11 Dingen om te Zien en te Doen in de Joodse Buurt van Amsterdam

Weinig buurten hebben zoveel geschiedenis als de Amsterdamse Jodenbuurt. Dit is wat je niet mag missen tijdens je bezoek, alleen of met een rondleiding.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

11 Dingen om te Zien en te Doen in de Joodse Buurt van Amsterdam

Joodse wijk, Amsterdam | ©Lulumonster25

In Amsterdam stond het gebied tussen de Nieuwmarkt en de Plantage van oudsher bekend als de Jodenbuurt. Deze buurt bevat veel gebouwen van historisch belang en wordt beheerd door Het Joods Cultureel Kwartier, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Joodse cultuur in Amsterdam.

Je hebt toegang tot al deze gebouwen met één kaartje dat je kunt kopen bij elk loket dat verbonden is aan het Joods Cultureel Kwartier.

1. Bekijk het Rembrandthuis

Rembrandthuis| ©Lukas Koster
Rembrandthuis| ©Lukas Koster

Tickets boeken voor het Rembrandthuis moet op je bucketlist voor Amsterdam staan. Dit 17e-eeuwse pand van de beroemde Nederlandse schilder ligt aan de straat die vroeger het centrum van het Joodse leven was en heeft een tentoonstelling over het leven en de tijd van de kunstenaar en een interessante collectie van zijn schilderijen en prenten.

Het herenhuis werd gebouwd in 1607 en bood vóór Rembrandt onderdak aan verschillende kunstenaars en kooplieden. De kunstenaar zelf kocht het pand in 1639. Ik raad je aan om wat tijd uit te trekken voor de kleine museumwinkel, want je kunt er redelijk geprijsde souvenirs vinden.

Het huismuseum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het is ook het huis waar de kunstenaar bijna twee decennia woonde en werkte en waar hij zijn prachtige werk De Nachtwacht maakte, dat je kunt zien als je eenrondleiding neemt door het Rijksmuseum, een ander museum dat je gezien moet hebben.

Hoewel de schilder niet Joods was, weerspiegelen zijn schilderijen vaak zijn leven onder de Joden: scènes uit het Oude Testament en veel portretten van Amsterdamse Joden.

Boek je ticket voor het Rembrandthuis

2. Maak een stop bij het Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum| ©HappyW
Joods Historisch Museum| ©HappyW

Gehuisvest in een complex van vier Hoogduitse synagogen uit de 17e en 18e eeuw, is dit het belangrijkste museum in het Joods Cultureel Kwartier en een van de belangrijkste musea van Amsterdam. Het is minder gericht op de Holocaust en meer op aspecten van het Joodse leven en de relatie van de gemeenschap met de stad. Het is het enige Joods historisch museum in het hele land dat een aantal van de belangrijkste documenten en manuscripten van de gemeenschap bewaart.

Amsterdam, in het Hebreeuws 'Mokum' genoemd, was een toevluchtsoord voor Joden, waar Joodse gemeenschappen zoals de Sefardim van het Iberisch schiereiland en Asjkenazim uit Centraal- en Oost-Europa hun toevlucht zochten. Hoewel ze deel uitmaakten van dezelfde etnische groep, verschilden deze twee gemeenschappen sterk in termen van economie en status.

Dit is een van de thema's van het Joods Museum in Amsterdam. Als je geïnteresseerd bent in de Joodse cultuur, ben je verplicht omeen ticket te boeken voor het Joods Museum Wat betreft de openingstijden: het is elke dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag is er meestal een markt op het aangrenzende plein. Hier is een artikel over de Amsterdamse vervoersmiddelen om je te laten zien hoe je er kunt komen.

Boek je kaartje voor het Joods Museum Amsterdam

3. Duik in de geschiedenis met een Anne Frank-tour door de Amsterdamse Jodenbuurt

Anne Frank Huis| ©mgocana@sbcglobal.net
Anne Frank Huis| ©mgocana@sbcglobal.net

Natuurlijk mag een Anne Frank tour door de Joodse buurt niet ontbreken op je reis. Je verkent de Joodse buurt en het verhaal van Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog met een professionele gids die je alles vertelt over de tijd dat de stad onder Duits bestuur stond.

Je verkent ook de Jodenbuurt en de Jordaan en komt langs het Joods Historisch Museum en het Anne Frank Huis tijdens deze fantastische en ontroerende tour die je dieper meeneemt in deze donkere episode van de geschiedenis.

