Activiteiten in het Centrum van Berlijn

Berlijn is avant-garde, maar ook geschiedenis. Van de mythische Brandenburger Tor, tot de beroemde grensovergang tussen Oost en West, tot het ongelooflijke Museumeiland... het centrum van Berlijn is oneindig. Kom binnen en laat je betoveren door de charme van deze prachtige stad.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuten lezen

Activiteiten in het Centrum van Berlijn

Berlijn | ©XU CHEN

Multicultureel, modern, uniek... er zijn duizenden bijvoeglijke naamwoorden om Berlijn te ontdekken en geen enkele daarvan slaagt erin het unieke karakter ervan te vangen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd in het centrum van de stad en dit artikel onthult een van de interessantste routes. Lees verder en ontdek de etappes!

1. Reichstag en Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

De Reichstag werd volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd in verschillende fasen herbouwd. Na de hereniging van het land werd het opnieuw het centrum van het Duitse politieke leven en werd het gewelf opnieuw opgetrokken, dit keer in glas en staal. Volgens de bedoelingen van de architect - de beroemde Norman Foster - symboliseert het de transparantie van het Duitse democratische systeem. Het kan worden bezocht door van tevoren een kaartje te reserveren.

Niet ver van het Parlement ligt een ander symbool van de stad: de Brandenburger Tor. Het is een ander symbool van de Duitse eenheid na de val van de Berlijnse Muur en een van de beste voorbeelden van Duits classicisme. Tijdens de Koude Oorlog bevond de poort zich aan de oostkant en bleef daar tot 22 december 1989. Op deze datum verzamelden 100.000 mensen zich aan zijn voeten om de officiële opening van het monument te vieren en een paar dagen later vierden ze samen het eerste Nieuwjaar.

Als je Berlijn in de zomer bezoekt, raad ik je een wandeling aan naar de nabijgelegen Tiergarten, de groene long van de stad. Het wordt doorkruist door verschillende met bomen omzoomde paden en is bezaaid met weiden en bossen. Om te genieten van een lokaal biertje ga je naar Café am Neuen See, een restaurant en biergarten midden in de natuur. Als de temperaturen het toelaten, kun je in de winter schaatsen op de kleine meertjes in het park.

Boek een rondleiding door Oost-Berlijn

2. Herbeleef de recente geschiedenis van Duitsland

Oostzijde Galerij| ©Jeanne Menjoulet
Oostzijde Galerij| ©Jeanne Menjoulet

Geen reis naar de Duitse hoofdstad is compleet zonder een wandeling aan de voet van de Berlijnse Muur. Tussen 1961 en 1989 verdeelde deze stenen slang de stad totdat hij door de inwoners van Berlijn zelf werd afgebroken. Tegenwoordig staat het deel dat de Koude Oorlog overleefde aan de Mühlenstrasse, aan de oever van de rivier de Spree. Hier zie je de beroemde East Side Gallery, de langste openlucht kunstgalerie ter wereld. De beroemdste muurschilderingen zijn Bruderkuß (de beroemde kus tussen Honecker en Brezjnev), Test de Beste (een Trabant die de muur doorbreekt) en Der Mauerspringer, de 'muurspringer'.

Boek een fietstour door Oost-Berlijn

3. De grensovergang tussen Oost en West

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Checkpoint Charlie ligt op de hoek van de Friedrichstraße en de Zimmerstraße. Je herkent het aan de Amerikaanse vlaggen, foto's van twee soldaten die een mast omhoog houden en een hut die gedeeltelijk is afgedekt met zandzakken. Tijdens de Koude Oorlog passeerde de muur hier en was de sfeer gespannen. In oktober 1961 botsten Russische en Amerikaanse tanks op deze plek. Ongeveer 16 uur lang stond de wereld aan de rand van de Derde Wereldoorlog.

Fans van spionagefilms en de wereld verdeeld door het IJzeren Gordijn mogen het Mauermuseum, een museum dat in 1962 werd geopend, niet missen. De collectie bevat de meest bizarre voorwerpen die werden gebruikt om de westelijke zone binnen te komen. Er zijn onder andere een heteluchtballon, gemotoriseerde vliegers, een auto met dubbele bodem en een minionderzeeër aangedreven door een motorfiets (Friedrichstraße 43).

Boek een rondleiding door Oost-Berlijn

4. Alexanderplatz en Potsdamer Platz

Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert
Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert

Alexanderplatz is het grootste plein in Berlijn. Het is vernoemd naar tsaar Alexander I die in 1805 een bezoek bracht aan het koninkrijk Pruisen. Tijdens de Koude Oorlog stond het aan de kant van de Sovjet-Unie en waren de gebouwen bedoeld om te wedijveren met die in het Westen. Als je er bent, zul je het Hotel Stadt Berlin (nu het Park Inn Hotel), het Haus der Lehrers (hoofdkwartier van de lerarencommissie van de Duitse Democratische Republiek) en het Travel House opmerken.

