Beste Pintxos in San Sebastián
Als je naar San Sebastian gaat, moet je zeker pintxos gaan eten. Hier zijn de beste pintxos in Donostia en de bars waar je ze kunt vinden.
Een van de beste dingen om te doen in San Sebastian is de heerlijke gastronomie proeven. In Donostia is de pintxocultuur erg typisch, wat niets meer is dan typische tapas uit Baskenland.
Om ervoor te zorgen dat je San Sebastian niet verlaat zonder de beste te hebben geprobeerd, volgt hier een lijst met de beste pintxos in San Sebastian. Je vindt er alles van typisch Spaanse recepten, zoals tortilla de patatas (aardappelomelet), tot specifieke lokale creaties, zoals txalupa.
1. Risotto van Borda-Berri
Een van de beste pintxos in San Sebastian is de risotto in de Borda Berri bar. Het recept verandert afhankelijk van het seizoen, maar de bekendste versies zijn die met paddenstoelen en Idiazabal. De eerste is het meest voorkomende risottorecept, maar de tweede heeft een heel speciale smaak die je zeker zal verrassen.
Daarnaast zijn octopus met kweeperengelei, oren en varkensribbetjes ook beroemd. Als jede beste pintxos in San Sebastian wilt proberen en de gastronomische cultuur van Donostia wilt opsnuiven, raad ik je aan een pintxotour in San Sebastian te boeken
Er zijn er die precies gespecialiseerd zijn in pintxos en er zijn zowel dag- als nachttours, maar voor mij is de beste een gastronomische tour voor kleine groepen in de oude binnenstad van San Sebastian 's avonds. Deze tours hebben een speciale charme, ze gaan langsde beste tavernes in het historische centrum van San Sebastian en dankzij de grootte van de groep is een persoonlijke behandeling mogelijk. Bovendien bevatten ze meestal een wijnproeverij in de verschillende etablissementen die je bezoekt.
- Waar vind je het... Deze kleine pintxobar bevindt zich op Fermin Calbeton Kalea 12, in het centrum van San Sebastian.
2. Volledige minitour door La Bodega Donostiarra
De keuken van La Bodega Donostiarra richt zich op de Baskische gastronomie, waarbij de nadruk ligt op de broodjes, kebabs en rijstgerechten. Van al deze pintxos springt de mini completo, op basis van tonijn uit blik, eruit. Ik raad ook de Indurain aan, een van de meest typische pintxos in Donostia, die is gemaakt van een stuk tonijn, een ansjovisfilet, een gevulde olijf en een paar chilipepers.
Het is een koude pintxo, erg voedzaam en met een heel bijzondere mix van smaken. Naast het bovenstaande, als je de kans hebt, raad ik je ook aan om degezouten ansjovis, gemarineerde zalm, octopus in vinaigrette en zelfgemaakte heekpastei te proberen.
Als je de meest typische pintxos in San Sebastian wilt proberen, raad ik je aan een pintxos tour in San Sebastian te boeken. Een daarvan is de pintxos tour met een bezoek aan demarkt van San Sebastian. Je wandelt door de 'Parte Vieja' van San Sebastian, schenkt cider in de puurste Baskische stijl en drinkt de beste lokale wijn. Met deze tour kun je tot vier pintxos proberen in verschillende bars in de stad.
- Waar vind je het... Het is een restaurant in Calle Peña y Goñi, op nummer 13, in het centrum van San Sebastian.
3. Knoflookaardappelen van Ciaboga bar
Ik ga naar het centrum van San Sebastian om je mee te nemen naar een van de meest typische pintxo-bars van de stad. De Ciaboga-bar is in heel Donostia beroemd om zijn knoflookaardappelen. Hoewel het een eenvoudig gerecht lijkt, is niemand erin geslaagd om de heerlijke saus die over de aardappelen zit, gemaakt van peterselie, knoflook, olijfolie en cayennepeper, perfect na te maken.
