De 6 beste kooklessen in Parijs

Houdt u van koken? Dan is er niets beter dan een kookles om enkele klassiekers uit de Parijse patisserie te leren maken: trek uw schort aan en ga met mij mee om te leren van deskundige patissiers in Parijs!

Verónica Álvarez

Verónica Álvarez

8 minuten lezen

De 6 beste kooklessen in Parijs

Parijs | ©Elina Sazonova

Parijs is wereldberoemd, onder andere om de kwaliteit van haar broden en desserts. Een van de beste dingen om te doen in Parijs als u van koken houdt, is het volgen van een cursus banketbakken of bakken. Wanneer u terugkeert naar uw stad, kunt u deze lekkernijen koken voor uw familie en vrienden en hen ook laten zien dat u de geheimen van hun bereiding hebt geleerd bij deskundige professionele koks.

Dit type activiteit is ook een geweldige manier om van Parijs te genieten met uw kinderen, de kleintjes zullen het geweldig vinden om hun handen vuil te maken in een professionele keuken met het maken van heerlijke desserts die ze daarna kunnen opeten. Ze zullen ook leren hoe het dagelijkse leven in een Parijse patisserie of bakkerij is en hoe de professionele machines werken en hoe je de verschillende keukengerei gebruikt. Volg mij op deze tour van de beste kooklessen in Parijs.

1. Kookles in Parijs: leer macarons maken

Macarons| ©Anne Laurence
Macarons| ©Anne Laurence

Macarons zijn een van de specialiteiten van de Franse patisserie. De geschiedenis van macarons gaat ver terug, want al in de 15e eeuw werden ze geserveerd op koninklijke bruiloften.

Macarons zijn een duidelijk voorbeeld van de verfijning en zorgvuldigheid waarmee de Fransen hun traditionele gebak benaderen. Kinderen kunnen deze heerlijke traktaties niet weerstaan, dus als u met uw kleintjes reist is het een goed idee om een kookles te nemen om ze te leren maken. Bij thuiskomst kunnen ze dan het recept namaken en hun vrienden trakteren.

In deze drie uur durende les krijg je een instructeur die je stap voor stap leert hoe je heerlijke macarons maakt, die je dan thuis kunt namaken. Na het maken van je macarons kun je ze proeven met een kopje thee of koffie. De ervaring is inclusief alle materialen, welkomstdrankje, koffie en een doos met ongeveer 20 door jou gemaakte macarons!

Interessante details over deze ervaring

  • Prijs: vanaf ongeveer 120 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer 3 uur.
  • Vervoermiddel: u moet op eigen gelegenheid naar de plaats van de les komen, u kunt met de bus, metro, taxi of auto gaan.
  • Voordelen van deze optie: inclusief welkomstdrankje, koffie en de macarons die u bakt.
  • Nadelen van deze optie: de lessen zijn niet in het Spaans.

2. Achter het gordijn van een Boulangerie: een excursie naar een Franse bakkerij in Parijs

Boulangerie Bakkerij| ©Juan Antonio Segal
Boulangerie Bakkerij| ©Juan Antonio Segal

De bakkerij die u gaat bezoeken ligt in de pittoreske wijk Montmartre. Tijdens deze tour leer je alle geheimen van een traditionele Parijse bakkerij waar je te zien krijgt hoe ze enkele van hun meest iconische broden maken zoals het stokbrood. U ontdekt uit eerste hand de werking en dynamiek achter het maken van de klassieke Franse broden.

Tijdens dit bezoek van een uur, in een ontspannen sfeer, ziet u hoe het allemaal werkt en krijgt u een vers gebakken stokbrood en croissant cadeau. In dit geval is de les niet hands-on, u gaat niet koken, maar u ziet hoe het personeel van de bakkerij het doet. U krijgt de gelegenheid om te zien en te leren hoe de industriële apparatuur werkt die in de hedendaagse professionele bakkerijen wordt gebruikt.

Interessante details over deze ervaring

  • Prijs: vanaf ongeveer 34 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer 1 uur.
  • Vervoermiddel: u moet er op eigen gelegenheid heen, per bus, metro, taxi of auto.
  • Voordelen van deze optie: u ziet de meesterbakkers in real time aan het werk tijdens de openingsuren van de bakkerij.
  • Nadelen: u kunt niet zelf bakken.

