Meer over: Basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome: Tickets en Rondleidingen
Wist u dat de Basiliek van Sint Jan Lateranen de kathedraal van Rome is en de eerste kerk die in de 4de eeuw in de stad werd gebouwd? Zonder twijfel een van de essentiële dingen om te zien in Rome, hoewel misschien ook een van de meest onbekende
Van de vier grote basilieken in de "Eeuwige Stad" is dit de belangrijkste en tot niet zo lang geleden werden alle pausen hier afgekondigd. Wil je weten hoe je de Basiliek van Sint Jan Lateranen kunt bezoeken? Lees dan verder!
1. Hoe kom ik aan kaartjes voor de Basiliek van Sint Jan Lateranen in Rome?
Als u geïnteresseerd bent in heilige kunst en u wilt tijdens uw verblijf in Rome een juweel als de Basiliek van Sint Jan Lateranen bezoeken, dan heeft u geluk want u hoeft geen kaartjes te kopen om deze te bezoeken, al kunt u wel een donatie achterlaten.
De toegang is gratis (behalve voor het klooster, waarvoor een symbolische prijs van 2 euro geldt) en ondanks het feit dat het zo'n belangrijke tempel is voor de geschiedenis van het katholicisme, zul je paradoxaal genoeg niet veel bezoekers bij de ingang aantreffen, omdat hij niet erg bekend is binnen het circuit van kerken in Rome.
2. Is het mogelijk om de Basiliek van St. John Lateran te bezoeken met een rondleiding?
Dat klopt! Een rondleiding is een optie die ik u aanraad te overwegen, niet alleen om de geschiedenis van de Basiliek van Sint Jan Lateranen en haar belang binnen de katholieke kerk en voor de pausen grondig te leren kennen, maar ook om de spirituele achtergrond te ontdekken van de kunstwerken die het interieur van de tempel versieren.
Er zijn verschillende rondleidingen door Rome waarbij de Basiliek van St. John Lateran is inbegrepen. Van privérondleidingen waarbij u een uitgebreide rondleiding krijgt door het monumentale complex (de Basiliek, de Kapel van Sancta Sanctorum, het Heiligdom van de Heilige Trappen en de Kloostergang) tot uitgebreidere rondleidingen die enkele van de meest emblematische basilieken van Rome omvatten, waaronder Sint Jan Lateranen.
3. Wat zijn de openingstijden voor een bezoek aan de Basiliek van Sint Jan Lateranen in Rome?
De Basiliek van Sint Jan Lateranen is elke dag van de week geopend van 7.00 tot 18.30 uur. Als u echter het prachtige middeleeuwse klooster van de tempel wilt bezoeken, moet u weten dat het ook elke dag open is, maar op een ander tijdstip, van 9 tot 18 uur.
Wanneer ga je naar St. John Lateran?
Elke tijd van het jaar is een goede tijd om Rome te bezoeken en de Sint-Jan Lateraan in uw rondleiding door de stad op te nemen. Tijdens de Goede Week in Rome viert de paus echter de Heilige Donderdagmis in de kerk, dus dit is een heel bijzondere tijd van het jaar om te bezoeken.
4. Hoe lang duurt het om de Basiliek van St. John Lateran te bezoeken?
De binnenkant van de kerk is prachtig, dus ik raad u aan er op uw gemak een bezoek aan te brengen. Minstens 1 uur om u te verbazen over de omvang ervan en te genieten van de schoonheid van het altaar, de kapellen, de kloostergang en alle religieuze kunst waarmee het is versierd. Dit is de enige manier om echt te ervaren hoe het is om de Basiliek van San Juan de Letran binnen te gaan.
5. Hoe kom je bij de Basiliek van St. John Lateran?
De Basiliek van Sint Jan Lateranen ligt in het centrum van Rome, op het Piazza di San Giovanni in Laterano, 4. Om er te komen heb je verschillende opties. Hier zijn mijn favorieten!
Een aangename wandeling maken
Rondlopen in zo'n monumentale en oude stad als Rome is een lust voor het oog. Daarom raad ik u aan een wandeling te maken naar de Basiliek van San Giovanni in Laterano, aangezien deze niet ver verwijderd is van andere toeristische attracties zoals de Basiliek van San Clemente (845 meter), het Colosseum (1,3 kilometer), de Baden van Caracalla (1,3 kilometer) of de Boog van Constantijn (1,4 kilometer).
Laten we eens kijken hoe lang het duurt om de tempel te bereiken vanaf andere populaire toeristische attracties in Rome:
- De basiliek van San Clemente: Het duurt ongeveer 10 minuten om er te komen.
- Het Colosseum: Het duurt ongeveer 15 minuten.
- De baden van Caracalla: Het duurt ongeveer 20 minuten.
- De Boog van Constantijn: Het duurt ongeveer 20 minuten.
Met het openbaar vervoer
Als u echter weinig tijd hebt en zo snel mogelijk wilt aankomen, raad ik u aan de metro (lijn A, station San Giovanni) of de bus (lijnen 16, 81, 85, 87, 186, 650, 810 en 850) te nemen.
6. Wat is er te zien in de Basiliek van St. John Lateran?
Het oorspronkelijke complex dat de kerk van San Giovanni in Laterano vormde, werd in de 16e eeuw bijna volledig afgebroken, maar enkele overblijfselen en de oude basiliek (herbouwd door de architect Francesco Borromini in de 17e eeuw) wisten te overleven. Wat is er tegenwoordig in deze kerk te zien?
Interieur van de basiliek
- Het altaar: De steen van het altaar, gelegen onder het gotische baldakijn, zou dezelfde zijn die door Petrus en de eerste pausen werd gebruikt om de mis op te dragen. Het kan in feite alleen worden gebruikt door de Paus en is de plaats waar hij elke Heilige Donderdag tijdens de Goede Week in Rome de mis opdraagt.
