De 10 beste plekken om te eten in Trastevere

Dit is je gids voor Rome in de meest pittoreske wijk van de Eeuwige Stad, gebaseerd op pasta's, pizza's en lasagne. Het is niet het eten van je oma, maar het komt in de buurt. Jammie!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minuten lezen

De 10 beste plekken om te eten in Trastevere

Trastevere, Rome | ©Daniele Salutari

Als je in de wijk Trastevere iets Romeins wilt proeven dat roomser is dan de Capitoolwolf, maar je bent bang dat de roem van deze bohemienachtige en charmante wijk je naar het hoofd is gestegen, neem dan kennis van enkele gastronomische suggesties om je culinaire bezoek aan deze wijk tot een compleet succes te maken.

Maar als je me toestaat om je een basisadvies te geven dat van toepassing is op bijna al mijn culinaire suggesties: reserveer een tafel! Deze gouden regel moet in acht worden genomen door alle reizigers die hun maag willen vullen in Trastevere, de meest authentieke wijk van de Italiaanse hoofdstad. Wie waarschuwt, is geen verrader.

En als je niet verkeerd wilt gaan, boek dan een gastronomische tour door Trastevere. Je zult niet verkeerd gaan!

1. Voel je als een echte Italiaan bij Trattoria Da Augusto

Dagschotel bij Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan
Dagschotel bij Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan

Als je van buurtrestaurants houdt, de typische Paco-bar of de eethuisjes waar ze zelfgemaakte gerechten serveren, dan zul je dol zijn op deze Romeinse trattoria. Trattoria Da Augusto ligt in het hart van Trastevere en neemt je met je zintuigen mee terug in de tijd. Technologie is hier nog niet gearriveerd, maar dat hoeft ook niet want de gerechten zijn erg goed.

Dit is een klein restaurant dat je moet opnemen in je gastronomische rondreis door Trastevere. Het zit meestal vol met Italianen en serveert huisgemaakte gerechten voor een zeer betaalbare prijs. Wat betreft de sfeer zul je vaak een tafel delen met andere eters, en je zult waarschijnlijk versteld staan omdat je de rekening direct op het papieren tafelkleed krijgt - dat is nog eens goed gebruik maken van grondstoffen!

Voordat je naar Rome reist, moet je weten dat "trattoria's" familiebedrijven zijn waar het menu van de dag wordt geserveerd tegen een zeer betaalbare prijs, maar let op: dit restaurant accepteert geen creditcards.

Praktische informatie over de Trattoria Da Augusto

  • Waar: Piazza de' Renzi, nr. 15.
  • Gemiddelde prijs: ongeveer 8 tot 10 euro per gerecht.
  • Openingstijden: 12.30 tot 15.00 uur voor de lunch en 20.00 tot 23.00 uur voor het diner.
  • Tip van de chef: Het vlees van dit restaurant, een van de specialiteiten van het huis, heeft een geweldige reputatie.
  • Aanrader als... je een goedkoop restaurant wilt en geen grote pretenties hebt.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

2. De beste pizza in Trastevere, bij Pizzeria Ivo

Pizzeria Ivo| ©Despejo
Pizzeria Ivo| ©Despejo

Wist je dat pizza na de Tweede Wereldoorlog naar Rome is gebracht door immigranten uit het zuiden van het land? Dus als je dacht dat Romeinen werden geboren met een pizza onder hun arm, dan ben je erg in de war. In minder dan een eeuw tijd is het echter al uitgegroeid tot hét gerecht bij uitstek.

Hoewel het moeilijk is om de beste pizza in Rome te kiezen, zou ik in mijn geval gaan voor die van Pizzeria Ivo. Hij is om je vingers bij af te likken! Deze plek, die je zeker moet opnemen in jegastronomische rondreis door Trastevere, is al meer dan 60 jaar een genot voor de inwoners van Rome en toeristen. In het begin van de jaren 1960 startte de oprichter, Ivo Stefanelli, zijn eigen zaak in Trastevere, eerst met desserts en daarna met pizza's, en dankzij mond-tot-mondreclame werd het de meest trendy plek in de buurt.

Vandaag heeft zijn zoon Ivano de leiding van de pizzeria overgenomen en is hij begonnen met het verbeteren van de selectie van grondstoffen: hij introduceert Deens vlees, kazen en vleeswaren van topmerken, biologische labels en ambachtelijke bieren. Het goede? De gemiddelde prijs van €20 is niet veranderd.

G oed, lekker en goedkoop.