3. Ontdek Parijs via een workshop stokbrood en croissant

Stokbrood en Croissant workshop| ©Viator
Stokbrood en Croissant workshop| ©Viator

Bij deze geweldige activiteit krijgt u niet alleen een deskundige Parijse bakker in actie te zien, maar gaat u ook zelf stokbroden en croissants bakken volgens recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Zij leren u alle geheimen zodat u bij thuiskomst uw eigen baguettes en croissants kunt maken. Als u de geschiedenis van het stokbrood kent, zult u begrijpen waarom dit brood al eeuwenlang zo nauw verbonden is met de Franse geschiedenis en waarom het de faam heeft verworven die het nu heeft.

De groepen zijn klein voor deze ervaring, met een maximum van 8 personen om ervoor te zorgen dat u persoonlijke aandacht krijgt van uw instructeur.

U leert ook hoe u de beste ingrediënten selecteert en natuurlijk hoe de verschillende industriële machines in de keuken werken en waarvoor ze worden gebruikt, evenals het juiste gebruik van de belangrijkste gebruiksvoorwerpen in een professionele bakkerij.

U zult verschillende croissants en broden kunnen proeven die u meeneemt om er later van te genieten.

Interessante details over deze ervaring

  • Prijs: vanaf 120 euro per persoon ongeveer.
  • Duur: ongeveer 2 uur.
  • Vervoermiddel: u moet er op eigen gelegenheid heen, auto, metro, bus of taxi.
  • Voordelen van deze optie: het is een praktische les waarbij u de recepten leert, zodat u ze later zo vaak als u wilt opnieuw kunt maken.
  • Nadelen van deze optie: de activiteit is niet beschikbaar in het Spaans.

4. Leer Franse macarons maken in Parijs

Franse macarons koken| ©Nico
Franse macarons koken| ©Nico

In deze les leer je stap voor stap hoe je de beste macarons in Franse stijl bereidt. U neemt deel aan de keuze van de soorten macarons die tijdens de les worden bereid, samen met de andere deelnemers aan de ervaring.

De activiteit vindt plaats in het persoonlijke appartement van de chef, in een ontspannen sfeer en in groepen van maximaal 8 personen, zodat de activiteit zeer persoonlijk is en u de gelegenheid heeft om eventuele twijfels over de ingrediënten en de bereiding weg te nemen.

Tijdens deze les leert u macarons bakken op dezelfde manier, met apparatuur en gereedschap als u thuis heeft en niet met professionele apparatuur.

Na deze gedetailleerde les van 3 uur neemt u een doos vol heerlijke macarons en het recept mee om te delen met uw vrienden. De prijs van deze ervaring is inclusief het gebruik van alle gereedschappen en apparatuur en de doos met macarons die je aan het eind van de les mee naar huis neemt.

Als u een zoetekauw bent en macarons zijn niet genoeg voor u, kunt u proberen uw verlangen naar een dessert te bevredigen door een van de beste crêperies in Parijs te bezoeken, u zult er geen spijt van krijgen, Parijs is een stad die zoveel lekkernijen te bieden heeft dat u ze allemaal zult willen proberen.

Interessante details over deze ervaring

  • Prijs: vanaf ongeveer 120 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer 3 uur.
  • Vervoermiddel: u moet er op eigen gelegenheid komen, maar dat is niet ingewikkeld want de flat ligt in het centrum van Parijs en als u deze tips volgt over hoe u zich in Parijs kunt verplaatsen, wordt het nog gemakkelijker.
  • Voordelen van deze optie: het is inclusief het keukengerei en het is in kleine groepen.
  • Nadelen van deze optie: het is geen activiteit in het Engels.

5. Rondleiding achter de schermen van de Parijse patisserie

Kookles| ©Jeff Hester
Kookles| ©Jeff Hester

Bij aankomst in de patisserie geniet u van een typisch Frans ontbijt (inbegrepen in de prijs van de tour) en vervolgens gaat u aan de slag, onder het toeziend oog van een Parijse meesterbakker. U leert over de ingrediënten die nodig zijn om baguettes, croissants en pain au chocolat te maken met de traditionele stijl, textuur en smaak.

U leert hoe u enkele klassiekers van de traditionele Franse bakkerij bakt met alle geheimen die alleen professionals kennen, en hoe u de ingrediënten selecteert die het beste passen bij het soort brood dat u gaat maken.

Uw leraar zal u ook uitleggen en de beste tips geven over bereidingsmethoden zoals ideale tijden en temperaturen, zodat u bij thuiskomst de beste baguettes en croissants en pain au chocolat kunt bakken om met uw gezin te delen.

Baguettes, croissants en pain au chocolat zijn de drie Franse bakkersklassiekers die elke fijnproever zou moeten weten te bereiden. Grijp deze kans om te leren hoe je deze drie lekkernijen gemakkelijk en met de hulp van een professional bereidt, en schep vervolgens tegen je vrienden op over de culinaire vaardigheden die je tijdens je reis hebt geleerd.