Een andere belangrijke en niet te missen bezienswaardigheid is de Potsdamer Platz, het oude hart van Berlijn. Na de hereniging was dit een desolate ruimte die een revolutie onderging door de architecten Renzo Piano en Christoph Kohlbecker. Hun project "repareerde" het stedelijk weefsel van Berlijn en vandaag de dag is het een van de meest levendige gebieden van de stad.

Boek jouw tour door de joodse wijk van Berlijn

5. Ontdek Nikolaiviertel

Ephraim-Palais| ©damian entwistle
Ephraim-Palais| ©damian entwistle

Als je aan Berlijn denkt, is het eerste beeld dat je te binnen schiet dat van een moderne stad. De Duitse hoofdstad is echter de beheerder van een wijk met lage huizen, kleine straatjes en traditionele biergartens. Het was de oorspronkelijke kern van de stad en een belangrijk commercieel centrum van de regio. Vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog was het Nikolaiviertel vol tavernes, winkels en ambachtelijke werkplaatsen.

Volledig verwoest door bombardementen werd de wijk in de jaren 1980 herbouwd. De herontwikkeling bracht het Berlijn van weleer weer tot leven en vandaag de dag is het een van de meest gewilde wijken van de stad. Hieronder vind je een korte lijst van de belangrijkste bezienswaardigheden:

  • Ephraim-Palais, een 18e-eeuws rococopaleis. De gevel was zo mooi dat het werd omgedoopt tot "de mooiste hoek van Berlijn". Vandaag de dag herbergt het een museum gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de Duitse hoofdstad (Poststraße 16).
  • Nikolaikirche, het symbool van de wijk. Het werd gebouwd in de 13e eeuw in laatgotische stijl en werd helaas zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de inspanningen van de Berlijners domineert het nog steeds de skyline van het stadscentrum (Nikolaikirchplatz).
  • Brauhaus Georgbraeu, een traditionele brouwerij die bekend staat om zijn ambachtelijke brouwsels. Hier kun je genieten van regionale Duitse gerechten met een Pale Ale - Berlin Mitte Original (Spreeufer 4).
  • Knoblauch Haus, het voormalige woonhuis van de familie Knoblauch. De gerestaureerde kamers op de eerste verdieping nemen je mee terug in de tijd (Poststraße 23).
  • Antiknik, een antiekwinkel op korte loopafstand van Alexanderplatz (Spandauer Str. 29).
  • Als je in de kersttijd in Berlijn bent, kun je wandelen tussen de kraampjes op de kerstmarkt. Maak van de gelegenheid gebruik om een feuerzangenbowle te drinken, een alcoholische drank die lijkt op glühwein.

6. Rijd op het icoon van de Duitse Democratische Republiek.

Trabant in Berlijn| ©Evgenii
Trabant in Berlijn| ©Evgenii

Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen in de hoofdstad van Duitsland: te voet, met de bus, op de fiets of met de metro. Er is echter maar één manier om je een echte Berlijner te voelen, en dat is door door de stad te reizen in een Trabant. Deze beroemde auto debuteerde in 1957 en werd beschouwd als het Oost-Duitse antwoord op de Volkswagen Kever. In tegenstelling tot zijn westerse tegenhanger had hij een plastic carrosserie en haalde hij een topsnelheid van 105 km/u.

Hoewel de prestaties en het uiterlijk lichtjaren vooruit waren op Europese of Amerikaanse auto's, is de Trabant een symbool van West-Duitsland geworden en staat de voorkant zelfs op de Berlijnse Muur. Op korte afstand van Checkpoint Charlie heeft een bedrijf tientallen Trabants verzameld en organiseert rondleidingen die de geschiedenis en anekdotes van Oost-Berlijn onthullen. Het is een zeer aan te bevelen ervaring waarbij je achter het stuur van een oude Sovjetauto kunt kruipen. Kijk voor meer informatie op hun officiële website.

