Meer over: 10 Beste Food Tours van Bologna
De Italiaanse keuken is wereldberoemd. En Bologna heeft een eigen naam. De lekkernijen op tafel gaan veel verder dan die saus of die mortadella met de naam van de stad als achternaam. Er zijn smaken en aroma's waar je alleen in Bologna van kunt genieten, en wat is een betere manier om een deel van de essentie te leren kennen dan met een gastronomische tour.
Bovendien vind je in Bologna gerenommeerde restaurants en kleine tavernes waar je de meest authentieke gastronomie kunt proeven. Als je wilt genieten van een van de beste dingen om te doen in Bologna, neem dan kennis van deze gastronomische tours die ik je voorstel.
1. Route door het gastronomische hart van Bologna
Bologna is een prachtige monumentale stad. De portieken staan op de Werelderfgoedlijst en de stad heeft maar liefst 40 kilometer aan arcades! Daaronder, en ook in de smalle straatjes van het historische centrum, zijn er verborgen plekjes waar je enkele van de beste typische producten en gerechten van de Bolognese gastronomie kunt proeven.
Deze rondleidingen omvatten meestal een zeer gevarieerde proeverij: typisch ontbijt, aperitief in de Quadrilatero (een van de meest levendige wijken van Bologna), lunch in een typische taverne en, als dessert, een traditioneel Italiaans ijsje.
Er is ook tijd om stops te maken in de winkels en markten in het centrum. Daar kun je enkele van de delicatessen van Bologna en omgeving kopen: mortadella Bolognese, ambachtelijke pasta, lokale kazen, azijn uit Modena, Parmaham en nog veel meer.
Tijdens een rondleiding krijg je niet alleen een heerlijke smaak in je mond, maar leer je ook meer over de geschiedenis van deze gerechten en producten, evenals enkele anekdotes. Je kunt zelfs een recept meenemen om thuis te maken. Dit is een van de beste tours in Bologna.
2. Een reis langs de meest authentieke gebruiken en smaken van Bologna
In Bologna is een aperitief 's avonds bijna een instituut. Deze tour is de perfecte manier om van dit kleine culinaire genot te genieten.
Een deskundige gids zal je helpen ontdekken waarom de wijk Quadrilatero een van de favoriete plekken van de lokale bevolking is om iets te drinken en ook welke tapas het populairst zijn.
Ik kan je vertellen dat als er één sterproduct is als het gaat om aperitieven, het de tigelle of halve maan is, kleine gebakjes gevuld met lokale worst of kaas. Dit is de snack die wordt gegeten op de terrassen of aan de tafels die de etablissementen in het centrum van de stad op straat zetten. Het gaat meestal gepaard met een spritz, een cocktail gemaakt van witte wijn en bruisend water of tonic.
Op deze route kun je ook de Quadrilatero markt bezoeken, een van de meest traditionele in Bologna. Hier kun je natuurlijk andere smaken van Bologna vinden en proeven, niet alleen worst, maar ook fruit, wijn of balsamico-azijn uit de omgeving.
3. Een typische maaltijd bij een buurman uit Bologna
Kun je je voorstellen de eregast te zijn in een Bolognees huis? Nee, je hoeft de gastheer niet te kennen. Er zijn gastronomische tours die je de kans bieden om als gast aan tafel te zitten en deel te nemen aan een Italiaanse maaltijd die even heerlijk als traditioneel is.
Als je naast eten als een koning ook graag in de keuken staat, is dit een ervaring die je niet mag missen. De Italiaanse keuken is een ware kunst: de afmetingen, het mengen van de ingrediënten, het kneden van de pasta en het exacte kookpunt vereisen enorme precisie. Als je zin hebt, kun je als chef-kok aan de slag en helpen bij de bereiding van het eten dat later aan tafel wordt geserveerd.
Door mee te helpen bij de bereiding van het menu heb je niet alleen een leuke tijd. Je leert ook de geheimen van de typische gerechten uit de Bolognese keuken en neemt bijvoorbeeld het recept mee van de beroemde saus die bij pasta of tiramisu wordt geserveerd.
4. Gastronomische en wijntour door de smaken en aroma's van Bologna
Bologna staat niet alleen synoniem voor lekker eten. Het staat ook synoniem voor goede wijnen.
Om je een idee te geven van het belang van de wijnkelders, volstaat het te zeggen dat het de Etrusken waren die de wijnbouw in deze streek introduceerden. Deze regio produceert wijnen met oorsprongsbenaming, vooral Lambrusco.
Als je van oenologie houdt, zal een rondleiding door een van de wijnmakerijen in de omgeving een van de meest verrijkende ervaringen zijn die je in Bologna zult opdoen. Je krijgt de kans om te leren hoe de wijnen worden gemaakt en natuurlijk om deel te nemen aan een wijnproeverij.