Interessante details over deze ervaring

  • Prijs: vanaf ongeveer 80 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer 2 uur.
  • Vervoermiddel: u moet op eigen gelegenheid komen, metro, bus, auto of taxi.
  • Voordelen van deze optie: de les is in het Spaans, zodat u eventuele vragen in uw eigen taal kunt beantwoorden.
  • Nadelen van deze optie: de groepen zijn groot, tot 27 personen.

Boek een rondleiding door de banketbakkerijen van Parijs

6. Kookles in Parijs: Chocolade Éclairs en roomsoesjes

Éclair| ©David Lebovitz
Éclair| ©David Lebovitz

Deze ervaring richt zich op de bereiding van twee Franse klassiekers, chocolade eclairs en roomsoesjes.

U leert hoe u deze gastronomische lekkernijen bereidt van een professionele Franse patissier, volgens traditionele Franse recepten die angstvallig worden bewaakt.

Uw docent leert u stap voor stap hoe u het soezendeeg en de chantillycrème maakt aan de hand van duidelijke en gedetailleerde uitleg. Als je al eens geprobeerd hebt thuis eclairs en roomsoesjes te maken, weet je dat deze recepten een beetje ingewikkeld zijn en een paar geheimpjes hebben die niet in de receptenboeken staan.

Wanhoop niet als de eclairs nog steeds niet perfect lukken, want in deze les zullen ze je alle geheimen vertellen die je nodig hebt om ze net zo te maken als die van professionele bakkers.

Aan het einde van de les krijgt u de originele recepten mee naar huis, zodat u ze zonder problemen opnieuw kunt bakken. Na afloop van deze unieke culinaire ervaring neemt u enkele eclairs of roomsoesjes mee om later van te genieten bij een goede koffie.

Interessante details over deze ervaring

  • Prijs: vanaf ongeveer 106 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer 3 uur.
  • Vervoermiddel: u moet op eigen gelegenheid komen, met bus, taxi, auto of metro.
  • Voordelen van deze optie: u krijgt les in het koken van twee recepten die niet gebruikelijk zijn bij kooktours.
  • Nadelen van deze optie: het is geen les in het Spaans.

Hoe boekt u een kookles in Parijs

Uw reis boeken| ©Vlada Karpovich
Uw reis boeken| ©Vlada Karpovich

Dit type activiteit wordt meestal niet aangeboden bij de balies van hotels, maar je moet er naar zoeken op een online reis- en toerisme platform dat gespecialiseerd is in de verkoop van dit soort ervaringen.

Dit soort online bedrijven hebben meestal in hun portfolio van tours, naast de beste gastronomische tours van Parijs, verschillende opties van culinaire lessen gericht op de klassiekers van de gastronomie, patisserie en traditionele bakkerij van Parijs.

Naast de mogelijkheid om het type kookles te vinden dat u wilt, vindt u op deze platforms ook een grote verscheidenheid aan ervaringen en tours aangeboden door lokale gidsen die over het algemeen buiten het hotelcircuit vallen omdat het gepersonaliseerde ervaringen zijn die worden aangeboden door privé gidsen. Ik raad u aan deze sites te bezoeken om alle verschillende opties te bekijken.

Waarom is een kookles in Parijs aan te raden?

Kookles| ©Elaine
Kookles| ©Elaine

Voor elke kookliefhebber is het een droom die uitkomt om van lokale professionals te leren hoe je een aantal klassieke gebakjes en baksels van een van 's werelds meest iconische keukens bereidt. U kunt veel recepten op het internet bekijken, maar het is niet hetzelfde als het stap voor stap leren bereiden van typische Franse recepten van echte professionals.

Door een kookles leert u niet alleen hoe u een bepaald typisch gerecht moet bereiden, maar door zo'n ervaring leert u nog meer over de cultuur, gewoonten en eigenaardigheden van de mensen in Parijs.

Als u geen grote fan bent van koken en niet erg bedreven bent, kan deelname aan een kookles in Parijs u andere hulpmiddelen en kennis geven die niet via receptenboeken te leren zijn en misschien de fijnproever wakker maken die u in u verborgen heeft.

Ik ben dol op gastronomie en als ik een nieuwe stad bezoek neem ik altijd deel aan een kookles, als ik de kans krijg. Niet alleen om het recept te leren, maar vooral omdat ik meer wil leren over de plaatselijke cultuur en met de plaatselijke bevolking wil omgaan op een ontspannen en authentieke manier die alleen kan worden bereikt door iets dat verder gaat dan culturele verschillen: eten.