Beste dingen om te doen in Milaan in 2 dagen
Een weekend in de hoofdstad van Lombardije is een ideale stedentrip. Het is een middelgrote stad, gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer te bereiken.
Heb je een vlucht geboekt naar Milaan? Goed gedaan, de Noord-Italiaanse stad is een van de opkomende bestemmingen van Europa. Ter gelegenheid van Expo 2015 heeft de stad nieuwe openbare ruimtes gekregen die zich bij de historische bezienswaardigheden hebben gevoegd.
Wij hebben een route uitgestippeld die (bijna) alle bezienswaardigheden aandoet. Lees verder om erachter te komen wat er te zien en te doen is in Milaan.
Dag 1: de belangrijkste bezienswaardigheden van de Lombardische hoofdstad
De route van de eerste dag begint aan de voet van het beroemdste monument: de Duomo. Voordat we dit gotische juweel gaan ontdekken, verwennen we onze smaakpapillen met een goed ontbijt. Omdat we in een toeristisch gebied zijn, moet je weten welke bars je moet vermijden om teleurstellingen te voorkomen. Maak je geen zorgen, er zijn tientallen opties om uit te kiezen.
Begin de dag met traditie
Traditioneel is het ontbijt in Italië zoet en een stop aan de bar betekent noodzakelijkerwijs cornetto en cappuccino. De "cornetto" is een croissant in de vorm van een halve maan die leeg kan zijn of gevuld met abrikozenjam, chocolade, Nutella, pistache of banketbakkersroom. Voor een goed ontbijt kun je kiezen uit de volgende opties:
- Marchesi 1824, een historische Milanese patisserie met twee eeuwen geschiedenis. De parel aan de kroon is de Torta Aurora, een biscuitgebakje met Madagaskar vanillesiroop en custard overgoten met een sluier van slagroom, biscuitkorrels en poedersuiker (Galleria Vittorio Emanuele II).
- Panini Durini, het ontbijt dat traditie en moderniteit combineert. Als je van pannenkoeken houdt, is dit je ideale bestemming. Er zijn ook zoete toastjes, yoghurt en vers fruit, muffins en plakjes cake (Via Orefici 5 en Via Giuseppe Mengoni 4).
- Caffè Carlino, een bar met een selectie lekkernijen uit de historische Pasticceria San Carlo. Naast de croissants raad ik je aan hun krapfen (beignets gevuld met banketbakkersroom) en kiffel te proberen, de voorouder van de cornetto (Via Giuseppe Mazzini).
- Iginio Massari, voor de meest veeleisende fijnproevers. Het is vernoemd naar de maker, een meesterbanketbakker die in 1997 de World Pastry Cup en in 2002 de European Cup won. Hij is een bekend figuur in Italië en heeft deelgenomen aan verschillende edities van Masterchef en andere programma's gewijd aan patisserie. Het is niet goedkoop, maar het is de moeite waard om zijn beroemdste creaties te proberen: maritozzo (een zoet broodje gevuld met room), setteveli (een taart met een zachte hazelnootmousse, een krokant koekje en garnering van rood fruit) en macarons (Via Guglielmo Marconi 4).
Blijf met open mond staan aan de voet van de Duomo
Het icoon van Milaan en een van de meest imposante monumenten van Italië. Deze gotische kerk laat niemand onverschillig. De torenspitsen versierd met witmarmeren beelden zijn een lust voor het oog.
De Milanezen hebben 500 jaar moeten wachten om te kunnen genieten van het silhouet dat we vandaag de dag kunnen zien ! Het werk begon in 1386 en werd voltooid aan het einde van de 19e eeuw.
In feite kunnen we zeggen dat de bouw nooit is gestopt. De Veneranda Fabbrica del Duomo is de historische instelling die verantwoordelijk is voor het behoud en de verbetering van de kathedraal.
Het werd in 1387 ingewijd door Gian Galeazzo Visconti, de Heer van Milaan. Elk beschadigd beeld of kunstwerk wordt gerestaureerd of vervangen door een team van professionals.