7. Breng een middag door op Museumeiland

Pergamon Museum,| ©Rob S
Pergamon Museum,| ©Rob S

In het centrum van de stad splitst de rivier de Spree zich in twee takken, waardoor een eiland ontstaat. Oorspronkelijk lag hier de stad Cölln - een voorvader van het oude Berlijn - maar het lot veranderde radicaal in de 19e eeuw toen de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV besloot om dit gebied te wijden aan de studie van kunst en wetenschappen. Vandaag de dag herbergt het museumeiland vijf culturele instellingen:

  • Pergamon Museum, een paradijs voor liefhebbers van het Midden-Oosten. Het is verdeeld in drie delen: de Collectie Klassieke Oudheden, het Museum van Oudheden uit het Nabije Oosten en het Museum van Islamitische Kunst. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie, hoewel een van de tijdelijke collecties open is voor bezoekers.
  • Bode, vooral bekend om zijn collectie numismatiek en Byzantijnse kunst en beeldhouwwerken van de middeleeuwen tot de 18e eeuw (Am Kupfergraben).
  • Altes Museum, een reis naar het verleden die niet zal teleurstellen. De muren herbergen de grootste Etruskische collectie ter wereld, evenals papyri uit het oude Egypte, vazen, sieraden, sarcofagen en de beroemde buste van Nefertiti (Am Lustgarten 1).
  • Neues Museum, het nieuwe museum. Als je door de deur loopt zie je drie zalen: de collectie van het Egyptisch en Papyrus Museum, het Museum van Prehistorie en Protohistorie en de Collectie Oudheden (Bodestraße 1-3).
  • Voormalige Nationale Galerie. Meesterwerken zijn onder andere het ruiterstandbeeld van Friedrich Wilhelm IV, de standbeelden van de kinderen Louise en Frederik van Pruisen en het olieverfschilderij op doek "En été" (In de zomer) van Renoir (Bodestraße 1-3).

Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en andere details raad ik je aan het bericht over de beste musea in Berlijn te lezen. Het zal je helpen om je ideale dag te plannen.

Boek tickets voor Berlijnse musea

8. Bewonder de kathedraal

Kathedraal van Berlijn| ©Dmitry Kirillov
Kathedraal van Berlijn| ©Dmitry Kirillov

De Berliner Dom bevindt zich op het Museumeiland en zijn grote koepel valt op tussen de andere daken van de stad. Vanaf de koepel kun je genieten van een onvergelijkbaar panoramisch uitzicht. Ik raad je aan de 270 treden te beklimmen om te genieten van een prachtig uitzicht op de wijk Mitte, de televisietoren, de rivier en de wijk Nikolaiviertel.

De oorsprong van de kerk gaat terug tot de 15e eeuw, hoewel de huidige kerk dateert uit het begin van de 19e eeuw. In die tijd veranderde de Pruisische architect Karl Friedrich Schinkel de hofkerk in het neoklassieke gebouw dat we vandaag de dag zien. De kathedraal is dagelijks voor het publiek geopend van 9:00 tot 20:00 uur; de toegang kost ongeveer €7 en er worden rondleidingen georganiseerd. Als je de kathedraal in je eigen tempo wilt bezoeken, kun je een audiogids huren.

9. Holocaustmonument

Holocaustmonument| ©a.canvas.of.light
Holocaustmonument| ©a.canvas.of.light

Het Holocaust Memorial ligt op korte afstand van de Brandenburger Tor, in een gebied dat ooit het niemandsland was tussen de twee zijden van de Muur. Het monument bestaat uit een veld van stèles met 2.711 betonnen blokken. Elke stèle heeft een andere hoogte en helling omdat elk slachtoffer van de nazi-barbarij anders was. De architect Peter Eisenman ontwierp een monument dat een idee van orde en rationaliteit geeft en toch is het heel gemakkelijk om in de war te raken. Als je door de blokken loopt, zul je het begrijpen.

Boek een rondleiding door het Derde Rijk

10. Geniet van een traditioneel restaurant voor een voorproefje van het Derde Rijk

Een schnitzel| ©Joan
Een schnitzel| ©Joan

In Duitsland zijn schnitzels een echt instituut. Het is de plaatselijke versie van de Milanese schnitzel en wordt bereid door een plakje vlees (rund- of varkensvlees) te paneren met tarwebloem, ei en paneermeel. Traditioneel geserveerd met aardappelsalade, kartoffelsalat genaamd, hoe kun je een knapperige korst met sappig varkensvlees weerstaan?

Als je in oktober naar Berlijn reist - wanneer het Oktoberfest wordt gevierd - is deze maaltijd bijna een must. Een goede varkenskotelet in paneermeel is de perfecte begeleiding bij een pint bier. In de Joodse wijk raad ik je aan een tafel te reserveren bij Schnitzelei. Het restaurant gebruikt lokale ingrediënten en heeft een aantal zeer aan te bevelen veganistische opties. Het ligt vlak bij de begraafplaats Dorotheenstadt (Chausseestraße 8).