Activiteiten in de Citadel van Caïro
Vergeet niet een bezoek te brengen aan de thuisbasis van 3 historische moskeeën en 4 musea die veel te vertellen hebben - een kleine historische stad op zich!
Weinig plaatsen ter wereld bieden zo'n duidelijk beeld van de islamitische vesting uit het verleden als de Citadel van Saladin, gelegen ten zuidoosten van Caïro. In dit UNESCO Werelderfgoedgebied kun je de beroemde Muhammad Ali Moskee en Al-Nasir Muhammad Moskee bezoeken.
Je hebt ook de mogelijkheid om musea en uitkijkpunten te bezoeken die je versteld zullen doen staan van het uitzicht dat ze bieden. De toegangsprijs is bijna 6 euro en dat is alles wat je betaalt om alles te bezoeken wat deze kleine ommuurde stad, rijk aan geschiedenis, te bieden heeft.
Muhammad Ali Moskee
De belangrijkste reden waarom de meeste mensen naar de Citadel van Caïro komen is de Muhammad Ali Moskee. Deze spectaculaire moskee werd gebouwd in opdracht van Muhammad Ali Pasha tussen 1830 en 1848 om te wedijveren met de Hagia Sophia in Istanbul en staat ook bekend als de ** Albasten Moskee** omdat de benedenverdieping en de esplanade tot 11,3 meter met albast is betegeld (de rest is kalksteen).
Vergeet niet dat er een klok op de binnenplaats van de moskee staat, net als die op de Place de la Concorde in Parijs. Je mag zeker de gigantische kroonluchter niet over het hoofd zien die aan het koepelvormige plafond van de Mohammed Ali moskee hangt. Door de frequente zandstormen is het een beetje stoffig, maar nog steeds interessant om te zien.
Uitkijkpunt van de Mohammed Ali Moskee
Je moet de tijd nemen om het grote terras aan de voorkant van de moskee te verkennen. Het is verreweg het beste uitkijkpunt in Caïro. Je kunt de Sultan Hassan Moskee-Madrassa en het islamitische Caïro zien liggen, terwijl aan de horizon de voorbijvarende cruiseschepen op de Nijl en het centrum van Caïro te zien zijn. Op een heldere dag kun je zelfs de Grote Piramide van Gizeh zien. Klinkt dat niet indrukwekkend?
Opmerking: Denk eraan dat je deze moskee (net als elke andere moskee) zonder schoenen moet betreden. Sokken zijn toegestaan en je kunt gratis naar binnen, zelfs als je geen moslim bent.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.00 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
2. Al-Nasir Mohammed Moskee
De moskee van sultan al-Nasir Muhammad ibn Qala'un is het echte juweel binnen de Citadel van Caïro. De prachtige hypostyle moskee werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw en maakt indruk met zijn serene binnenplaats en twee oude minaretten.
De moskee is vrij uniek omdat de twee minaretten vrij sierlijk zijn, anders dan alle andere minaretten uit de Mamluk-periode. Geen enkele andere moskee in Caïro is versierd met mozaïeken.
De moskee werd oorspronkelijk gebouwd voor sultan al-Nasir voor zijn dagelijks gebed, maar speelde lang voor de Britse verovering geen prominente rol meer in het dagelijks leven van de koningen. De Ottomanen hadden het prachtige gebouw geplunderd en het was een amateurarcheoloog genaamd C.M. Watson die de prachtige moskee in zijn oude glorie herstelde.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.00 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegang tot de Citadel.
3. Gawhara Paleis
Het El Gawhara Paleis ligt in het zuidelijke deel van de Citadel van Saladin en is toegankelijk via de ingang van het museum tegenover de hoofdingang van de prachtige Mohammed Ali Moskee. Vandaag de dag is het omgebouwd tot een museum, hoewel het niet veel tentoonstellingen heeft, maar het is bewonderenswaardig vanwege de prachtige architecturale elementen, elegante decoraties en het ongelooflijke meubilair dat werd gebruikt door Mohammed Ali en zijn koninklijke familie.
Het Gawhara Paleis werd gebouwd in een kenmerkende stijl van architectuur die waarschijnlijk een mengeling was van de Ottomaanse stijl en de Europese stijl van paleisarchitectuur. De Ottomanen wisten hoe ze paleizen moesten bouwen. Als je het geluk hebt gehad om de Top Kapi en Dolmabach paleizen inIstanbul te bezoeken, weet je hoe ongelooflijk professioneel de Ottomaanse architecten waren.