Als je over de drempel stapt, zul je versteld staan van de hoogte van het plafond. De hoofdbeuken verbergen duizenden schatten en enkele merkwaardige details zoals de San Bartolomeo Scorticato (een beeld dat de gevilde heilige weergeeft) of de Sacco del Giudizio Universale, een grote zak die aan de rechterbeuk hangt en volgens de populaire traditie pas zal vallen bij het einde van de wereld. Er zijn duizenden dingen te zien en als je meer wilt weten, raad ik je aan het artikel te lezen over wat je kunt zien in de Duomo.
Een andere aanrader is om naar het dak van de kathedraal te gaan. Je kunt de 135 torenspitsen, de Madonnina (het gouden beeld van de Madonna), de Galleria Vittorio Emanuele en de daken van nabijgelegen gebouwen bewonderen. Op heldere dagen kun je achter de wolkenkrabbers de Alpen zien liggen.
Ook in dit geval raad ik je aan de post te lezen waarin wordt uitgelegd hoe je naar het terras van de Duomo in Milaan kunt klimmen en wat de prijzen van elke optie zijn.
Bezoek het Museo del Novecento
Zoals de naam al doet vermoeden, richt deze culturele instelling zich op de artistieke productie van de 20e eeuw. Het bevindt zich in het interieur van het Palazzo dell'Arengario, op het terras waarvan Mussolini zijn politieke toespraken hield. Het Museo del Novecento is een nieuwkomer op het Piazza del Duomo en is geopend van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 19.30 uur.
Onder de beroemdste stukken is het onmogelijk om "Forme uniche della continuità nello spazio" (een beeldhouwwerk van Boccioni), "Il Quarto Stato" ( een beroemd schilderij van Pellizza da Volpedo) en Picasso's "Femme Nue " niet te noemen. Een kaartje kost ongeveer €10.
Kijk omhoog naar Galleria Vittorio Emanuele II
Deze majestueuze constructie van ijzer en glas werd ontworpen door architect en ingenieur Giuseppe Mengoni.
In de tweede helft van de 19e eeuw wilde Milaan de grote steden van Europa inhalen en besloot het gebied rond Piazza Duomo te reorganiseren. Waar nu een weelderige overdekte passage is, stond vroeger een stapel populaire woningen die werden afgebroken om plaats te maken voor moderniteit.
Binnen vind je de winkels van de meest prestigieuze merken, restaurants, bars en een historische kunstboekhandel: Libreria Bocca.
Als je Milaan in de kersttijd bezoekt, zie je de prachtig versierde boom in het midden van de overdekte passage. Zoals gebruikelijk worden alle kerstversieringen officieel ontstoken op 7 december, de dag van de beschermheilige van Milaan: Santo Ambrogio.
Maak een stop bij het Teatro alla Scala
Als je de Galleria Vittorio Emanuele verlaat, kom je bij Piazza della Scala. Je herkent het aan het marmeren standbeeld van Leonardo da Vinci.
Een paar meter verderop staat de tempel van de opera: het Teatro della Scala. Het werd opgericht bij testament van keizerin Maria Theresia ter vervanging van het hertogelijke theater dat door brand was verwoest.
Deze emblematische plek draagt de handtekening van Giuseppe Piermarini, een architect die zeer actief was in de regio. Hij ontwierp ook het elegante Palazzo Belgioioso (Piazza Belgioioso 2), de Villa Reale van Monza (zijn meesterwerk), het Palazzo Ducale en andere gebouwen. La Scala is altijd gastheer geweest voor 's werelds beroemdste operameesters en dansers.
De toch al uitstekendeakoestiek werd in 2006 verbeterd met de implementatie van nieuwe gemechaniseerde plafonds en voorwanden. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om het programma te bekijken en een voorstelling te boeken. Voor meer informatie raad ik je aan het bericht over tickets en hoe je het Teatro della Scala kunt bezoeken te lezen.