Praktische informatie over Pizzeria Ivo

  • Waar: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
  • Gemiddelde prijs: €10 per pizza.
  • Openingstijden: serveert voornamelijk avondeten, van 18.00 tot 0.30 uur, behalve op zondag, dan is het ook open van 12.00 tot 15.00 uur.
  • Tip van de chef: Probeer de fiori di zucca (courgettebloemen gevuld met kaas en ansjovispasta) en de tiramisu.
  • Aanrader als... je de beste pizza wilt eten en geen haast hebt (soms zijn de obers een beetje traag).

Boek een gastronomische tour door Trastevere

3. De beste pasta, voor de beste prijs bij Da Enzo al 29

Pasta bij Da Enzo al 29| ©Kalboz
Pasta bij Da Enzo al 29| ©Kalboz

Ondanks de lange wachtrijen (wat overigens logisch en normaal is) is het de moeite waard om te wachten tot je in het restaurant Da Enzo al 29 bent en het op te nemen in de gastronomische tour door Trastevere. Je zult er **een van de beste pasta's ** proeven **. **

Ik kan alleen maar zeggen dat het carbonaragerecht spectaculair was, zozeer zelfs dat ik het de volgende dagen heb herhaald.

Het zou een zonde zijn om naar Rome te komen en hier niet te dineren. Wees voorzichtig, want ze nemen geen reserveringen aan! Maarwie is de eigenaar? Je moet hem zoeken, alsof hij Wally is, op een van de muren van de eetzaal, waar een foto met zijn portret in de trattoria hangt. Hij overleed eind jaren 80, maar Enzo's aanwezigheid is nog steeds goed voelbaar: hij is in de herinnering van de klanten die het restaurant bezochten toen hij het nog runde.

Praktische informatie over de trattoria Da Enzo al 29

  • Waar: Via dei Vascellari, nr. 29.
  • Gemiddelde prijs: 13 € voor een pastagerecht.
  • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 12.15 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur.
  • Tip van de chef: probeer een van hun pasta's - ze zijn allemaal heerlijk!
  • Aanrader als... je een authentieke Romeinse maaltijd wilt op een plek die de essentie van Rome behoudt.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

4. De beste spaghetti in restaurant Tonnarello

Carbonara bij restaurant Tonnarello| ©Jaclyn Chen
Carbonara bij restaurant Tonnarello| ©Jaclyn Chen

Ben jij zo iemand die advies opvolgt of zo iemand die helemaal los gaat in restaurants? In mijn geval behoor ik tot de eerste groep, ik beslis pas als ik duizend positieve recensies heb gelezen. Een goed voorbeeld was mijn bezoek aan restaurant Tonnarello, dat meer dan 35.000 recensies had, waarvan de meeste uitstekend waren. Ik dacht: iedereen kan het toch niet mis hebben?

Dus waagde ik de sprong en mijn ervaring was wreed. Een fantastisch terras, ideaal voor dezomer in Rome, een charmante plek en het kenmerk van het huis: heerlijke tonnarelli (een soort spaghetti), handgemaakt zoals de Italiaanse nonas.

Vleeseters kunnen hier hun hart ophalen aan lamsvlees, ossenstaart en gehaktballen.

Elk ingrediënt is hier zorgvuldig geselecteerd, net als de presentatie.

Praktische informatie over restaurant Tonnarello

  • Waar: Via della Paglia, 1-2-3
  • Gemiddelde prijs: 9 € voor een pastagerecht en vanaf 14 € voor hoofdgerechten.
  • Openingstijden: 10 tot 23 uur
  • Tip van de chef: De Tonnarello Cacio e Pepe, beoordeeld als de beste in Rome.
  • Aanrader als... je naar een charmant restaurant wilt en zeker goed wilt eten.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

5. De beste pasta met zeevruchten voor een goede prijs bij Osteria Der Belli

Ingang van Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Ingang van Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Als je jezelf culinair wilt verwennen en je een Romein wilt voelen, raad ik je aan om naar Osteria Der Belli te gaan, een Sardijns restaurant dat gespecialiseerd is in eenvoudige visgerechten zoals octopus met aardappelpulp, carpaccio van zeebaars en gegrilde inktvis, en dat alles voor een geweldige prijs! Het is eenzeer familierestaurant. Iedereen doet mee: de zussen van de eigenaar bereiden elke dag hun heerlijke verse pasta met zeevruchten. Ze hebben ook lekkere opties voor vegetariërs, zoals pasta met champignonsaus of ravioli met spinazie en ricotta kaas.

In de zomer kun je hun menu het beste uitproberen op hun levendige buitenterras.