Het belangrijkste deel van het Gawhara Paleis is de grote zaal of wat ze vroeger 'De Hoge Raad van Mohammed Ali' noemden, omdat hier de belangrijkste beslissingen werden genomen. De tentoongestelde stukken in het Gawhara Paleis omvatten vele koninklijke schilderijen, kostuums en kleding, meubels en vele andere interessante stukken die je aandacht zullen trekken zodra je het paleis binnenkomt.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.00 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
4. Politiemuseum
De eerste gang van het Politiemuseum toont een aantal portretten van de ministers van Binnenlandse Zaken die een belangrijke rol speelden in de Egyptische geschiedenis. Er zijn enkele foto's van ministers van het begin van de 20e eeuw tot de meest recente.
De eerste tentoonstellingshal in het Politiemuseum herbergt een aantal wapens die op verschillende momenten in de geschiedenis van het land door de Egyptische politie werden gebruikt. Hiertoe behoort een grote houten stok die als schild werd gebruikt tijdens de faraonische periode.
De tentoongestelde voorwerpen in deze zaal omvatten een grote collectie moderne wapens zoals pistolen die voornamelijk door de Britten werden gemaakt tijdens hun bezetting in het begin van de 20e eeuw.
Het Politiemuseum in de Citadel werd officieel geopend in 1984. Het gebouw was een militaire gevangenis in de Citadel totdat het door een decreet van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak werd omgevormd tot een museum. Ga voor meer informatie naar de volgende website.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
5. Egyptisch Militair Museum
De buitenste toegangspoort van het militaire museum in de Citadel komt uit op een goed onderhouden tuin. De binnenste en hoofdingang van het museum leidt naar een tentoonstelling van werktuigen die door de soldaten werden gebruikt, naast een aantal wapens en enkele van de Israëlische tanks die werden gebruikt tijdens de oorlog van oktober 1973.
Aan het einde van de gang is er een grote ronde arena met in het midden het beroemde standbeeld van Ibrahim Pasha, de leider van het Egyptische leger tijdens het bewind van Mohammed Ali. Dan is er nog een brede doorgang waar enkele standbeelden staan van de koning en heersers van Egypte tijdens het faraonische tijdperk, zoals Ramesses II en koning Menes, de Vereniger van Zuid- en Noord-Egypte. Voor deze standbeelden staan andere standbeelden van modernere heersers van Egypte, zoals Saladin Al Ayouby, Al Zaher Beybars, Mohammed Ali en Khedive Ismail.
Ik raad aan om naar de 3e verdieping van het Militair Museum te gaan, waar veel tentoonstellingen zijn die de geschiedenis van de Egyptische strijdkrachten tijdens het islamitische tijdperk illustreren. Ga voor meer informatie naar de volgende website.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
6. Sultan Hassan Moskee
Het gebouw is ongeveer 500 m lang, 68 m breed en 36 m hoog. Zoals alle moskeeën kijkt hij uit op Mekka, dat ten zuidoosten van Caïro ligt. De moskee is enorm, beslaat bijna 8.000 vierkante meter en staat heel dicht bij de ingang van de Citadel van Caïro. Het staat vlakbij een luxueus paleis dat eerder tegen hoge kosten was gebouwd door Hasans vader, sultan al-Nasir Muhammad, voor een van zijn amirs, Jalbugha al-Jahawi, en dat werd gesloopt om plaats te maken voor de moskee.
Het gebouw is een massief voorbeeld van Mamlukse architectuur, gebouwd tijdens het 14e-eeuwse bewind van een sultan die beroemd was om zijn extravagante uitgaven. Ik weet zeker dat je onder de indruk zult zijn van de imposante en prachtige architectuur.
De Sultan Hassan Moskee is een van de meest waardevolle monumenten in de islamitische wereld. Net zoals de piramides van Gizeh een symbool zijn van het oude faraonische Egypte, is de Sultan Hassan Moskee dat van het oude islamitische Egypte. De moskee is elke dag geopend en zonder onderbreking te bezoeken.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
7. Uitkijkpunt van de Citadel
Een andere bezienswaardigheid is het uitkijkpunt, dat ondanks dat het zich op het terras van het politiemuseum bevindt, een speciale vermelding verdient. Veel toeristen slaan het bezoek aan het museum over en gaan direct naar het uitkijkpunt vanwaar ze de hele Citadel en de skyline in indrukwekkende kwaliteit kunnen zien. De plek is gratis toegankelijk en bevindt zich op het terras van het politiemuseum. Op een dag zonder mist of zandverstuivingen zijn de piramides van Gizeh met een bescheiden nauwkeurigheid te zien.
- Openingstijden: Dagelijks van 9:30 tot 16:30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
8. Moskee van Ibn Tulun
Ibn Tulun is de oudste bewaard gebleven moskee in Caïro en een van de onderschatte religieuze gebouwen in Caïro, ondanks het feit dat het een architectonisch meesterwerk is dat in 879 na Christus werd voltooid.
