10 mooiste kerken in Rome
Rome staat vol met kerken en het kan overweldigend zijn om te kiezen welke je van binnen wilt bezoeken, dus hier is een lijst met mijn favorieten.
Van de ongeveer 900 kerken die je in Rome kunt bezoeken, heb ik een selectie gemaakt van mijn favorieten, in aflopende volgorde. Ik weet niet of je kunt raden welke in mijn top één staat, maar misschien heb je er nog niet over nagedacht welke je wilt bezoeken tijdens de rest van je reisroute door Rome en is er nog tijd om daar verandering in te brengen. Zonder verder oponthoud, hier is een lijst van de beste kerken in Rome.
1. Het Pantheon
Dit gebouw, gebouwd rond 118 na Christus, was oorspronkelijk een tempel gewijd aan het geheel van Romeinse goden. De coëxistentie van heidense gebruiken en de religie uit de Hellenistische cultuur met de groeiende katholieke cultus leidde ertoe dat de vroege christenen in de 7e eeuw het Pantheon in Rome veranderden in de Basiliek van de Heilige Maria en de Martelaren, ook bekend als Santa Maria Rotonda.
Het Pantheon is het best bewaarde gebouw in het oude Rome en architectonisch is het een wonder. Het gebouw werd gebouwd met het idee om de mens te verenigen met de goddelijkheid en met de keizer, vandaar de verhoudingen en de structuur van het Pantheon: een cirkelvormige ruimte die een perfecte bol vormt met de koepel, op het zenit waarvan zich een oculus opent om als zon te dienen.
Veel rondleidingen door de stad Rome gaan langs het Pantheon en vervolgen dan de route naar andere belangrijke monumenten van de stad, een ervaring die ik aanraad als je de Eeuwige Stad grondig wilt leren kennen.
Nuttige informatie
- Toegangsprijs: De toegang tot het Pantheon is gratis.
- Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 19.30 uur. Zondag van 9.00 tot 18.00 uur.
- Hoe er te komen: Je kunt het beste lopen vanaf metrohalte Barberini (lijn A) of vanaf Piazza Navona.
2. Santa Maria in Aracoeli
Deze kleine basiliek, die ik bijna per toeval ontdekte tijdens mijn laatste reis naar Rome, is een juweeltje op de top van de Capitolijnse heuvel, bovenaan een trap naast het Piazza del Campidoglio waar de Capitolijnse Musea zich bevinden.
De kerk is een mengeling van romaanse en gotische architectuur, met drie indrukwekkende schepen die worden verlicht door een eindeloze rij kroonluchters die verblindende gekleurde reflecties door het hele interieur werpen.
Op het altaar staat het belangrijkste kunstwerk in de kerk, een beeld van het Kind Jezus dat volgens de legende gesneden is uit het hout van een olijfboom uit de Hof van Gethsemane, waar Jezus volgens het Nieuwe Testament voor de laatste keer bad voordat hij werd gekruisigd.
Nuttige informatie
- Toegang: Gratis.
- Openingstijden: Open voor het publiek van 9:00 tot 12:30 en van 15:00 tot 18:30, elke dag van de week.
- Hoe er te komen: De makkelijkste manier omer te komen is te voet vanaf Piazza Venezia of vanaf de Campidoglio.
3. Santa Maria dell'Anima
Santa Maria dell'Anima is een Duitse parochiekerk, gesticht als ontvangstplaats voor pelgrims uit het Duitstalige land en waarvan het interieur je verstomd zal doen staan.
Tijdens de Napoleontische bezetting van Rome in de 18e eeuw werd de gotische Santa Maria dell'Anima geplunderd en gebruikt als stal, maar de kerk heeft nog steeds een aantal belangrijke kunstwerken zoals het grafmonument van paus Hadrianus VI, een altaarstuk van Giulio Romano met de afbeelding van de Heilige Familie en een Romeinse sarcofaag in de binnenste kloostergang.
Een goed excuus om het te bezoeken is ook dat het aan een van de mooiste pleinen van Rome ligt. Je komt er dus zeker langs, waarschijnlijk tijdens een van de rondleidingen, dus ga ervoor!
