Tips voor een bezoek aan Auschwitz vanuit Krakau
Hier is een lijst met tips die je helpen om het meeste uit je bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz te halen tijdens je reis naar Krakau. Let op!
Het bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is ongetwijfeld een van de interessantste bezoeken die je tijdens je reis zult maken. Je leert een deel van de geschiedenis vanuit een compleet nieuw gezichtspunt: hoe het leven was in de werkkampen waar duizenden Joden het leven lieten.
De rondleiding is misschien niet helemaal aangenaam, maar als je er bent, besef je dat alles met het grootste respect voor de slachtoffers bewaard is gebleven. Als je je rondleiding niet wilt laten bederven door iets, volgen hier enkele tips:
1. Boek een rondleiding om het meeste uit je bezoek te halen en meer over de geschiedenis te leren
Helaas is Auschwitz-Birkenau een sombere plek, met te veel historische context en te veel verhalen erachter. Het eerste kamp, Auschwitz I, is heel goed bewaard gebleven en er zijn barakken omgebouwd tot verklarende en goed van context voorziene museumzalen, maar Auschwitz II is praktisch een woestenij.
Om volledig te begrijpen wat je ziet, om het dagelijks leven van de slachtoffers die hier doorheen moesten te begrijpen en vooral om je te verdiepen in een hoofdstuk van de geschiedenis dat tot op de dag van vandaag nog steeds op sciencefiction lijkt, is het essentieel om begeleid te worden door een deskundige gids.
Tijdens de rondleiding word je geholpen om je te situeren, waarbij wordt uitgelegd waar elk gebied van de site uit bestaat en hoe het dagelijks leven was in deze vernietigingskampen. Naar mijn mening is het 100% de moeite waard om deel te nemen aan een Auschwitz tour vanuit Krakau om het meeste uit je bezoek te halen.
2. Draag comfortabele schoenen en kleed je warm aan in de winter
Zoals altijd wanneer je op reis gaat, is het het beste om van tevoren de weersvoorspelling te controleren, maar in Auschwitz is dit vooral zinvol. Voor een groot deel van de tour zul je in de open lucht zijn, zonder daken om je te beschermen als het regent en natuurlijk blootgesteld aan koude temperaturen in de winter (het kamp kan zelfs ingesneeuwd zijn).
Als je hieraan toevoegt dat het tweede deel van de tour plaatsvindt in het tweede kamp, dat praktisch een woestenij is, is het dragen van comfortabele schoenen essentieel, net als het warm inpakken als de voorspelling koude temperaturen voorspelt. Het gevoel van kou in het midden van het kamp is vrij acuut.
3. Als je voor of na de tour moet eten, neem dan je lunch mee of wacht tot je aankomt in Krakau
Het is niet ongewoon dat je maag tijdens de tour dichtklapt. Persoonlijk raad ik niet aan om in de buurt van het kamp te eten, maar wacht tot je terug bent in de stad om in alle rust te eten nadat je alle informatie van de tour hebt verwerkt.
Als je toch voorbereid wilt zijn voor het geval je trek krijgt, kun je altijd wat snacks meenemen in je rugzak om op de heen- of terugweg te eten. Bij de ingang van Auschwitz is een kiosk voor bezoekers waar je wat broodjes, snacks of verfrissingen kunt krijgen, maar ik zou het niet al te hoog aanbevelen.
Vlakbij het museum, in het dorp Oświęcim, is een restaurant waar je je geluk kunt beproeven als je hebt besloten om de tour op eigen gelegenheid te doen (neem alleen niet het risico om de laatste bus terug te nemen, zodat je die niet mist).
4. Respecteer de foto's
Je merkt het meteen als je binnenkomt, maar Auschwitz is een plaats van respect, spijt en een nogal gespannen sfeer. Het is niet de beste plek om artistiek geposeerde foto's te maken, want veel van wat je er zult zien zijn plaatsen waar veel mensen gemarteld en vermoord zijn, en tijdens de tour zul je hun foto's, kleren, bezittingen...
Je kunt op bijna elke plek foto's maken (vooral de delen van de tour die buiten zijn), maar mijn advies is om het altijd met respect te doen.