Hoewel de moskee niet zo opzichtig is als sommige moskeeën in bijvoorbeeld Istanbul, is hij niet verstoken van versieringen, maar wat hem het meest doet opvallen is de constructie van rode bakstenen en de ruwgehakte muren vol met ontwerpen die verband houden met Arabische en islamitische kunst. Als je door de arcades loopt, zie je dat de onderkant van de bogen versierd is met geometrische patronen die in stucwerk zijn uitgehouwen, de een nog anders dan de ander.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegang tot de Citadel.
9. De poort of Bab El-Azab
Bab El-Azab is de monumentale poort van de Citadel van Caïro, tegenover het Salad el-Din plein. Deze poort bewaakte ooit de oorspronkelijke ingang van de Citadel, maar werd in 1754 herbouwd, net toen de houten poorten werden toegevoegd.
De poort is erg beroemd vanwege de verschillende anekdotes die gouverneur Mohamad Ali in verband brengen met de macht en de Mamluks (krijgers, meestal van Slavische, Circassische en vooral Turkse afkomst, geïslamiseerd en militair opgeleid).
Op een paar meter van deze poort kun je het ** Mausoleum van Qansuh Abu Saidzien** oprichten. Aan de overkant van dit mausoleum staat Zawiyat Hasan El-Rumy, een gewoon en prachtig versierd gebouw uit 1522.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
10. Burg El Hadid en Burg El Ramla - De twee belangrijkste torens van de Citadel
Burg El Ramla en Burg El Hadid, of de zandtoren en de ijzeren toren, bevinden zich in de Citadel van Saladin in Salah Salem, ten noorden van het Archeologisch Tuinmuseum en langs de stadsmuren. Deze torens werden opgericht door El Adel, de zoon en opvolger van Salah El Din.
Ze werden toegevoegd als onderdeel van de restauratie van de Citadel om de oorspronkelijke torens van de noordelijke ommuring in 1207 te versterken. Dankzij deze torens kun je genieten van een overzicht over alle monumenten in en rond de Citadel, waaronder de noordelijke begraafplaats en de Sultan Hasan Moskee, een van de mooiste moskeeën in Caïro.
- Openingstijden: Dagelijks van 9.30 tot 16.30 uur.
- Toegangsprijs:Inbegrepen in de algemene toegangsprijs voor de Citadel.
Toegangsprijs voor de Citadel van Caïro
De toegangsprijs voor de Citadel van Caïro is 100 Egyptische Pond (LE) per persoon (5,75 euro). Tickets kunnen alleen bij de ingang worden gekocht. Er is een veiligheidscontrole vlak na de ingang. Het is niet nodig om van tevoren kaartjes te kopen of via een reisbureau te gaan.
Openingstijden Citadel van Caïro
De Citadel van Caïro is van maandag tot en met zondag dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.
Houd er rekening mee dat de Citadel tijdens de Ramadan om 15.00 uur sluit. Ook kun je de Citadel beter niet bezoeken op vrijdag, omdat het dan erg druk is in de Muhammad Ali Moskee. Je moet waarschijnlijk ook wegblijven van de middaghitte, vooral als je Caïro in de zomer bezoekt (vooral in juli en augustus), want de Citadel verandert in dat seizoen in een echte oven.
Hoe kom je bij de Citadel van Caïro?
De Citadel van Caïro heeft nog drie poorten, maar alleen de Bab Al-Gebel poort brengt je naar binnen. Er ligt een grote parkeerplaats voor (je moet vanaf daar een klein stukje een heuvel oplopen). Je komt er via de Salah Salemstraat die rond de citadelheuvel kronkelt.
In principe is de enige haalbare manier om er te komen een taxi te nemen. Er is geen metrostation in de buurt (we hebben het over 5 kilometer!). Ik raad ook niet aan om vanaf de Sultan Hassan Moskee-Madrassa te lopen, want dan moet je nog ongeveer 2 kilometer.
Het enige andere haalbare alternatief is om een bustour door Islamitisch Caïro te boeken die ook bij de Citadel stopt. Als je het niet erg vindt om in een groep te lopen, is dit waarschijnlijk het goedkoopste alternatief. Hoewel Egypte in de meeste toeristische gebieden veilig is, begrijp ik dat veel toeristen zich niet op hun gemak voelen bij het huren van een taxi, dus als dat bij jou het geval is, heb je geen andere keuze dan een auto te huren of een excursie vanuit Caïro te maken.
Tips voor een bezoek aan de Citadel van Saladin
Houd deze tips in gedachten bij een bezoek aan de Citadel van Saladin. Hoewel het algemene tips zijn, zijn ze bijna onmisbaar bij een bezoek aan dit magische stukje geschiedenis.
-De Citadel is geopend van 8.00 tot 17.00 uur-De toegangsprijs wordt geheven, kijk hiervoor delaatste prijzen -Nabij de Mohammed An Nasir Moskee zijn gratis toiletten, hoewel de werknemers een kleine fooi verwachten, dus neem munten of kleine biljetten mee voor fooien -Bodem toegang is verplicht bij de moskeeën.