Boek een Anne Frank tour door de Joodse wijk

4. Bezoek de Gassan Diamonds Diamantfabriek

Gassan Diamantfabriek| ©Jil D
Gassan Diamantfabriek| ©Jil D

Gassan Diamonds is een imposant bakstenen gebouw uit 1897. De meertalige rondleidingen van een uur omvatten een bezoek aan de ruimtes waar diamanten worden gesneden en geslepen en een blik op Gassan's schitterende collectie horloges, diamanten en juwelen.

Je kunt een rondleiding boeken door de diamantfabriek van Gassan Diamonds, het gebouw dagelijks van 9.00 tot 17.30. Voor de Tweede Wereldoorlog werkten veel plaatselijke Joden als diamantslijpers en -polijsters.Het was ooit de grootste diamantslijperij ter wereld en de eerste die stoomkracht gebruikte.

Boek een rondleiding door de diamantslijperij

5. Mis de Uilenburger Synagoge in Amsterdam niet

Uilenburger Synagoge| ©Adriana Kreiman
Uilenburger Synagoge| ©Adriana Kreiman

Ronde ramen met de davidster sieren de elegante Uilenburger Synagoge uit 1766. De Sefardische gemeenschap van Amsterdam was tijdens de Gouden Eeuw een van de rijkste van Europa en deze rijkdom wordt weerspiegeld in deze grote synagoge, die een van de meest bezochte toeristische attracties in de Joodse wijk is.

Toegang kost 15 euro en je kunt er ook andere gebouwen in de buurt bezoeken.

De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur, elke dag behalve op zaterdag. Interessant is dat deze synagoge in het hart van de Joodse wijk in de plaats is gekomen van eengebedshuis uit 1724. Synagogediensten, muzikale optredens en andere georganiseerde bijeenkomsten vinden hier plaats. Meestal op vrijdagavond, zaterdagochtend en feestdagen.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt

6. Bekijk het Pintohuis

Pintohuis| ©P.H. Louw
Pintohuis| ©P.H. Louw

Een van de weinige overlevenden van de hele ontwikkeling langs de St Antoniebreestraat is het Pintohuis, nu een openbare bibliotheek. Het is goed te zien aan de Italiaanse gevel en is vernoemd naar Isaac de Pinto, een Sefardische Jood die Portugal ontvluchtte om aan de inquisitie te ontsnappen en later een van de oprichters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd.

Als je een rondleiding door de Joodse wijk boekt, raad ik je een bezoek aan.

D e toegang is gratis en het is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Pinto kocht het pand in 1651 en verbouwde het al snel in grote stijl. Het herenhuis wasde parel van de stad, nog meer toen Pinto het interieur in een nooit eerder geziene stijl uitvoerde: als je binnenkomt kun je de prachtige fresco's op het plafond bewonderen, met veel goud en vogels erop getekend. Er zijn ook recentere toevoegingen bij de ingang, zoals het engeltje dat een boek leest.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt

7. Bezoek de Portugese Synagoge, een van de oudste ter wereld

Portugese Synagoge| ©Lukas Koster
Portugese Synagoge| ©Lukas Koster

Een bezoek aan de op een na oudste synagoge van Europa is een echte traktatie. Het toegangskaartje geeft je ook toegang tot het Joods Historisch Museum aan de overkant van de straat.

De synagoge is geopend van zondag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en ik raad een bezoek aan de synagoge aan als je een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt boekt. Ik raad je aan om de minder belangrijke delen van het gebouw (vergaderzaal, wintersynagoge, badkamers, kantoor, kaarsenkamer, rouwkamer, rabbinaat, etc.) niet over te slaan, want dielaten veel meer zien dan je zou denken. Ga ook zeker naar beneden om de schatkamers te bezoeken, waar zich enkele voorwerpen bevinden zoals 19e-eeuwse manuscripten of wandtapijten van gouddraad.

Je kunt ook een aantal boeken bekijken die behoren tot de oudste Joodse bibliotheek ter wereld. De mogelijkheid om te genieten van religieuze vrijheid is wat de meeste Joden uit heel Europa naar Amsterdam bracht.De stad kreeg de reputatie tolerant te zijn en gelijke rechten te bieden aan mensen van alle gemeenschappen, en zo werd een eeuw later, in 1665, de Portugese Synagoge gebouwd. Destijds ook bekend als de Esnoga, was het de grootste synagoge ter wereld, geïnspireerd door de Tempel van Salomo in Jeruzalem.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt

8. Bekijk het standbeeld van de havenarbeider

Standbeeld van de havenarbeider| ©JJ Cristiam
Standbeeld van de havenarbeider| ©JJ Cristiam

Buiten de Portugese synagoge, op een pleintje, staat het standbeeld van de dokwerker, van de Nederlandse beeldhouwer Mari Andriessen. Dit standbeeld eert de arbeiders van Amsterdam, vooral degenen die in februari staakten om te protesteren tegen de nazi-behandeling van de Joden in de stad.