Praktische informatie over restaurant Osteria Der Belli

  • Waar: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Gemiddelde prijs: tussen €10 en €16 per gerecht.
  • Openingstijden: 12.30 tot 15.00 uur voor de lunch en 19.00 tot 23.30 uur voor het diner.
  • Tip van de chef: de mosselen, de bruschetta al pomodoro en de pasta met spigola (zeebaars).
  • Aanrader als... je wilt genieten van zeevruchten in al hun vormen voor een goede prijs.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

6. Geniet van de meest originele pizza bij Seu pizza Illuminati

Een pizza proeven| ©Seu Pizza Illuminati
Een pizza proeven| ©Seu Pizza Illuminati

Als je de typische Italiaanse pizza met dunne korst beu bent (hoewel het onmogelijk is om je te vervelen) en eens iets anders wilt proberen, raad ik je aan om in je gastronomische rondleiding door Trastevere Seu pizza Illuminati op te nemen, een restaurant in minimalistische stijl dat zich verwijdert van de clichés en folklore van traditionele pizzeria's. Hier zijn de pizza's een mix tussen een calzone en een crêpe met dikke maar zeer sappige randen die je smaakpapillen zullen verrukken. Een van de kenmerken van het restaurant is dat het menu varieert afhankelijk van het seizoen en ze hebben ook heerlijkezoete pizza's (een bezoek waard) en gebakken pizza's, die subliem zijn.

De prijzen zijn iets hoger dan op andere plekken, maar niet overdreven en in overeenstemming met het menu.

Praktische informatie over Seu pizza Illuminati

  • Waar: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Gemiddelde prijs: tussen €10 en €15 per pizza.
  • Openingstijden: elke avond van 19.00 tot middernacht (maandag gesloten).
  • Tip van de chef: De klassieke pizza's zijn onfeilbaar, zoals de margherita, marinara en cosaco.
  • Aanrader als... je een minimalistische pizza en de zoetere versie ervan wilt proberen.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

7. Het beste aperitief in de hamwinkel Cantina dei Papi

Aperitief bij Cantina dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitief bij Cantina dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

Om de volledige ervaring in Rome te krijgen, moet je de typische aperitivo van Rome proberen, die een ritueel is geworden. Het is een soort plezier na het werk dat meestal elke dag rond 18.00 uur wordt gehouden.

In dit geval betaal je een vaste prijs voor het drankje en daar zit een zeer verfijnd aperitief bij inbegrepen. Wil je een pauze inlassen van de pasta en dit genot proberen? Dan raad ik een bezoek aan de hamwinkelCantina dei Papi aan, die opvalt door zijn planken met een uitgelezen selectie lokale vleeswaren en kazen. Je kunt ervan genieten met een goede wijn in een gezellige en intieme sfeer. Als je water wilt drinken, serveren ze dat gratis in een kan, wat erg gewaardeerd wordt.

Mijn suggestie is om een "tabla mixta" te bestellen, een rustieke houtgestookte charcuterie van ham, spek, wildzwijnworst, varkenslende, reuzel en andere Italiaanse gastronomische producten. Daarnaast kun je verschillende kaasspecialiteiten proeven, zoals kazen met truffelsmaak en pistache- en walnootkazen. Er zijn ook bruschetta's met verschillende sauzen en patés zoals olijven, artisjokken, truffels... Ze zijn om voor te sterven!

Praktische informatie over Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Waar: Via della Scala, nr. 71.
  • Gemiddelde prijs: 5 € - 10 €.
  • Openingstijden: Elke dag van 11.30 tot 23.30 uur.
  • Tip van de chef: Probeer de planken en sandwiches, op basis van ambachtelijke hammen en kazen van hoge kwaliteit.
  • Aanrader als... je een snack wilt eten in een informele en jeugdige sfeer met vriendelijk en behulpzaam personeel.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

8. De beste en gezondste gelato bij Fiordiluna

IJssalon Fiordiluna| ©mdfeeds
IJssalon Fiordiluna| ©mdfeeds

Waarom werd Audrey Hepburn verliefd op Rome: het landschap, de pizza's, de Italianen? We weten het niet, maar wat wel duidelijk is, is dat een van de redenen het voortreffelijke handgemaakte ijs was, dat beschouwd wordt als het beste ter wereld.

Ik geef vooral de voorkeur aan Fiordiluna 's vanwege de manier waarop ze het product verwennen: ze gebruiken alleen vers fruit! Al meer dan 25 jaar bereidt dit etablissement ijs met ingrediënten van topkwaliteit, gekocht vankleine producenten: van hazelnoten tot cacao. En dat merk je als je ze proeft.

Als je op dieet bent, maak je dan geen zorgen, want ze hebben ook ijs ontwikkeld zonder toegevoegde suikers, met een ongelooflijke smaak en romigheid. Je bent al te laat om ze te proberen! Als je een zoetekauw bent en benieuwd waar je de meest spectaculaire ijsjes in de Eeuwige Stad kunt vinden, is hier een gids voor debeste ijsjes in Rome. Je zult een expert worden!