Maar omdat wijn en eten hand in hand gaan, leer je ook veel over het combineren van eten en wijn als het bezoek ook een proeverij van enkele typische producten omvat. De mix van aroma's en smaken is in sommige gevallen echt verrassend. Dit alles maakt het een van de beste dingen om te doen in Bologna met Kerstmis.
5. Rondleiding door de typische osteria's van Bologna
De Bolognese gastronomie wordt op een speciale manier geproefd in de osteria's. Wat zijn dat? Het zijn kleine tavernes waar eenvoudige gerechten worden geserveerd. In Bologna vind je er veel, vooral in het oude gedeelte van de stad. Als je bij een paar van hen stopt om van die typische hapjes te genieten, te lunchen of te dineren, voel je je net een inwoner.
Het zijn etablissementen waar je niet alleen goed eet, maar ook tegen een betaalbare prijs. En dat terwijl sommige van deze osteria's beroemd zijn in de stad. De bekendste is de Osteria dell'Orsa. Hier kun je de authentieke Bolognese keuken proberen.
Maar met de uitleg van een gids ontdek je nog veel meer, zoals Sfoglia Rina of de Osteria del Sole. Deze is om verschillende redenen bijzonder, zoals het feit dat het in 1465 werd opgericht en daarmee de oudste van Bologna is, of omdat ze alleen drankjes serveren, het eten bepaal je zelf.
Osteria del Sole biedt geen maaltijden aan, maar in de restaurants die dat wel doen, wat kun je bestellen? Van tortellini tot lasagne, van koude schotels tot gegrild vlees. En niet te vergeten typisch Bolognese huisgemaakte desserts zoals pinza bolognese, wat een soort zigeunerarm is, of rijstcake.
6. Een praktische Bolognese kookles met proeverij
Denk je dat een pastagerecht maken de makkelijkste zaak van de wereld is? Dan heb je het mis. Een van de beste manieren om dit te beseffen en meer te leren over de Bolognese keuken is deel te nemen aan een praktijkles met een gerenommeerde chef-kok. Je leert hoe je tortelloni vult met een pasta van parmezaanse kaas, gestoofd varkensvlees en mortadella uit Bologna. Alles op smaak gebracht met een vleugje nootmuskaat.
Je leert ook hoe je tagliatelle al ragù bereidt, dat wil zeggen met een saus van kalfsvlees, groenten, tomaat, wijn en kruiden. En als je toch bezig bent, ontdek je een paar geheimpjes om pasta al dente te maken of op duizend verschillende manieren te begeleiden.
7. Een rondleiding over de markten van Bologna
Als je naast lekker eten ook graag de lokale markten verkent om hun typische producten te ontdekken, kun je een rondleiding door Bologna volgen en via de markten meer te weten komen over de geschiedenis van het stadje. De beroemdste is die in de wijk Quadrilatero. Het is de oudste van de stad, aangezien de oorsprong teruggaat tot de middeleeuwen.
Vandaag de dag is het een gerenoveerde markt waar je producten van hoge kwaliteit kunt vinden. En niet alleen daar, in de smalle straatjes eromheen vind je talloze gespecialiseerde winkels waar de inwoners van Bologna hun dagelijkse inkopen blijven doen.
De andere bekende markt in Bologna is de Mercato di Mezzo. Het was de eerste overdekte markt in de stad en is niet alleen een stop waard vanwege de historische waarde, maar ook vanwege de verscheidenheid aan producten die er worden aangeboden. De markt organiseert ook interessante activiteiten zoals lezingen en wijnproeverijen.
Op de Mercato Delle Erbe vind je ook een aantal winkels waar je verse producten kunt kopen. Maar de Mercato Delle Erbe heeft ook een flink aantal etablissementen waar je een aperitief of zelfs een hapje kunt eten. En net als andere markten sluit het restaurantgedeelte pas om middernacht.
8. Gastronomische fietsroute door Bologna
Bologna heeft veel schatten om te bekijken: de portieken, de universiteit, het Archiginnasio of de torens van Garisenda en Asinelli. En het heeft ook talloze etablissementen waar je de culinaire hoogstandjes van de regio kunt proeven. Als je niet veel tijd hebt om de stad te bezoeken, is deze ervaring een van de meest complete.
Met een fietstocht met gids ontdek je in slechts twee uur alle monumentale pareltjes van de stad en stop je voor een typische snack. Tegelijkertijd kom je weer op krachten om verder te genieten van de monumenten en de beste musea van Bologna.
Het is ook een goed plan om met kinderen te doen omdat ze niet zo moe zullen worden tijdens de rondleiding door de stad. Maar vergeet niet om geschikte kleding en schoeisel te dragen. Het is ook een van de beste dingen om te doen in Bologna in de lente en de herfst, omdat de aangename temperaturen je uitnodigen om op de fiets door de stad te slenteren.
