De beste pintxos in Bilbao
Pintxos, zoals de Spaanse tapas in Baskenland worden genoemd, zijn een zeer belangrijk element van de plaatselijke gastronomie en een fundamenteel onderdeel van het culinaire toerisme in Bilbao. Ik zal u vertellen over de beste in de stad, zodat u een beter idee krijgt van de smaken die u in deze prachtige stad kunt vinden.
Uitgaan en de stad verkennen via zijn restaurants, bars en tavernes is een van de beste dingen om te zien of te doen in Bilbao. Tegelijkertijd zijn pintxos een culinair element dat u bij elk bezoek aan restaurants die gespecialiseerd zijn in Baskische gerechten, of zelfs in andere meer moderne en abstracte etablissementen zult tegenkomen.
Met dit in gedachten zal ik u in deze publicatie alle informatie geven die u moet weten om van de beste pintxos in Bilbao te kunnen genieten. Ik zal u ook vertellen over de kenmerken die de ervaring van een bezoek aan elk van deze pittoreske en bekende restaurants bepalen. Ze zijn ware schatten geworden van de culturele identiteit van de grootste stad aan de kust van Baskenland.
1. De gevulde mosselen van Baste
Baste is een restaurant dat alles omvat wat u van een typisch Baskische taverne in de historische wijk van Bilbao mag verwachten. Het ligt in het hart van de pintxo-route van de stad, op een paar meter van het Baskisch Museum en in de autovrije straat Muñoz Maria Kalea. Het is een van de basisstops van enkele van de beste gastronomische tours door Bilbao en het lijdt geen twijfel dat de gevulde mosselen een hoofdrol spelen in het gastronomische repertoire van deze plek.
Het wordt gekenmerkt door een restaurant met royale porties, een nogal feestelijke sfeer en een zeer traditionele en vrij Baskische culinaire aanpak. Daarom zijn deze mosselen, bekend als mojojones, meestal gevuld met verschillende smaken. Die met béchamelsaus met paprika's, gebakken tomaat en gepaneerd in bloem is een van de favorieten van de plaatselijke gasten. Ze doen er meestal een regionale witte wijn bij, uit Baskenland zelf of uit La Rioja.
Het is geen luxe etablissement en het is ook niet te toeristisch, maar de passie die de inwoners van Bilbao voelen voor dit gerecht geeft perfect weer wat pintxos zijn voor deze gemeenschap. En ook hoe leuk het voor u kan zijn om een tour door de stad te beginnen om van het beste van allemaal te genieten.
Details van belang:
- Openingstijden: Baste is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts. Dat betekent dat het een plek kan zijn voor een ontbijt halverwege de ochtend of ook voor een avondje borrelen met gevulde mosselen in de beste Baskische kuststijl.
2. Enkele middelen in de Bodega Joserra
De bescheiden Bodega Joserra ligt in het geografische centrum van het historische centrum van Bilbao, in de beroemde straat Cantón Alejandro de la Sota. Het is een typische tasca, zonder al te veel ambiance en met veel waardering voor het lokale publiek, waar de echte hoofdrolspeler van de plek de producten zijn. Daaronder is wat voor veel gastronomische experts van de stad het broodje bij uitstek is, de medio con bonito y divisa.
Deze zaak is bijna honderd jaar oud en was oorspronkelijk een verkooppunt dat een vergunning voor de levering van sterke drank aanvroeg nadat het een boete had gekregen voor zijn traditie om wijn te schenken aan zijn klanten. Vergeet niet dat het hier draait om broodjes, met alle denkbare vullingen zoals lende, chorizo, ham, sardinillas en ansjovis. Het is dus een uitstekend idee om tijdens uw bezoek binnen een biertje te drinken en te genieten van een authentieke pintxo-ervaring in Bilbao.
In feite maakt de interessante eenvoud van deze plek het tot een frequent onderdeel van Bilbao's meest gastronomische tours. Want de waarheid is dat de middelen van de Bodega Joserra een historisch element zijn binnen de gastronomie van het gebied van de zeven straten van Bilbao.
Details van belang:
- Openingstijden: deze goedkope en bescheiden bodega opent zijn deuren gewoonlijk van 8 tot 23 uur. Dit tijdschema blijft van kracht van maandag tot zaterdag in zowel het hoog- als het laagseizoen, aangezien het publiek van deze plek voornamelijk bestaat uit inwoners van Bilbao.
3. Een omelet in de Concha-1 speelzaal
Soms wordt het beste eten gevonden op de meest ongebruikelijke plaatsen die je je kunt voorstellen. Salón de Juego Concha-1 voldoet aan deze beschrijving, want hoewel het geen restaurant is in de strikte zin van het woord, is het toch de beste plek om een goede omelet in Baskische stijl te eten in Bilbao. Deze plek ligt buiten de oude stad van Bilbao, aan de andere kant van de rivier in de General Concha Street, een paar meter van het beroemde Plaza de Moyúa.