Bereik het Castello Sforzesco
Een bezoek aan het kasteel van Milaan is bijna een verplichting. Dit fort is majestueus en als we het vandaag de dag in al zijn pracht en praal kunnen waarderen, gaat de verdienste naar de architect en kunsthistoricus Luca Beltrami. Hij herstelde de originele elementen en elimineerde de toevoegingen die een last waren voor de constructie.
De hoofdingang bevindt zich op Piazza Castello, op slechts een paar meter van Piazza Largo Cairoli. Het is slechts tien minuten lopen van La Scala. Bij aankomst zie je een fontein en het silhouet van de Filarete Toren.
Om de geschiedenis te ontdekken, raad ik je aan een rondleiding te boeken die ook toegang geeft tot het Pietà Rondanini Museum en het Museum voor Oude Kunst. Je kunt het ook vrij bezoeken van 7:00 tot 19:30 uur.
Uitrusten in Parco Sempione
Na het bezoek aan het kasteel kun je even uitrusten in de decaan van de Milanese parken. Het is sinds 1893 de groene long van het stadscentrum en een ideale plek om uit te rusten.
Je komt langs het Aquarium en de Arena civica Gianni Brera, een voormalig stadion dat tot 1947 de thuisbasis was van F.C. Inter. Vroeger was dit gebied bezaaid met bossen, groene grasvelden en kleine beekjes de paradeplaats van Milaan.
Neem een aperitief op de Arco della Pace
Op een paar meter van het park staat een grote monumentale poort: de Arco della Pace. De bouw ervan begon aan het begin van de 19e eeuw toen de stad onder de macht van Napoleon stond. De werken werden echter voltooid in 1838 toen Milaan al terug was onder de invloed van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.
Er omheen liggen tientallen bars waar je kunt genieten van een goed aperitief - op sommige plekken zijn het net diners! Je kunt kiezen uit een van deze etablissementen:
- Living Liqueurs & Delights, een bar met een uitgebreide selectie wodka. Het wordt gekenmerkt door een elegante sfeer en een moderne keuken met lekkere en originele hapjes. Het is ook een aanrader voor een brunch (Piazza Sempione 2).
- Deseo, een referentie in Milaan. Het heeft een rijk happy hour met een buffet en zowel klassieke als originele cocktails. We raden aan ruim van tevoren te reserveren (Corso Sempione 2).
- Jazz Cafè, een charmante plek. Het biedt een grote verscheidenheid aan hapjes, waaronder sushirolletjes en pizza. Later op de avond wordt de avond opgeluisterd door een dj-set (Corso Sempione 8).
- Parco Milano, een bar op een steenworp afstand van de Arco della Pace. Met een beetje geluk vind je een plekje aan de tafeltjes buiten en kun je genieten van het uitzicht. Wacht op een voorbijrijdende tram voor nog meer suggestieve foto's (Piazza Sempione 5).
- Tutto bene, een paradijs voor liefhebbers van kaas en vleeswaren. Tijdens het aperitief kun je de "Tagliere misto" proberen, een plankje met salame felino (een typische salami uit de provincie Parma), prosciutto crudo (gepekelde ham), pecorino di Sardegna (gepekelde schapenkaas) met honing en andere lekkernijen (Via Luigi Cagnola 4).
Dag 2: moderniteit en geschiedenis
De route van de tweede dag begint in de modernste wijk van Milaan: Garibaldi - Porta Nuova. Na een groot stadsvernieuwingsproject is dit gebied herboren dankzij gebouwen en stedelijke ruimtes die zijn ontworpen door architecten van het kaliber César Pelli en Stefano Boeri. De werkzaamheden hebben ook Isola, een historische en populaire wijk, nieuw leven ingeblazen.
Ontdek Garibaldi - Porta Nuova - Isola
Zoals ik al eerder zei, heeft het stadsontwikkelingsproject Porta Nuova een revolutie teweeggebracht in deze wijken. In dit gebied stond vroeger een in onbruik geraakt treinstation. Jarenlang was het gebied verlaten.