Praktische informatie over Fiordiluna

  • Waar: Via della Lungaretta, 96.
  • Tip van de chef: Het pistache-ijs is heerlijk.
  • Aanrader als... je het meest authentieke ijs in Trastevere wilt proberen.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

9. Proef de beste streetfood bij Trapizzino Trilussa

Eten bij Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Eten bij Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De trendy en streetfoodies in de wijk Trastévere kunnen genieten van heerlijk streetfood bij Trapizzino Trilussa, dat een soort tapas heeft gemaakt, ergens tussen een broodje en een pizza in, die je kunt bestellen om mee te nemen en op het plein op te eten.

Concreet is het een driehoekig stuk pizza, opgerold en open in het midden, gevuld met typische en heerlijke gerechten uit de Romeinse keuken.

Vandaag de dag is het idee zo populair geworden dat er al verschillende franchises zijn geopend in Italië en zelfs in... New York! OprichterStefano Calligari heeft een notitieboekje waarin hij de traditionele recepten van zijn moeder en tantes opschrijft, zoals inktvis met erwten, kip met paprika... die hij vervolgens in zijn gesloten pizza's verwerkt.

De chef heeft er een draai aan gegeven met deze leuke manier van proeven: geen rommelig bestek en de mogelijkheid om van trapizzinos te genieten op straat, in elke uithoek van Italië.

Praktische informatie over Trapizzino Trilussa

  • Waar: Piazza Trilussa, 46.
  • Gemiddelde prijs: 4 € per trapizzino.
  • Openingstijden: Dagelijks van 12.00 tot 1.00 uur. Vrijdag en zaterdag tot 2 uur.
  • Suggesties van de chef: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
  • Aanrader als... je typisch eten wilt proberen voor een goede prijs en er niet te veel tijd aan wilt verspillen.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

10. Probeer de beste slushie bij Sora Mirella met uitzicht op de rivier.

Sora Mirella in Rome| ©Kalboz
Sora Mirella in Rome| ©Kalboz

In de zomer is de beste manier om de hoge temperaturen in Rome te bestrijden een goede grattachecca (een Romeinse uitvinding die lijkt op een slushie om af te koelen).

Ik raad je aan om naar Sora Mirella te gaan, een charmante kleine openluchtkiosk bij de rivier de Tiber en een van deze milkshakes te bestellen - het uitzicht is spectaculair! Het is ook een van de weinige plekken waar de grattachecca op de traditionele manier wordt bereid: dat wil zeggen door een blok ijs met een stuk gereedschap af te schrapen in plaats van met een moderne machine. Bovenop je granita krijg je heerlijk vers fruit en je kunt het zelfs met alcohol bestellen.

Met dit drankje naar de zonsondergang kijken klinkt goed, toch?

Praktische informatie over Sora Mirella

  • Waar: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Gemiddelde prijs: erg goedkoop.
  • Openingstijden: elke dag van 9.00 tot 1.30 uur.
  • Aanrader als... je wilt genieten van een heerlijk dessert in de buitenlucht met een goed uitzicht op de rivier en de brug.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

Hoeveel geld heb ik nodig om te eten in Trastevere?

De rekening betalen| ©David Lombardía
De rekening betalen| ©David Lombardía

Waarschijnlijk is een van onze grootste zorgen als we op reis gaan het berekenen van hoeveel geld we nodig hebben. In deze wijk van Rome zijn er echter, zoals je hebt gezien, opties voor alle budgetten en sommige die nauwelijks de bank zullen breken.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de tapas die je kunt bestellen bij het Trapizzino Trilussa restaurant, elk voor ongeveer €4.

Als je goedkoop maar zittend wilt eten, probeer dan de door een familie gerunde trattoria's die de dagschotel voor een goede prijs aanbieden. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar iets verfijnders en moderners, is deze buitenwijk de voorhoede van de industrie, dus je zult genoeg opties vinden om je smaakpapillen te behagen zonder failliet te gaan.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

Hoe fooi geven werkt in restaurants in Rome

Fooiencontainer| ©Sam Dan Truong
Fooiencontainer| ©Sam Dan Truong

De miljoen dollar vraag: moet je fooi geven? Je kunt rustig ademhalen... In Italië is het geven van fooi niet verplicht en ook niet gebruikelijk. Je hoeft geen percentage van de rekening te geven zoals in andere Europese landen.

Je kunt echter wel vrijwillig wat geld achterlaten als blijk van waardering voor de service en het eten, waar je waarschijnlijk dol op zult zijn! In restaurants betaal je meestal voor de bediening, een vast bedrag per persoon dat kan variëren van 1 tot 4 €, afhankelijk van het restaurant. En nu, smakelijk eten!

Boek een gastronomische tour door Trastevere