9. Een gastronomische tour door Emilia Romagna
Bologna is een van de steden die deel uitmaken van deze regio in Noord-Italië. Een regio die zich onderscheidt door een aantal van zijn typische producten. Dit is een rondleiding waarbij je te weten komt waar ze geproduceerd worden, hoe ze gemaakt worden en ook hoe ze gebruikt worden in de traditionele keuken van Emilia Romagna.
Wat houdt de rondleiding in? Aan de ene kant een bezoek aan een fabriek waar de beroemde Parmezaanse kaas wordt gemaakt, inclusief een proeverij. Aan de andere kant een bezoek aan een fabriek waar balsamicoazijn uit Modena wordt geproduceerd. En de tour wordt afgesloten met een stop bij een van de wijnmakerijen die de heerlijke wijnen van de regio produceren.
Deze smakelijke route kan enkele varianten hebben, bijvoorbeeld om een bezoek te brengen aan een fabriek van Parmaham, een ander van de bekendste producten van de regio. In elk geval is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze routes enkele uren in beslag nemen. Een goede optie als je tijd hebt en zin hebt in een van de beste dagtochten vanuit Bologna.
10. De zoetste tour door Bologna
Wat is een betere manier om een rondleiding door Bologna af te sluiten dan met een typisch dessert. Als je een zoetekauw bent, aarzel dan niet om een zoete rondleiding door de stad te nemen. Ik raad aan om te beginnen bij Majani. Deze chocoladewinkel is een instituut in de stad. Je zult de chocoladetortellini, de bonbons, de pralines niet kunnen weerstaan...
Een ijsje proberen is een van de beste dingen om te doen in Bologna in de zomer, maar ook op elk ander moment van het jaar. De reden? Omdat deze stad de thuisbasis is van een aantal van de meest gerenommeerde ambachtelijke ijssalons in Italië. En je weet dat ijs in dit land een van de sterren van de gastronomie is.
Maar de ijstraditie van Bologna is bijzonder. Hier kun je romige ijsjes proeven van alle denkbare smaken. Een echte verleiding en een genot voor het gehemelte. En ze zijn zo belangrijk dat ze zelfs hun eigen museum hebben, het Gelato Museum Carpigiani. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van dit snoepje, originele machines bekijken en zelfs leren hoe je gelato maakt.
En niet alleen ijs. Als je van zoetigheid houdt, zijn er ook gastronomische tours met kooklessen om een andere Italiaanse klassieker te leren maken: tiramisu.
Tips voor een gastronomische tour door Bologna
Als je op een gastronomische tour door Bologna gaat, is het belangrijk om een aantal belangrijke vragen over eten en gewoonten in de stad in gedachten te houden. Ze zullen je helpen om van elke hap te genieten:
- De Bolognese gastronomie heeft de bijnaam "la grassa". Dat is geen toeval: het is even lekker als calorierijk. Als je niet te veel wilt aankomen, kun je het beste met mate eten.
- Hoewel het meest typische gerecht tagliatelle al ragù is, kun je ook andere populaire gerechten proberen, zoals tortellini in bouillon of cotoletta, een gepaneerde kalfskotelet gebakken en gegarneerd met ham en Parmezaanse kaas.
- In Bologna wordt de lunch rond één uur gegeten en het avondeten rond acht uur. Er zijn echter plaatsen waar de keukens veel langere openingstijden hebben, perfect als je van plan bent om 's avonds van Bologna te genieten.
- De ijsjes van Bologna zijn speciaal vanwege hun romigheid en delicate smaken. Je zult meteen merken dat ze niet zo koud zijn als andere die je hebt geproefd. Dat is het geheim om die speciale textuur te krijgen.
- Schroom niet om een aperitief te nemen. Zoals ik al zei, is het in Bologna meer dan een traditie. Het vindt plaats rond zeven uur 's avonds. Je betaalt alleen voor het drankje en je kunt kiezen uit een breed scala aan min of meer uitgebreide tapas. Met een paar drankjes kun je zonder veel moeite dineren. Typische plekken zijn Café Zamboni. Tamburini.
- In Bologna kun je heel goed en betaalbaar eten, zelfs in het centrum. Bologna is een universiteitsstad, dus er zijn genoeg osteria's en trattoria's met goedgeprijsde gerechten.
- Als je op zoek bent naar iets snels, bieden veel etablissementen ook afhaalmaaltijden. In de Mercato di Mezzo zijn er bijvoorbeeld een aantal plekken waar je wat lekkers kunt afhalen.
- Bestel voor bij de maaltijd een spritz, maar als je niet van bittere smaken houdt, kies dan voor een lokale wijn of een ambachtelijk biertje.
Nog een laatste tip: als je het meest complete overzicht van de gastronomie van Bologna wilt krijgen, is FICO de perfecte plek om dat te doen. Het is een themapark dat uitsluitend gewijd is aan Italiaans eten. Hier kun je ontdekken hoe Bolognesesaus, gedroogde pasta en lokaal ambachtelijk bier worden gemaakt, naast vele andere interessante dingen.