De wijk Isola dankt zijn naam aan het isolement dat werd veroorzaakt door de nabijgelegen spoorweg. De werkzaamheden hebben de oude barrières geslecht en tegelijkertijd nieuwe attracties naar de stad gebracht. Hier zijn er een paar:
- Piazza Gae Aulenti, het symbool van de Milanese Renaissance. Het ligt verhoogd en is bereikbaar met een roltrap. Het wordt bekroond door drie oneindige fonteinen en hedendaagse beeldhouwwerken.
- Corso Como, een voetgangersstraat die Piazza XXV Aprile verbindt met het treinstation Garibaldi. Het is het mekka van het plaatselijke nachtleven. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, raad ik je aan het bericht te lezen over wat je 's avonds kunt doen in Milaan.
- Unicredit Tower, de wolkenkrabber ontworpen door de Argentijn César Pelli. Het is een architectonisch juweeltje dat opvalt door de kronkelige lijnen en de iconische toren die oprijst in de skyline van de stad (Piazza Gae Aulenti 3).
- Fonderia Napoleonica Eugenia, een oude bronsgieterij waar meer dan een eeuw lang klokken en monumenten werden gemaakt. Nu is er een museum gewijd aan de kunst van het metaalgieten (Via Genova Thaon di Revel 21).
- Bosco Verticale, een wolkenkrabber bedekt met groen. Het werk van architect Stefano Boeri is geïnspireerd op het beleid van herbebossing en herverzadiging van de randen van stedelijke gebieden. In 2014 won het de International Highrise Award, een tweejaarlijkse wedstrijd die de prijs uitreikt voor de mooiste wolkenkrabber ter wereld.
Wandel door de Alberi bibliotheek
Een ander herkenningspunt van de grote Milanese transformatie is de Biblioteca degli Alberi, een stadspark ontworpen door de Nederlandse architect Petra Blaisse. Het bijzondere aan dit groene gebied zijn de 23 soorten bomen die in ringen zijn gerangschikt en zo kleine bossen vormen.
Rondom is er ook een labyrint van struiken, een vijver, twee gebieden gewijd aan honden en honderden bloemen en planten.
Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Milaan met kinderen, is de Biblioteca degli Alberi een must. Je vindt er een speciale zone met een sponsachtig oppervlak waar verschillende soorten schommels staan.
Een paar meter verderop vind je ook een atletiekbaan, parallelle banen en trainingstoestellen (Via Gaetano de Castillia 18/20).
Staan voor het Stazione Centrale
Op ongeveer tien minuten lopen van het park ligt het belangrijkste treinstation van de stad. Vanaf hier nemen we de metro om naar de volgende etappe te gaan en ondertussen maken we van de gelegenheid gebruik om het silhouet van dit imposante gebouw te bewonderen.
Het is moeilijk te zeggen tot welke artistieke stroming het behoort, aangezien het elementen van Assyrisch-Babylonische, neoklassieke en modernistische stijlen bevat. Wat zeker is, is dat de grootte typerend is voor fascistische architectuur.
De kerk van San Maurizio binnengaan
Ga vanaf Stazione Centrale naar beneden naar de metro en neem lijn 3 in de richting van Abbiategrasso of Assago Milanofiori Forum. Na vijf haltes kom je aan bij Cadorna.
Als je boven komt zie je het beeldhouwwerk met een naald en gekleurde draden en een station achter het monument. Vanaf hier vertrekken trouwens treinen naar het noorden van de regio. Excursies naar het Comomeer beginnen hier.
De kerk van San Maurizio al Monastero Maggiore ligt een paar meter verderop. Het heeft de bijnaam "de Sixtijnse Kapel van Milaan" vanwege de prachtige schilderijen die het plafond en de muren bedekken.