De tortilla's zijn er in verschillende smaken, met champignon, txaka, ham en kaas, Serranoham en een paar andere soortgelijke ingrediënten. De traditionele aardappel is echter de beste van allemaal en het is degene die van deze plek een plek heeft gemaakt die een bezoek waard is als u denkt aan de beste pintxos in Bilbao.
Houd er rekening mee dat het uiterlijk van de borden erg rustiek en slordig is, in de beste stijl van een taverne of een gokhal waar de smaak van het geserveerde eten veel belangrijker is dan de schoonheid van de bereiding. In feite zult u bij een bezoek aan deze plek merken dat de meeste aanwezigen er alleen maar zijn om deze beroemde omeletten te proeven die een mythisch element van de culinaire scene van Bilbao zijn geworden.
Maak u geen zorgen over de toegang van uw kinderen, want dit is een veilig en gezinsvriendelijk plan dat behoort tot de activiteiten die u in Bilbao met kinderen kunt zien en doen. Ik raad u echter aan in de middag te gaan voor het geval er 's avonds een wedstrijd is die de aanwezigen te enthousiast maakt en de sfeer van de plek verandert.
Bijzonderheden:
- Openingstijden: deze plek is elke dag van de week geopend van 7 tot 13 uur. Dit maakt deze omelet een goed idee voor ontbijt, lunch en zelfs diner.
4. Traditionele driehoeken bij El Eme
Vlak naast de gokhal is een ander etablissement met eten dat net zo eenvoudig is en net zo belangrijk voor de culinaire identiteit van Bilbao. Dit is Eme en het is eigenlijk een heel conventioneel broodjes- en pintxo-restaurant. Het heeft driehoekjes die de harten en de smaakpapillen van het plaatselijke publiek hebben veroverd.
Het is een broodje van gesneden brood gevuld met ham en sla, een zeer typische snack waar tot nu toe niets bijzonders aan is. Alles verandert wanneer ze de geheime saus toevoegen die deze driehoekjes onderscheidt van alle andere broodjes in de stad. Het is zo lekker dat het een traditie is geworden voor de eters om te proberen te raden welke ingrediënten erin zitten.
Dit etablissement heeft meer dan een halve eeuw geschiedenis en de driehoekjes zijn sinds het begin een van de steritems op het menu. Daarom wordt El Eme vaak opgenomen in de pintxo-rondleidingen in Bilbao die gericht zijn op de geschiedenis van deze gemeenschap en verteld worden door een authentieke local.
Voel je niet ongepast als je tijdens je bezoek meer dan één driehoek wilt eten. Een andere leuke traditie is om te gaan zitten en voor elke persoon aan tafel een toren te bestellen en te zien wie erin slaagt alles op te eten zonder iets mee te vragen.
Interessante details:
- Openingstijden: El Eme verwelkomt bezoekers van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur. Om deze reden is het aan te raden om deze beroemde pintxo niet als middernachtoptie te laten staan in de wetenschap dat het restaurant niet open zal zijn zoals andere plaatsen op deze lijst.
5. Eieren Mollets bij Gure Toki
Bilbao's Plaza Nueva is de thuisbasis van Gure Toki, een van de beroemdste restaurants in de meest avant-gardistische gastronomische scene van de stad. De pintxobar is een icoon in de toeristische wijk Casco Viejo, en daarom zult u altijd merken dat het er op ongebruikelijke momenten van de dag relatief druk is.
Het voorstel wordt gekenmerkt door het aanbieden van vrij uitgebreide en gastronomische gerechten in miniatuur, waardoor de haute cuisine toegankelijk wordt in het handige pintxo-formaat. Tegelijkertijd zijn alle recepten een combinatie van traditionele elementen van de Baskische keuken met meer moderne ingrediënten die uit andere delen van de wereld zijn geïmporteerd.
Runderribben, kaastaart en kabeljauw zijn enkele van de dingen die u moet proberen van het menu van Gure Toki. De molleteieren zijn echter een van de belangrijkste kenmerken die deze plek onderscheiden van andere plekken in de stad. Ze bestaan uit een schaaltje gepocheerde kwarteleitjes met champignons, aardappelen en idiazábal kaascrème.
Bijzonderheden:
- Openingstijden: Gure Toki is elke dag van de week geopend behalve op woensdag van 10 tot 23 uur. Zondagen zijn ook een uitzondering, want dan zijn ze maar tot 16.00 uur open.
6. Chorizos a las llamas in Baibacoa
Baibacoa is een van die plaatsen die niet bijzonder bekend zijn binnen de toeristische scene, maar het lukt de echte kenners van plaatsen met de beste pintxos in Bilbao wel. Het is gelegen aan het Plaza Miguel de Unamuno binnen de geografische grenzen van de Casco Viejo en wordt gekenmerkt door zijn keuken die gespecialiseerd is in paddenstoelen, champignons en regionale chorizo's.
Zijn pintxos de txorizo al infierno del botxo zijn de grote klassieker van het huis en worden gemaakt met chorizo's die worden geroosterd in een traditionele braadpan met alcohol en rum. Dit betekent dat ze uiteindelijk in brand worden gestoken met een zichtbare vlam die een zeer vermakelijk spektakel oplevert voor de plaatselijke eters.