Nuttige informatie
- Toegang: gratis.
- Openingstijden: 9.00 - 13.00 en 14.00 - 17.00 elke dag van de week behalve zaterdag, zondag en woensdagochtend.
- Hoe kom je er: De bushalte Zanardelli, met buslijnen 70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7 en N25, ligt vlakbij de kerk. Je kunt ook lopen vanaf Piazza Navona, dat op een steenworp afstand ligt van Santa Maria dell'Anima.
4. Santa Maria in Trastevere
Santa Maria in Trastevere is een van de oudste kerken van Rome. De kerk staat in de meeste reisgidsen over Rome vanwege de indrukwekkende 12e en 13e eeuwse Byzantijnse mozaïeken die de binnenapsis en de buitengevel versieren. De afbeeldingen binnenin tonen zes momenten uit het leven van de Maagd Maria, en op de gevel is een ongebruikelijke scène te zien van Maria op de troon met het kindje Jezus, vergezeld door tien vrouwen.
Maar wat voor mij echt indrukwekkend is, is de geschiedenis van deze plek: volgens de legende spoot er in 38 voor Christus, op de plek waar deze tempel nu staat, een bron van olie uit de aarde en dit werd geïnterpreteerd als een aankondiging van de komst van Christus. Deze bron kreeg de naam Fons Olei en is nu de pastorie van deze kerk die de eerste officiële plaats van christelijke eredienst in Rome was.
De kerk is een populair ontmoetingspunt voor rondleidingen door de wijk Trastevere, een geweldige manier om deze buurt en haar charmante hoekjes beter te leren kennen. Omdat de kerk laat dichtgaat, adviseer ik om Trastevere 's avonds te bezoeken of te gaan eten in een van de restaurants in de buurt. Je zult verliefd worden op deze plek bij zonsondergang.
Nuttige informatie
- Toegangsprijs: Detoegang tot Santa Maria in Trastevere is gratis.
- Openingstijden: Elke dag van de week, van 7.30 tot 21.00 uur.
- Hoe er te komen: Om er direct te komen, stoppen buslijnen 23, 280 en 780 in de buurt. Je kunt ook lopen vanaf Campo de' Fiori of Palazzo Spada.
5. Sint-Pietersbasiliek
De belangrijkste kerk voor christelijke erediensten wereldwijd, een van de architectonische wonderen van het Westen en soms de enige reden voor miljoenen toeristen om naar Rome te reizen.
Natuurlijk kon ik deze lijst niet afsluiten zonder de Sint-Pietersbasiliek te noemen, een must-see tijdens elk bezoek aan Rome, ook al ligt deze technisch gezien in Vaticaanstad en niet in de Eeuwige Stad. De belangrijkste kerk van het christendom, ontworpen door de gevierde kunstenaar Michelangelo en gebouwd boven het graf van de apostel Sint Pieter, herbergt graven van pausen, een sacristie en een schatkamer, die is omgebouwd tot een museum dat je kunt bezoeken.
Tijdens je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek, op eigen houtje of met een gids, mag je zeker Michelangelo's Pieta niet missen, die zich in de eerste kapel aan de rechterkant bevindt als je de basiliek binnenkomt, de indrukwekkende Baldacchino boven het hoofdaltaar bekijken, omhoog kijken en jezelf verliezen in de koepel en de prachtige fresco's, en je verbazen over het barokke kunstspektakel van de graftombe van Alexander VII.
En als je er toch bent, kan ik een bezoek aan de Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea niet aanraden - je zult er geen spijt van krijgen!
Nuttige informatie
- Toegang: De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, maar je kunt een skip-the-line ticket kopen of een rondleiding boeken om niet in de rij te hoeven staan.
- Openingstijden: De Basiliek is geopend van 1 oktober tot 31 maart van 7:00 tot 18:00 uur en van 1 april tot 30 september van 7:00 tot 19:00 uur.