5. Probeer niet te gaan met heel jonge of extreem gevoelige kinderen
Persoonlijk raad ik deze tour niet aan voor heel jonge kinderen, hoewel dit natuurlijk deel uitmaakt van de menselijke geschiedenis en ze op een gegeven moment de realiteit onder ogen zullen zien en het op school zullen bestuderen. Maar als ze nog erg jong of erg gevoelig zijn, wees je er dan van bewust dat de rondleiding erg gedetailleerd is.
Tijdens de rondleiding kom je door de gaskamers en wordt uitgelegd hoe duizenden mensen in treinwagons werden gepropt om te worden uitgeroeid. Als dit voor volwassenen onbegrijpelijk en pijnlijk is, kan het voor een kind onnodig verwarrend zijn en hun herinnering aan de reis aantasten.
Als je toch besluit om mee te gaan met de rondleiding, probeer dan niet in te gaan op de lugubere details of kamers, plaats je kind in de juiste context voordat je gaat en leg zo ondramatisch mogelijk uit wat er is gebeurd. Als je met een kinderwagen gaat, heb je toegang tot bijna het hele kamp, met uitzondering van de kleinere, krappe kamers, waar de kinderwagen om ruimteredenen buiten moet blijven.
6. Mis de documentaire over het bezoekerscentrum niet
Zelfs als je geen zin hebt om een documentaire te bekijken omdat je liever meteen doorgaat met het verkennen van de echte locaties van het kamp, kan ik je verzekeren dat het de moeite waard is. Het is heel kort (ongeveer 15 minuten) en plaatst je in de context van alles wat je gaat zien.
Het is een korte inleiding, maar bevat echte beelden van het kamp en zijn gevangenen, hun manier van leven, een samenvatting van de geschiedenis van het ontstaan van het kamp... al met al een aanrader.
7. Ga niet te zwaar met onnodige bagage
De tour is een wandeltour door de verschillende hectaren van Auschwitz I en II, dus hoe lichter je draagt, hoe beter. Er zijn kluisjes aan de ingang waar je je spullen kunt achterlaten, maar als je volumineuze bagage meeneemt, loop je het risico dat het niet past en dat je daarom je bezoek niet kunt maken.
Laat alle grote bagage achter in het hotel en kom hier met net genoeg: een handtas of een kleine rugzak. Als je een plek nodig hebt om je bagage achter te laten omdat je al bent uitgecheckt uit je accommodatie, controleer dan of je het bij de receptie van het hotel kunt achterlaten of bij een bagageopslag in het centrum of op het treinstation van Krakau.
8. Als je alleen bent, kun je het beste de bus nemen
Als je geen gebruik wilt maken van een rondleiding met gids en liever zelf kaartjes koopt om Auschwitz te bezoeken, moet je zelf je reis vanuit Krakau regelen.
Hoewel reizen per trein meestal erg comfortabel is, is de bus in dit geval een directere (en dus kortere) reis. De eerste bus vertrekt om 6:20 en doet er iets meer dan een uur over, waardoor je veel dichter bij het concentratiekamp bent dan met de trein (het treinstation ligt op ongeveer twee kilometer van de ingang van Auschwitz).
Als je meer details nodig hebt over hoe je je aankomst kunt plannen, raad ik je mijn artikel aan over hoe je in Auschwitz komt.
9. Vergeet je paspoort of identiteitskaart niet
Om veiligheidsredenen moet je gedocumenteerd zijn om het concentratiekamp binnen te mogen, dus vergeet niet een geldige identiteitskaart of paspoort met je foto erop mee te nemen. Zonder dit document ben ik bang dat je Auschwitz niet in mag, dus vergeet het niet!
10. Plan je bezoek: je hebt minstens een halve dag nodig
Hoewel het concentratiekamp niet al te ver van Krakau ligt en in iets meer dan een uur te bereiken is, kan het bezoek in het kamp twee tot drie uur duren.
Tel daar de heen- en terugreis en de wachttijden voor het openbaar vervoer bij op, en je hebt gemakkelijk een halve dag nodig voor het hele bezoek. Houd hier rekening mee bij het plannen van de rest van je dag in Krakau, het uitzoeken waar en wanneer je kunt eten, welke andere bezoeken je op dezelfde dag kunt doen, etc.
Je kunt een kijkje nemen in mijn artikel over Hoe lang duurt een Auschwitz tour als je meer details wilt over hoe je je dag kunt organiseren.