Vroeger woonden er kloosterzusters en een scheidingswand genaamd "Coro delle Monache" scheidt het openbare gedeelte van dat gereserveerd voor de nonnen. Je kunt het bezoeken van woensdag tot zondag, van 10.00 tot 17.30 (Corso Magenta 15).
Bewonder Santa Maria delle Grazie en haar kostbaarste juweel: Het Laatste Avondmaal
Zodra je de kerk van San Maurizio verlaat, ga je verder naar het oosten langs de Via Magenta om een andere tempel te bereiken: Santa Maria delle Grazie.
Deze kerk met drie schepen is een voorbeeld van de Lombardische stijl van de vroege Renaissance. Het driehoekige silhouet en de roodachtige bakstenen zijn het kenmerk. Binnen bevinden zich 14 kapellen die werden gebruikt als begraafplaats voor de meest vooraanstaande families.
Leonardo da Vinci'sHet Laatste Avondmaal is een van zijn beroemdste schilderijen en bevindt zich in de eetzaal van het voormalige Dominicaanse klooster dat aan de kerk vastzit. Het werd gemaakt in opdracht van Ludovico il Moro en toont Jezus met de twaalf apostelen.
Om het te bezoeken moet je van tevoren reserveren of kiezen voor een rondleiding. Een rondleiding door de kerk en de tekening kost meestal rond de €90.
Ontdek Leonardo's tuin
Net tegenover de kerk van Santa Maria delle Grazie, op Corso Magenta 65, ligt een plek die maar weinig Milanezen kennen: de wijngaard van Leonardo da Vinci.
Het Toscaanse genie woonde 18 jaar in de Lombardische hoofdstad en in die tijd hield hij zich bezig met verschillende zaken, van de reorganisatie van de grachten tot de schilderingen van het kasteel.
Als eerbetoon aan Leonardo schonk hertog Ludovico il Moro hem een wijngaard gelegen in de tuin van Casa Atellani, een rinascimental residentie van zeldzame schoonheid.
Om deze kamers te bezoeken heb je twee opties: een ticket met audiogids (€10 per persoon) of een rondleiding in kleine groepen (€20 per persoon). Als je geïnteresseerd bent in de figuur van de Florentijnse polymaat, raad ik je aan een bezoek te brengen aan het Leonardo da Vinci Museum in Milaan (Via San Vittore 21).
Loop naar de Basiliek van Sant'Ambrogio
Eenmaal buiten, neem je de Via Bernardino Zenale en vervolgens de Via San Vittore. In een paar minuten sta je voor een kerk die vaak over het hoofd wordt gezien: Sant'Ambrogio.
Deze is gewijd aan de beschermheilige van de stad, die in de 4e eeuw in Gallië werd geboren en geluk vond in Milaan. Aan hem danken we de oprichting van het plaatselijke bisdom en de bouw van vier basilieken.
Het is een zeer oude gebedsplaats, want het is gebouwd op de fundamenten van een oude vroegchristelijke kerk. Na de dood van de heilige werd de kerk verschillende keren aangepast tot het zijn huidige vorm bereikte.
Binnen kun je de sarcofaag van Stilicho zien, een Romeinse generaal van barbaarse afkomst die het West-Romeinse Rijk regeerde tot aan zijn dood.
Het is vrij te bezoeken van maandag tot en met zaterdag, van 10:00 tot 12:00 en van 14:30 tot 18:00 uur. Op zondag zijn de openingstijden korter: van 15.00 tot 17.00 uur.
Sluit de dag af in de Navigli
Geen reis naar Milaan is compleet zonder een stop langs de kanalen. In het verleden was het een klein Venetië in het midden van de vlakte, hoewel vandaag de dag alleen de Porta Ticinese Dock (de oude haven van Milaan) nog overeind staat. Het bleef operationeel tot de jaren 1960), de Naviglio Grande (een kanaal dat begint in de rivier de Ticino en eindigt in het dok), de Naviglio Pavese (het bereikt de stad Pavia) en de Naviglio della Martesana (het verbindt Milaan met de rivier de Adda).