Dit onweerstaanbare gerecht is een van mijn favoriete pintxos in San Sebastian, maar de Ciaboga bar heeft ook andere heerlijke gerechten, zoals octopusbrochette, aardappelomelet of gevulde champignons.
- Waar vind je het... De Ciaboga bar bevindt zich op nummer 9 Easo Street.
4. Broodjes pastrami van de bar El Bombín
Als je op zoek bent naar de beste pintxos in San Sebastian, mag je bar El Bombín niet missen.
Het heeft een aangenaam terras in de open lucht, ideaal voor de weinige zonnige dagen in de stad. Als je eenbierliefhebber bent, raad ik je aan om je pintxo te vergezellen van een van de vele bieren die aan de bar verkrijgbaar zijn. Als tapa moet je het beroemde broodje corned beef pastrami proberen. Als je van Japans eten houdt, zul je blij zijn om te weten dat er een sushikaart is.
- Waar vind je het... Deze bar ligt in de wijk Gros, op 53 Zabaleta Street.
5. Txalupa van Bergara bar
Bar Bergara is een van de beroemdste bars van de stad, vanwege de pintxos, zowel warm als koud, en de huisgemaakte desserts.
Een klassieker als je een pintxotour in San Sebastian boekt. Van de grote verscheidenheid aan pintxos om uit te kiezen, raad ik deTxalupa aan. Deze pintxo is een typische creatie van de keuken van Bergara en de naam verwijst naar een soort boot die veel voorkomt in het gebied. De Txalupa is een bootje van champignons en garnalen met room en gegratineerde kaas.
Ik verzeker je dat de combinatie van smaken spectaculair is, om nog maar te zwijgen van de zachte textuur. Naast deze pintxo raad ik ook dekabeljauw ajoarriero aan, de gegratineerde sint-jakobsschelp, de eendenlekkernijen en de Itxaso, niets meer dan een medaillon van zeeduivel met een zeevruchtencrème.
- Waar vind je het... Deze bar ligt in de beroemde wijk Gros, om precies te zijn op nummer 8 Calle del General Artetxe.
6. Nestor's aardappelomelet
Deze kleine bar is beroemd om zijn aardappelomelet pintxo, en als ik beroemd zeg, bedoel ik niet alleen in San Sebastian. De tortilla de patatas van bar Néstor is beroemd in heel Spanje, wat een van de redenen is voor de lange wachtlijsten. Dus als je een van de beste tortilla de patatas volgens de ranglijsten wilt proeven, ga dan vroeg zodat je niets mist.
Ze maken de hele dag door twee omeletten, een om 13.00 uur en een om 20.00 uur. Van elke omelet worden slechts 16 porties gemaakt, dus zorg dat je er als eerste bij bent. Naast de tortilla de patata is Bar Néstor ook beroemd om zijn chuletones (steaks) en pimientos fritos (gefrituurde paprika's).
- Waar vind je het... Deze beroemde bar bevindt zich in het oude gedeelte van San Sebastian, op nummer 11 van de Arrandegi-straat.
7. Foie del Sport
Ik ga naar het oude gedeelte van San Sebastian om je een van de beste foie pintxos te laten zien die je in San Sebastian zult proberen. De Sport bar is gespecialiseerd in zowel warme als koude pintxos. Een van de meest opmerkelijke is de foie pintxo, de specialiteit van het huis.
Deze moet je zeker meenemen in je pintxotour door San Sebastian. Ik raad je ook aan om de verschillende broodjes op het menu te proberen, evenalsde txangurro, inktvis en de overheerlijke octopus. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het ook nog eens zeer goede prijzen en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
- Waar vind je het... Deze bar bevindt zich in de Fermin Calbetonstraat nummer 10.
8. Garnalenkebabs van de Goiz-Argi bar
Dit is een heel eenvoudige pintxo, hoewel hij opvalt door zijn geheime saus. De rest van het recept is niet mysterieuzer: een sneetje brood met een spies van gegrilde garnalen.
