en de tijd hebt, ga dan op eigen houtje in je eigen tempo. Het beste als het op eten aankomt is om het rustig aan te doen en van elke hap te genieten, zonder de druk van de groep die niet in hetzelfde tempo gaat als jij. Als je rondleidingen met een gids wilt boeken, zijn er fantastische excursies van München naar Berchtesgaden of zelfs naar Rothenburg, dus je zou je middelen daar kunnen besteden.
Als je echter net genoeg tijd en een vast budget hebt, zal het boeken van een rondleiding met een gids een zeer aantrekkelijke optie voor je zijn. Over het algemeen geven de gidsen je de details van elk gerecht dat je eet en de kosten zijn inbegrepen in het pakket, dus je hoeft je geen zorgen te maken over extra uitgaven.
Tips om in gedachten te houden bij een gastronomische tour in München
Eten is een plezier, maar je moet je er wel comfortabel bij voelen. Vervoer kan geen probleem zijn om bij de restaurants en brouwerijen te komen die ik hier heb aanbevolen, dus de beste manier om je te verplaatsen is de metro, die in München bekend staat als de U-Bahn. Je kunt ook het lokale treinsysteem, de S-Bahn, gebruiken als je in de buitenwijken verblijft. Bussen en trams zijn ook goede opties, zodat je je kunt concentreren op de bezienswaardigheden en het eten en niet op de stress van het reizen.
Maar je kunt ook andere mogelijke alternatieven gebruiken, zoals de beste sightseeingbussen van München, die je in het stadscentrum kunnen afzetten en die je aan het einde van je tour kunt nemen. Er zijn zelfs geweldige fietstours in München die in het teken staan van gastronomie, maar in dat geval moet je wel bedenken of je maag wel geschikt is om te fietsen na de lunch.
Je moet er rekening mee houden dat als je niet gewend bent aan verschillende smaken of ingrediënten, het mogelijk is dat de spijsvertering een beetje ingewikkeld wordt, dus je moet grote obstakels vermijden en niet te veel smaken mengen. Als je bier drinkt, moet je er bovendien rekening mee houden dat je niet mag autorijden, dus het openbaar vervoer of een toeristenbus zal je beste optie zijn om terug te keren.