- Hoe er te komen: Om direct bij de Sint-Pietersbasiliek te komen kun je het beste metrolijn A naar station Ottaviano nemen. Tram 19 stopt vlakbij op Piazza del Risorgimento en bussen 40 en 64 (halte Termini) en bus 23 (halte Transpontina/Conciliazione) zetten je op korte loopafstand van de basiliek af.
6. Sint-Clemensbasiliek
De Basilica van San Clemente is niet alleen een van de mooiste kerken van Rome, maar getuigt ook van het begin van het christendom in Rome tot in de Middeleeuwen.
Het betreden van deze tempel gewijd aan paus Clemens I is niet alleen spannend vanuit spiritueel oogpunt, maar ook vanuit archeologisch oogpunt, omdat je een fascinerende reis terug in de tijd kunt maken via de trappen door de verschillende niveaus waarop het gebouw staat.
Opgravingen in de 19e eeuw brachten het bestaan aan het licht van een veel oudere kerk die als fundering dient voor de huidige kerk en daaronder een oud mithraeum en een aantal verbazingwekkende structuren uit de 1e eeuw die aan de basis liggen van het hele bouwwerk. Je zult letterlijk in vervoering raken als je het ziet!
Nuttige informatie
- Toegangsprijs: De toegang tot de Basiliek is gratis, maar een bezoek aan de opgravingen kost 10 euro, met gratis toegang voor kinderen onder de 16 jaar.
- Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 9.45 tot 12.30 's ochtends en van 15.00 tot 17.30 's middags. Op zaterdag blijven de openingstijden 's ochtends hetzelfde (9.45 tot 12.30 uur) en 's middags van 15.00 tot 17.45 uur. Op zondag is het non-stop geopend van 12:00 tot 17:30 uur.
- Hoe er te komen: Het ligt aan de Via Labicana, 95. Met de metro kun je lijn B nemen, station Coliseo.
7. Kerk van Santa Maria della Concezione
In tegenstelling tot andere kerken in Rome is het interieur van de kerk van Santa Maria della Concezione niet zo indrukwekkend en wordt het gekenmerkt door zijn bescheiden afmetingen. Het is echter een plek die veel bezocht wordt door toeristen vanwege de bijzondere crypte van de tempel, de zogenaamde Crypte van de Kapucijnen.
Een verrassende plek waarvan de kleine kapelletjes versierd zijn met de beenderen van duizenden kapucijner broeders die stierven tussen de 16e en 19e eeuw om ons te herinneren aan de vergankelijke aard van het menselijk leven en de onsterfelijkheid van de zielen.
De meeste bezoekers komen alleen naar de kerk van Santa María de la Concepción om deze kapel te zien, die enigszins doet denken aan de gotische kerk van Sedlec in Tsjechië.
Nuttige informatie
- Entree: De toegang tot de kerk is gratis. Een bezoek aan het museum en de crypte kost 6 euro.
- Openingstijden: Op dinsdag gesloten. De rest van de dagen, inclusief het weekend, is het geopend van 9:00 tot 19:00 uur.
- Hoe er te komen: Het bevindt zich in Via Vittorio Veneto, 27 en is bereikbaar met de metro, lijn A, station Barberini.
Alex's Traveler Tip
De Crypte van de Kapucijnen in de kerk van Santa Maria della Concezione is een zeer indrukwekkende plek. Om deze reden is het misschien geen geschikt bezoek voor hooggevoeligen.
8. Santa Maria in Cosmedin
Een andere kerk in Rome die niet mag ontbreken op je rondreis langs de tempels van de stad is Santa Maria in Cosmedin, beroemd omdat hier de Mond van de Waarheid en de glazen reliekschrijn met de relikwieën van Sint Valentijn, de beschermheilige van geliefden, bewaard worden.
Twee krachtige redenen om deze romaanse kerk uit de 6e eeuw na Christus te bezoeken, of je nu gelovig bent of niet. Vergeleken met andere kerken in de stad heeft deze tempel nauwelijks decoratie, hoewel er nog steeds zeer interessante decoraties bewaard zijn gebleven, zoals de mozaïeken op de vloer, het baldakijn en het koor en de bisschopstroon.
Nuttige informatie
- Toegang: gratis.