Met uitzondering van de laatste, zijn de andere kanalen geconcentreerd in één wijk: Navigli. Neem de tijd om langs de oevers van de kanalen te wandelen en een aantal van de meest authentieke hoekjes van het oude Milaan te bewonderen: Vicolo dei Lavandai (een pittoresk hoekje van de stad van weleer), de Cortile degli artisti (een typisch Lombardijns huis met balustrade dat uitkijkt over de Naviglio Grande) of de Conchetta, een barrière waarmee boten het hoogteverschil tussen twee kanalen konden overbruggen.
Er zijn tientallen bars en restaurants in dit gebied. Als je iets typisch wilt proberen, kun je een tafel reserveren bij Brellín, een taverne die traditionele Milanese gerechten serveert.
Ik raad je aan de ossobuco te proberen (een portie kalfstibia met merg, gekookt in een saus op basis van citroenschil en witte wijn) en de cotoletta alla milanese (een kalfskotelet met bot, bedekt met paneermeel en gekookt in geklaarde boter). Gelegen aan Vicolo dei Lavandai, Alzaia Naviglio Grande 14.
Wat te doen in Milaan bij slecht weer?
De winter in Milaan is meestal koud en regenachtig. Regen is echter geen probleem. Bij slecht weer kun je een dag besteden aan musea. Naast de musea die al in het artikel worden genoemd, kun je een van de volgende opties kiezen:
- Fondazione Prada, de citadel van de kunst in het zuiden van Milaan. Er zijn drie permanente tentoonstellingen - Atlas, Haunted House en Processo grottesco - en tijdelijke tentoonstellingen. Elke dag geopend behalve dinsdag. Gemakkelijk te bereiken met metrolijn 3 (Largo Isarco 2).
- Museo del Design Italiano, een ruimte gewijd aan de belangrijkste stukken Italiaans design. Het bevindt zich in het Triennale, een museum vlakbij Parco Sempione en het Kasteel (Viale Emilio Alemagna 6).
- Fabbrica del Vapore, een industrieel archeologisch complex vlakbij de Monumentale Begraafplaats. Wat vroeger een fabriek was, is nu een van de belangrijkste expositieruimtes in Milaan. Gewoonlijk geopend van 8.00 tot 19.30 uur (Via Procaccini 4).
- Museo Poldi Pezzoli, de kunstverzameling van Gian Giacomo Poldi Pezzoli. De stukken zijn ondergebracht in een laat 19e-eeuwse aristocratische Milanese woning. Tot de meest opvallende werken behoren "Pra della Valle in Padova" (Canaletto) en "Ritratto di giovane dama" (Piero del Pollaiolo). De culturele instelling bevindt zich vlakbij de beroemde Via Montenapoleone (Via Alessandro Manzoni 12).
- Museo Mondo Milan, de ruimte gewijd aan het Rossoneri-team. In de prijzenkamer kun je de Champions League, Serie A bekers en andere trofeeën zien die in meer dan 100 jaar geschiedenis zijn gewonnen. Het museum bevindt zich in het avontuurlijke Casa Milan, het nieuwe hoofdkwartier van de club op een steenworp afstand van het San Siro stadion (Via Aldo Rossi, 8).
Is het de moeite waard om Milaan in twee dagen te bezoeken?
Naar mijn mening niet. Een weekend is perfect om de essentiële dingen van Milaan te ontdekken zonder het tempo van de sightseeing al te veel op te voeren. Er is één uitzondering: als je de Lombardische hoofdstad in de zomer bezoekt, is een excursie meer dan aan te raden. In juni, juli en augustus lopen de temperaturen in de stad hoog op.
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om wat koelere lucht op te zoeken. Een van de bekendste bestemmingen is het Comomeer. Vanuit Milaan is het een korte reis per trein of auto. Aan de oevers van het meer vind je tientallen mooie dorpjes en boottochten om comfortabel van het landschap te genieten.