Hoewel hun ster pintxo de garnalenbrochettes zijn, heeft deze kleine bar versierd met aquarellen ook andere specialiteiten. Ik raad je aan de Marijuli te proberen, een van de meest typische recepten van de bar, wat niets meer is dan gerookte zalm met groene peper en gezouten ansjovis.
In de Goiz-Argi bar kun je ook de txangurro, de gefrituurde piparras, de pitufos, de txipirones of de gevulde champignons proberen. Wat je ook bestelt, je zult het zeker lekker vinden.
- Waar vind je het... De bar bevindt zich op Fermin Calbeton Kalea 4, in het oude gedeelte van San Sebastian.
9. Schijven van de San Marcial bar
Gavilla is een soort kroket, behalve dat hij gevuld is met gerookte ham en kaas, een laagje bechamelsaus en tot slot paneermeel.
Het is een heel typisch recept in San Sebastian en je zult het in veel bars zien als je een pintxo tour in San Sebastian boekt. De Gavilla bij uitstek is echter die van deSan Marcial bar, die al meer dan 30 jaar het leven van de lokale bevolking veraangenaamt met zijn heerlijke Gavilla.
- Waar vind je het... De bar bevindt zich in de Calle San Marcial nummer 50, op slechts 50 meter van het strand van La Concha.
10. La Espiga lekkernij
Ik ga verder in het centrum van San Sebastian om je een bar met een bijzondere charme te laten zien in de straat San Martzial. Het is een zeer moderne bar met een opvallende decoratie gebaseerd op muurschilderingen.
L a Espiga serveert zowel pintxos als raciones (tapas) en de gerechten zijn gespecialiseerd in de Baskische en Spaanse keuken. Een van de favorieten van de lokale bevolking isde 'Delicia'. Dit is een stuk brood met gezouten ansjovis, vinaigrette, hardgekookt ei, mayonaise en Worcestersaus.
Andere delicatessen zijn gevulde paprika's, milanesa, ropa vieja de bonito en morro en salsa. Natuurlijk zijn er ook meer gewone Spaanse tapas, zoals albondigas (gehaktballetjes) of croquetas de jamón (hamkroketjes). Mijn aanbeveling is echter ompintxos te proberen die typisch zijn voor de Baskische keuken.
- Waar vind je het... De bar bevindt zich in het centrum van San Sebastian, om precies te zijn in San Martzial Kalea nummer 48.
11. Huzarensalade van Ezkurra bar
Een andere van de beste bars voor pintxos in San Sebastian is de Ezkurra bar, een familiebedrijf dat al generaties lang zijn plaats heeft verdiend in de culinaire scene van San Sebastian dankzij zijn ensaladilla rusa. Het is niet dat het verschilt van de traditionele ensaladilla wat betreft het recept, want het heeft de typische ingrediënten van dit gerecht:aardappelen, ei, tonijn en mayonaise. De lokale bevolking weet echter dat als ze een goede pintxo ensaladilla rusa willen, dit de plek is om naartoe te gaan.
Je kunt het zelfs bestellen om mee te nemen. Als je een pintxo tour in San Sebastian boekt, moet je deze tapa proberen.
- Waar vind je het... In de wijk Gros, op nummer 17 Mirakruz straat.
12. Patatas bravas bij La Mejillonera
Deze brouwerij is een klassieker in San Sebastian die je niet mag missen tijdens je pintxo tour in San Sebastian.
Hoewel de naam je doet geloven dat de ster pintxo mosselen zijn, gaat de gouden medaille naar de patatas bravas. Met dat pittige tintje trektLa Mejillonera 's patatas bravas recept elke dag veel locals, vooral in het weekend.
Begeleid deze pintxo met een goed lokaal ambachtelijk bier.
- Waar vind je het... Het is gelegen in het stadscentrum, op nummer 15, Calle del Puerto.
