Hoe de Parijse metro te gebruiken

Het meest gebruikte vervoermiddel in Parijs is de metro. Weten hoe je deze moet gebruiken is essentieel om het meeste uit je verblijf te halen en alle attracties te bezoeken die de stad te bieden heeft.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuten lezen

Hoe de Parijse metro te gebruiken

Rue de Montmartre, Parijs | ©John Towner

Hoewel er niets boven lopen gaat om een stad te leren kennen, maakt de grootte van Parijs het soms noodzakelijk om een vorm van openbaar vervoer te gebruiken om alles te zien wat er in Parijs te zien is. De Franse stad heeft een goed netwerk van stadsbussen, maar de metro is ongetwijfeld de beste manier om je door de stad te verplaatsen.

De Parijse metro is al meer dan 100 jaar in gebruik en de stad heeft deze gemoderniseerd en uitgebreid om er een van de grootste ondergrondse vervoerssystemen van Europa van te maken. Het bewijs van het nut is dat de afstand tussen de stations (meer dan 200) meestal niet meer dan 500 meter is.

Hoe de Parijse metro werkt

Toegang tot de metro| ©Loïc DAYANT
Toegang tot de metro| ©Loïc DAYANT

Het eerste wat je moet weten is dat je kaartjes voor de Parijse metro kunt kopen:

  • Bij de zelfbedieningsautomaten in de stations: dit is de beste optie en de instructies zijn er in verschillende talen, waaronder Engels.
  • Bij de loketten: deze zijn meestal niet open.

Zodra je je kaartje hebt gekocht, moet je het in de draaihekken van het station steken om door te kunnen. Vergeet nooit je pas of kaartje op te halen zodra je door de draaihekken bent, want je hebt het nodig om het station op je bestemming te verlaten. Anders dan in andere steden moet je op een knop drukken om de wagon in te gaan, want de deuren gaan niet automatisch open.

Boek een rondleiding door Parijs

Verschillen tussen de metro en de RER

Wachten op de metro| ©Petar Avramoski
Wachten op de metro| ©Petar Avramoski

De RER is een soort voorstadstrein die je naar locaties in de buurt van Parijs maar buiten de stad brengt. Er zijn vijf RER-lijnen, hoewel je er tijdens je bezoek waarschijnlijk maar drie zult gebruiken:

Een ander belangrijk aspect is dat je hetzelfde kaartje kunt gebruiken voor beide soorten vervoer (RER en metro) als je moet overstappen.

Boek je reis naar Versailles vanuit Parijs

Metrozones Parijs

Metro kaart| ©Parisando
Metro kaart| ©Parisando

Als je voor het eerst naar een kaart van de Parijse metro kijkt, valt de verdeling van de stad in zones op. Dit zijn een soort denkbeeldige ringen die de stad verdelen en die belangrijk zijn bij het gebruik van de metro, omdat ze invloed hebben op de vervoerskosten.

Je hoeft je echter niet al te veel zorgen te maken, omdat de meeste hotels en toeristische attracties zich in de zones 1-3 bevinden. Normaal gesproken verlaat je deze zones alleen als je naar Disneyland Parijs, Versailles of de luchthavens Charles de Gaulle of Orly gaat.

Boek je luchthaventransfer

Metro tarieven Parijs

Geld| ©cottonbro
Geld| ©cottonbro

De meeste mensen die Parijs een paar dagen bezoeken, kiezen ervoor om een metrokaartje te kopen dat T+ heet. Dit is de goedkoopste en gemakkelijkste optie om te gebruiken, maar het is de moeite waard om even te rekenen om te zien of het beter is om een pas te kopen.

Het T+ metroticket is voor één reis en kan ook worden gebruikt in de RER, Parijse trams en openbare bussen. Elk kaartje kost iets minder dan €2, maar als je 10 van zulke kaartjes koopt, krijg je een korting van ongeveer 40 cent per reis.

Met een Metro T+ kaartje kun je in zone 1 en 2 reizen met zowel de metro als de RER. Dit dekt een groot deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals de belangrijkste musea van Parijs.

Metrokaartjes Parijs

Parijs Pas| ©AntisocialClub
Parijs Pas| ©AntisocialClub

Als je lang in Parijs blijft(4 dagen of meer in Parijs) en je van plan bent om heel vaak gebruik te maken van de metro, kun je meestal beter een van de bestaande passen kopen. Merk op dat dit vervoer niet langer is inbegrepen in de toeristenkaart Paris Pass, hoewel het nog steeds interessant is voor bezoeken.

Met deze passen kun je alle soorten vervoer in de verschillende gebieden van de hoofdstad gebruiken. Als je geïnteresseerd bent, kun je kiezen uit de volgende:

  • Paris Visite: tot voor kort was deze pas inbegrepen bij de Paris Pass, maar nu moet je hem apart kopen. Met deze pas kun je onbeperkt reizen voor een periode variërend van 2 tot 6 dagen, afhankelijk van de modus waarvoor je betaalt. Het bevat ook kortingen voor sommige attracties.
  • Navigo Pass: Met deze pas kun je in principe hetzelfde reizen als met Paris Visite, maar hij werkt alleen voor volle weken, d.w.z. van maandag tot zondag. Om hem te kopen heb je een pasfoto nodig.

Koop uw Paris Pass

Dienstregeling en frequentie van de Parijse metro

In de Parijse metro| ©Davyn Ben
In de Parijse metro| ©Davyn Ben

De eerste trein op elke lijn van de Parijse metro vertrekt 's ochtends om 05:30 uur, terwijl de laatste trein om 13:15 uur vertrekt van zondag tot en met donderdag en om 14:15 uur op vrijdag en zaterdag.