- Openingstijden: geopend van maandag tot zondag van 9.30 tot 18.00 uur.
- Hoe er te komen: gelegen aan Piazza della Bocca della Verità, 18. Je kunt het bereiken met de metro, lijn B, station Circo Massimo.
9. Kerk van de Gesù
De Gesù-kerk ligt in een zeer centraal gedeelte van Rome, dicht bij Piazza Venezia en het Monument van Koning Victor Emmanuel II. Je kunt gebruik maken van je bezoek aan het uitzichtpunt "Vittoriano" (een van de beste uitzichtpunten van Rome) om naar deze kerk te gaan, de eerste van de Sociëteit van Jezus die in Rome werd gebouwd en die in het begin perfect de waarden belichaamde van het Concilie van Trente waarmee het werd gebouwd.
De decoratie werd echter al snel veranderd in een meer weelderige barokstijl, waarvan het model zich al snel verspreidde naar andere delen van de wereld.
Enkele van de meest opvallende onderdelen van deze kerk zijn het eenbeukige plan en de voorgevel (een revolutie in die tijd), maar vooral de prachtige fresco's op het gewelf die je sprakeloos achterlaten zodra je binnenkomt.
Nuttige informatie
- Toegangsprijs: De toegang tot de Gesù- of Jezuskerk is gratis.
- Openingstijden: Dagelijks van 7.00 tot 12.00 uur en 's middags van 16.00 tot 19.30 uur.
- Hoe er te komen: Gelegen in Via degli Astalli, 16. Het is bereikbaar met de metro, lijn B, station Colosseo.
10. Kerk van Santa Maria del Popolo
Als je de gelegenheid hebt om over Piazza del Popolo te wandelen, een van de populairste pleinen van Rome, raad ik je aan om de kerk van Santa Maria del Popolo te bezoeken. Dit is een heel bijzondere kerk vanuit decoratief oogpunt, omdat enkele van de beroemdste kunstenaars uit die tijd, zoals Caravaggio, Rafaël, Pinturicchio en Bernini, aan de kapellen werkten.
De kerk van Santa Maria del Popolo is daarom rijkelijk versierd en de moeite waard om te bekijken. Niet zozeer op het plafond, zoals bij andere Romeinse tempels, maar op de muren van het gebouw.
Daarnaast heeft de oorsprong van deze kerk, als anekdote, een zeer opvallende geschiedenis: de Romeinen dachten dat er op de plek waar Nero begraven lag een boom was gegroeid die spookte omdat hij veel kraaien aantrok.
Om een einde te maken aan de geruchten gaf paus Paschal II opdracht de boom te rooien en er een Romaanse kapel te bouwen, die uiteindelijk de huidige kerk werd. Curieus, nietwaar?
Nuttige informatie
- Toegang: Gratis
- Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 7.15 tot 12.30 en van 16.00 tot 19.00. Vrijdag en zaterdag non-stop geopend van 7.30 tot 19.00 uur. Op zondag gesloten.
- Hoe er te komen: Gelegen op Piazza del Popolo. Bereikbaar met de metro, lijn A, station Famino.
Tips voor een bezoek aan een kerk in Rome
Kerken in Rome zijn heilige plaatsen voor katholieke erediensten, dus ze hebben een strikte dresscode die vereist dat schouders en knieën bedekt zijn, ongeacht het geslacht. Omdat de zomers in Rome erg warm zijn, is mijn advies om een grote sjaal of omslagdoek te dragen om je schouders en knieën te bedekken of een zeer luchtige lange broek te dragen. Je moet ook je hoeden en petten afdoen als je binnenkomt.
De toegang tot de meeste kerken in Rome is gratis. Je zult veel manieren vinden om een donatie achter te laten, hoewel je in geen enkel geval verplicht bent om dit te doen.
Vooral in het geval van de Sint-Pietersbasiliek raad ik je aan om een combinatieticket voor de basiliek en de koepel van de Sint-Pieter te kopen of een rondleiding met gids te huren, omdat je dan niet in de enorme rijen voor de ingang hoeft te staan.