Champignons in het vagevuur en txapi a la gloria zijn andere favorieten op het menu van Baibacoa en worden, net als de chorizo a las llamas, meestal vergezeld van een glas wijn van eigen bodem. De kenmerkende authenticiteit van deze pretentieloze en pretentieloze plek heeft het tot een vaste halte gemaakt voor hongerige deelnemers aan enkele van de beste rondleidingen in Bilbao.
Bijzonderheden:
- Openingstijden: Baibacoa is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 23.30 uur. Zondag is ook open maar dan tot 15.30 uur.
7. Moorse Pintxos in Melilla en Fez
In de Calle Iturribide net buiten de oude stad bevindt zich de pintxo bar Melilla y Fez. Dit is een zaak die gespecialiseerd is in omeletten van elke denkbare stijl en smaak. De Moorse lamspintxo is echter het element dat dit bescheiden etablissement tot het beste gastronomische aanbod van Bilbao maakt. Het recept ervan is al meer dan 50 jaar even boeiend.
De pintxos met kabeljauw, tonijn met uien en entrecote zijn andere gerechten die een goede indruk maken op het menu van deze bar. Vergeet niet dat zitten om aan de hitte te ontsnappen en een biertje te drinken op een plek met deze decoratieve kenmerken een van de oudste tradities is onder de dingen die u in de zomer in Bilbao kunt zien of doen.
Details van belang:
- Openingstijden: de openingstijden van deze bar veranderen gedurende de week. Op vrijdag en zaterdag gaan ze om 12 uur open, sluiten ze om 15 uur, gaan ze om 18 uur weer open en sluiten ze om 1 uur. Op maandag blijven ze gesloten en van dinsdag tot donderdag vervroegen ze hun definitieve sluitingstijd naar 23.00 uur.
8. Gegratineerde Txangurro bij El Globo
Txangurro is een traditioneel recept van de Baskische gastronomie dat in de loop der jaren een onbetwistbare referentie is geworden als het gaat om een echt representatieve pintxo. Het is versnipperd spinkrabvlees, dat in dit geval in tapasporties wordt opgediend. Die van de bar El Globo aan de Calle de la Diputación zijn voor veel lokale culinaire critici de beste van de stad.
Dit recept is een gegrilde snack en is daarom een van de beste pintxo-bereidingen voor echte liefhebbers van zeevruchten. Als dit niet uw geval is, kunt u blij zijn te weten dat deze bar breed genoeg is om andere van Bilbao's meest typische pintxo-recepten te proberen.
Interessante details:
- Openingstijden: maandag tot en met donderdag zijn ze geopend van 9 tot 23 uur. Op vrijdag werken ze van 9 tot middernacht en op zaterdag van 11 tot middernacht. Dit zorgt voor een goed diner na deelname aan enkele van Bilbao's beste nachtrondleidingen.
9. Een verscheidenheid aan ansjovis bij Basaras
Je kunt niet over de beste pintxos in Bilbao praten zonder het over ansjovis te hebben en met name de ansjovis van Basaras is de lekkerste en meest bijzondere van de stad. Om deze reden zijn ze een plek geworden met veel betekenis voor de lokale bevolking.
Deze taverne is vrij bescheiden en is echt een aanbevolen bestemming geworden binnen de lokale gastronomische scene dankzij de persoonlijkheid van de eigenaars die de vaste klantenkring van de plek verzorgen. Evenals voor de versheid en kwaliteit van de ansjovis, de hoofdrolspelers van dit menu.
Als u zin hebt om van deze zeevruchten te blijven genieten, kunt u een toeristische route beginnen door enkele van de beste dorpen rond Bilbao. Aangezien dit een vrij typische maaltijd is in de Baskische culinaire gewoonten.
Bijzonderheden:
- Openingstijden: de Basaras Tavern opent haar deuren van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur. Op zondag sluit het zijn deuren om 16.00 uur en de rest van de dagen hebben ze een halve dag pauze van 16.00 tot 19.00 uur.
10. Een pintxo van entrecote in de beroemde Berton-bar
Met een ruime combinatie van binnen- en buitentafels ligt de beroemde Bar Berton in de Calle Jardines. Deze plek staat bekend om zijn mooie omgeving, om de kwaliteit van zijn hoofdgerechten, maar vooral om de ongelooflijke smaak van zijn pintxos, waarvan lendenstuk een groot bestanddeel is.
Txapelas met kwarteleitjes en medaillons met foie gras zijn twee pintxo recepten waarin lendenstuk voorkomt en die u niet mag missen als u besluit dit leuke etablissement te bezoeken. De rabas zijn een andere beroemde pintxo in dit etablissement en de meeste alternatieven worden aangeboden met piquillo pepers als begeleiding.
Bijzonderheden:
- Openingstijden: deze taverne van traditionele muziek onder moderne heruitvindingen is elke dag van de week geopend van 9 tot middernacht. Er zijn filialen, maar de locatie Calle Jardines is de bekendste van allemaal.