13. Gambas a la gabardina van de bar Paco Bueno
De bar Paco Bueno ziet er eenvoudig en bescheiden uit en is een pretentieloos etablissement, maar met zijn gambas a la gabardina heb je niets anders nodig. Elke dag,rond hamaiketako tijd, stroomt de lokale bevolking naar Paco Bueno om te genieten van deze heerlijke pintxo. Voor het geval je gambas a la gabardina nog nooit hebt geprobeerd, het is een garnaal die in een beslag van bloem en maïsmeel is gewikkeld en in veel olijfolie wordt gebakken.
Om deze en andere beroemde pintxos in San Sebastian te proberen, raad ik je aan een tapas-pintxos tour te doen met een lokale expert.
- Waar vind je het... Deze taverne ligt aan de Calle Mayor nummer 6, in het oude gedeelte van San Sebastian.
14. Atari hamkroketten
De Atari bar is een etablissement dat traditionele en avant-gardistische gerechten probeert te combineren, waardoor het een uniek tintje krijgt.
Een van de grote voordelen van Atari is dat het een terras heeft, wat geweldig is als je het geluk hebt om op een zonnige dag te gaan. Een van de beste pintxos bij Atari is een van de sterrecepten van de Spaanse keuken: kroketten.De hamkroketten in deze bar in Donostia zullen iedereen versteld doen staan. Als je nog plaats hebt, probeer dan de entrecote in rode wijnsaus met seizoensgarnituur.
- Waar vind je het... Deze bar bevindt zich op nummer 18, Calle Mayor, tegenover de Basiliek van Nuestra Señora del Coro.
15. Txuleta bar's T-bone steak kroketten
Het restaurant Txuleta bereidt, zoals de naam al doet vermoeden, een groot aantal gerechten op de kaart met het heerlijke vlees van de T-bone steak. Zo ontstaan de spectaculaire en ongelooflijk lekkere T-bone steak kroketten, met een zachte textuur en een knapperige buitenkant. Het heeft een overdekt terras, perfect voor regenachtige dagen, die niet weinig voorkomen in Donostia.
- Waar vind je het... Deze bar ligt in het oude gedeelte van San Sebastian, op Plaza de la Trinidad, vlakbij de Basiliek van Nuestra Señora del Coro.
16. Torreznos van restaurant Narru
Het Narru restaurant is een verfijnd etablissement met moderne smaken. De gerechten zijn zeer uitgebreid, hoewel ze nooit te ver afdwalen van de wortels van de Baskische keuken.
Er zijn veel pintxos, zowel warm als koud, die van het Narru restaurant een bekende plek in Donostia maken. Mijn favoriete pintxo is echter de torreznos, die precies goed worden bereid zodat ze knapperig maar sappig zijn.
- Waar vind je het... Het restaurant bevindt zich op San Martín 22, naast de kathedraal van de Goede Herder in San Sebastian.
17. Chistorra bladerdeeg van het restaurant Ganbara
Het restaurant Ganbara doet de monden van de inwoners van San Sebastian al meer dan 25 jaar watertanden.
Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het oude gedeelte van San Sebastian en de pintxos en wijnkaart zijn voortreffelijk. Van alle gerechten springt het beroemdechistorra bladerdeeg eruit. Andere specialiteiten van dit restaurant in Donostia zijn asperges in beslag en krabtaart.
- Waar vind je het... Het restaurant bevindt zich in Calle de San Jerónimo 21, vlakbij Plaza de la Constitución.
18. La Viña kaastaart
Tot slot raad ik je aan om deze pintxo tour in San Sebastian een zoete touch te geven met de overheerlijke cheesecake van ** La Viña**. Deze cheesecake is niet alleen beroemd in San Sebastian, maar ook internationaal.
Zelfs in Turkije en Japan proberen ze het recept van de cheesecake na te maken. La Viña is een informele bar die ook erg populair is om zijn beroemde wijnen.
- Waar vind je het... De bar bevindt zich in de straat 31 de Agosto, naast de Basiliek van Nuestra Señora del Coro.