Om je een idee te geven van het belang van dit standbeeld: op 26 februari deden 300.000 mensen mee aan de protesten. Op de derde dag werd de staking hardhandig onderdrukt door de Duitsers, maar het wordt nog steeds herdacht op 25 februari met een jaarlijkse kranslegging bij het standbeeld van de havenarbeider.

Een evenement dat je moet bijwonen als je Amsterdam in februari bezoekt.

Alle politieke partijen, maar ook de autoriteiten van het openbaar vervoer in de stad en organisaties van overlevenden van de Holocaust doen mee aan de herdenking.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt

9. Leer meer over de geschiedenis in het Nationaal Holocaust Museum

Nationaal Holocaust Museum| ©Jordan K
Nationaal Holocaust Museum| ©Jordan K

Als je een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt boekt, is dit museum een bezoek waard, want het heeft een belangrijk verhaal te vertellen. Het gaat over hoe Joodse kinderen (tot 12 jaar) gescheiden van hun ouders moesten wachten op deportatie.

H et is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Een bezoek aan het Holocaust Museum iseen zeer ontroerende ervaring, omdat het voorwerpen van jonge kinderen bevat, samen met hun verhalen. Er is ook een tentoonstelling van foto's, waarvan de meeste jaren na de oorlog werden gevonden in persoonlijke collecties of antiekwinkels. Deze foto's en bijbehorende documenten vertellen veel verhalen.

M eer dan 104.000 Joodse Nederlanders overleefden de oorlog niet. Aan de overkant van de straatkun je het Nationaal Holocaust Monument zien, waar alle geïdentificeerde slachtoffers van genocide in Nederland worden opgesomd. Bovenop de Joodse ster, het middelpunt van het monument, staat een hoge, elegante torenspits.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt

10. Ontdek wat er allemaal te zien is op de vlooienmarkt op het Waterlooplein

Vlooienmarkt Waterlooplein| ©Linnie
Vlooienmarkt Waterlooplein| ©Linnie

De Waterlooplein Vlooienmarkt is een van die bestemmingen die je niet mag missen als je een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt neemt. Het is een van de interessantste plekken en een van de oudste markten van de stad. Er zijn veel artikelen te vinden bij de vele kraampjes en de prijzen variëren van kraam tot kraam.

De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 18.00.Je vindt er van alles, van de meest modieuze kleding en oude militaire uniformen tot sieraden, antiek en elektronica. Je kunt er zelfs tatoeages kopen - er is niets wat deze vlooienmarkt niet heeft. Met meer dan 300 kraampjes is het groot genoeg om alles in een paar minuten te bekijken.

Zorg er dus voor dat je genoeg tijd uittrekt voor je bezoek. Vanuit historisch oogpunt werd de markt gebouwd in het begin van de 19e eeuw enwas het de meest succesvolle Joodse markt in de stad tot de Tweede Wereldoorlog, toen de Joden werden verbannen. Na de oorlog werd de markt nieuw leven ingeblazen en is sindsdien een van de belangrijkste toeristische attracties van Amsterdam geworden. Ga voor meer informatie over de markt naar de volgende website.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt

11. Ga naar de Hollandsche Schouwburg, het theater dat de Joodse vervolging uitbeeldt

Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri
Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri

De Hollandsche Chouwbusrg, ooit een populair theater, was een van de meest briljante podia voor de podiumkunsten, waar bekende toneelstukken en drama's werden opgevoerd. Na de nazi-bezetting werd het echter een plaats van tragedie voor Joodse families.

Vandaag de dag kun je het gratis bezoeken, want het vertelt twee verschillende verhalen: de hoogtijdagen van de Joodse gemeenschap en de neergang na de Duitse invasie. Na de Tweede Wereldoorlog werd de situatie van het theater er niet beter op. Door protestenkwam de glorie van dit prachtige theater nooit meer terug. In 1960 werd het gebouw omgebouwd tot een gedenkteken ter ere van alle Joden die tijdens de Holocaust zijn omgekomen.

De plek waar ooit het voormalige podium stond, draagt nu een weerspiegeling van de tragische Joodse vervolging. In 1993 werd een herdenkingskapel geïnstalleerd die meer dan 6.700 families, ongeveer 104.000 Nederlands-Joodse individuen, vermeldt.

Een must-see als je een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt boekt.

Boek een rondleiding door de Amsterdamse Jodenbuurt