Om erachter te komen of de trein de laatste van de dag is, hoef je alleen maar naar de lampjes aan de voorkant van de trein te kijken: als ze knipperen, is het de laatste trein van de dag. Als je pech hebt en hem mist, kun je alleen een van de nachtbussen gebruiken om je door Parijs te verplaatsen, de zogenaamde Noctilien, of een taxi bellen.

De frequentie varieert afhankelijk van het tijdstip, maar over het algemeen hoef je het grootste deel van de dag niet langer dan 4 minuten te wachten.

Belangrijkste lijnen van de Parijse metro

Station Parijs| ©Kurt Sunkel
Station Parijs| ©Kurt Sunkel

De Parijse metro heeft 16 lijnen die samen een vervoersnetwerk van ongeveer 200 kilometer vormen. Er zijn meer dan 300 stations in de stad, zodat geen enkele Parijzenaar of bezoeker te ver hoeft te lopen om er een te vinden.

Elk van de lijnen is genummerd en heeft een kleur gekregen, zodat ze gemakkelijk te onderscheiden zijn op een kaart. De kans is groot dat als je de stad bezoekt om de beste musea, monumenten of tuinen te zien, je maar een paar van de lijnen zult gebruiken. In dit opzicht zijn er drie die boven de rest uitsteken:

  • Lijn 12: hiermee kun je de interessante wijk Montmartre bekijken en heb je verschillende mogelijkheden om de Sacré-Coeur basiliek te bereiken. Het station Concorde is ook ideaal om de Tuilerieën Tuin te bereiken, vlak naast het Louvre Museum. De volgende haltes zijn ook perfect voor een bezoek aan het Musée d'Orsay.
  • Lijn 6: Het station Charles de Gaulle Etoile van lijn 6 brengt je heel dicht bij de Champs Elysées en de Arc de Triomphe. Aan de andere kant, als je uitstapt bij de halte Trocadero, gelegen aan het plein met dezelfde naam, heb je een geweldig uitzicht op de Eiffeltoren. Met lijn 6 kun je ook de Montparnasse toren en de Parijse catacomben bereiken.
  • Lijn 1: de route van deze lijn verbindt onder andere de Champs Elysées met de Arc de Triomphe. Aan de andere kant, als je uitstapt bij de stations Concorde of Tuileries, kun je gemakkelijk het Louvre bezoeken. De reis kan worden verlengd naar het Ile de la Cite, waar je de prachtige kathedraal Notre Dame of de Conciergerie kunt bekijken.

Noteer deze stations om gemakkelijker je bestemming te bereiken

Als je met de Parijse metro reist, is het niet alleen belangrijk om de route van elke lijn te kennen. Het is essentieel om de namen te kennen van de stations waar je het meest geïnteresseerd in bent, zodat je niet op de verkeerde plek uitstapt. Hier zijn er een paar die je nodig kunt hebben:

  • Champ de Mars: Champs de Mars en Eiffeltoren
  • Opera: Opera Garnier
  • Trocadero: Trocadero-plein en Eiffeltoren
  • Abbesses: Montmartre
  • Louvre Rivoli: Louvre Museum
  • Cité: Kathedraal Notre Dame
  • Saint Germain de Prés: wijk St. Germain

Koop je tickets voor het Louvre museum

Parijse metrostations die een bezoek waard zijn

Station Arts et Métiers| ©Clicsouris
Station Arts et Métiers| ©Clicsouris

De Parijse metro is niet alleen een geweldig vervoermiddel, maar veel stations zijn ook toeristische attracties op zich. Sommige van de oudere stations hebben Art Nouveau-ingangen, terwijl andere, modernere stations hebben geprobeerd een origineel tintje aan hun ontwerp te geven:

  • Station Arts et Métiers: (lijnen 3 en 11) is ingericht in een stijl die doet denken aan Jules Verne-romans.
  • Station Cluny - La Sorbonne: heeft prachtige mozaïeken die de plafonds versieren.
  • Gare Cité: heeft prachtige lampen in retrostijl.
  • Louvre-Rivoli: het is versierd met kopieën van enkele van de belangrijkste werken die in het Louvre worden tentoongesteld.
  • Abbesses: heeft een prachtig fresco dat een periode uit de Franse geschiedenis uitbeeldt.

Algemene tips voor het gebruik van de metro in Parijs

De metrokaart raadplegen| ©romain passelande
De metrokaart raadplegen| ©romain passelande

Een goed hulpmiddel om probleemloos door de Parijse metro te reizen is het downloaden van de Next Stop app, de officiële app van het bedrijf RATP, verantwoordelijk voor het beheer van het vervoer in de stad.

De app is in 10 talen (waaronder Engels), bevat korte audiogidsen naar een aantal van de belangrijkste toeristische attracties van Parijs en kan offline worden gebruikt. Veel Parijse metrostations hebben echter een gratis WiFi-verbinding waarvoor geen voorafgaande registratie nodig is.

Als je je zorgen maakt over de veiligheid, moet je weten dat het hele netwerk te allen tijde wordt bewaakt door bewakers, inspecteurs en beveiligingscamera's. Je moet echter altijd een oogje in het zeil houden. U moet echter altijd uw bezittingen in de gaten houden in de drukste gedeelten, omdat er zakkenrollers in de buurt kunnen zijn die proberen te profiteren van de drukte.