- De kruisgang: Cosmatesk van stijl, daterend uit de 13e eeuw, is een van de mooiste kruisgangen van de kerken van de stad met zijn mozaïeken en spiraalzuilen. In het centrum ligt een charmante 19e-eeuwse tuin.
- Corsini kapel: Deze elegante kapel herbergt het grafmonument van paus Clemens XII.
- Het fresco van Giotto: Dit fresco stelt paus Bonifatius VIII voor die het eerste Jubileum van het Christendom aankondigt, in het jaar 1300.
- Het gotische Ciborium: Het is een van de weinige overblijfselen in Rome uit de periode van de Pausen van Avignon.
- Het graf van Martin V: Is van de eerste paus die terugkeerde uit ballingschap in Avignon en zo de Romeinse Renaissance inluidde. De bronzen plaat wordt toegeschreven aan Donatello. Vijf andere pausen liggen ook in de basiliek begraven.
- De plafondfresco's: Michelangelo ontwierp ze, maar ze werden uitgevoerd door zijn leerling Giacomo della Porta.
Buitenkant van de basiliek
- Hoofdgevel: dateert uit de 18e eeuw en is een voorbeeld van classicistische barok. Bovenaan ziet u verschillende beelden die Christus en Johannes de Doper en Johannes de Evangelist voorstellen.
- De poorten: Ze komen van het Forum Romanum, specifiek van de Curie van de Senaat. Borromini paste ze aan en plaatste ze hier.
- De Obelisk: Deze werd verplaatst van het Circus Maximus en is de oudste en hoogste van Rome.
- Het Baptisterium: Het is het oudste baptisterium van Rome, gebouwd in opdracht van keizer Constantijn.
- Het Paleis van Lateranen: Het was een millennium lang de residentie van de pausen, van de tijd van Constantijn tot de 14e eeuw. Tegenwoordig is het het Vaticaans Historisch Museum en maakt het deel uit van de Vaticaanse Musea.
- Heiligdom van de Heilige Trap: Men zegt dat de Heilige Helena deze trap in de 4e eeuw vanuit het Heilige Land naar Rome bracht en dat het de trap was die Christus beklom om voor Pontius Pilatus te verschijnen.
- Sancta Sanctorum Kapel: Na het beklimmen van de Heilige Trappen bereikt u de oude privé kapel van de Pausen bekend als Sancta Sanctorum. Men zegt dat er geen heiliger plaats in de wereld is, omdat het enkele van de meest vereerde relikwieën van het christendom bewaakt, zoals het beeld van Christus Acheiropoieton, "niet door mensenhand geschilderd".
7. Enkele tips voor een bezoek aan de Basiliek van Sint Jan Lateranen
De kathedralen en kerken van Rome zijn niet alleen uiterst interessante toeristische attracties waar u cultuur kunt opsnuiven en over kunst en geschiedenis kunt leren, maar het zijn vooral heilige plaatsen waar het katholieke geloof wordt beleden.
Bij een bezoek aan de Basiliek van St. John Lateran moet u zich daarom houden aan een gepaste dresscode die zowel voor mannen als vrouwen geldt. Met andere woorden, om de tempel binnen te gaan moet je kleding dragen die zowel de schouders als de knieën bedekt, en als je een hoed of pet draagt moet je die afdoen.
Een andere optie is om een grote sjaal of omslagdoek in je rugzak mee te nemen om het deel van je lichaam te bedekken dat op dat moment onbedekt is, zoals je schouders of benen.
Als u foto's wilt maken in de Basiliek van Sint Jan Lateranen, raad ik u aan eerst te vragen of het mogelijk is binnen te flitsen, want in sommige tempels is dat niet toegestaan om de kunstwerken te beschermen.
8. Wat zijn de andere grote basilieken in Rome naast Sint Jan Lateranen die je kunt bezoeken?
Johannes Lateraan is een van de vier grote basilieken van Rome, dat wil zeggen de belangrijkste tempels van het katholicisme volgens pauselijke aanwijzing. Daarom zijn ze een bezoek waard als u in de stad bent, vooral om het Romeinse Jubileum te halen.
De andere grote basilieken zijn de Sint Pieter in het Vaticaan (opgericht op de plaats van het graf van Sint Pieter), Sint Paulus buiten de muren (opgericht op de plaats van het graf van Sint Paulus) en Sint Maria Major (gewijd aan de Maagd Maria ter gelegenheid van het "wonder van de sneeuw").
St. Peter's van het Vaticaan
Het is de belangrijkste van de grote basilieken en de grootste kerk in het christendom. De huidige basiliek werd gebouwd in opdracht van paus Julius II op de plaats van een andere basiliek die in de 4e eeuw werd besteld door keizer Constantijn en die meer dan een millennium heeft gestaan.
De afmetingen van de Sint-Pietersbasiliek waren zo kolossaal dat het onhaalbaar werd geacht. Het duurde bijna 200 jaar en er waren kunstenaars bij betrokken van het kaliber Michelangelo, Bernini, Bramante, Giacomo Della Porta en Carlo Maderno.
Binnen vindt u kostbare kunstwerken zoals de Pietà van Michelangelo, de Baldachin van Bernini of het beeld van Sint Pieter op zijn troon van Arnolfo di Cambio. Tijdens uw bezoek mag u de koepel van de Sint-Pietersbasiliek niet missen - het uitzicht over Rome vanaf hier is adembenemend!
- Adres: Piazza San Pietro, 00120. Vaticaanstad.
- Routebeschrijving: Metro, lijn A, station Ottaviano.
St. Paul buiten de muren
Net als de Sint-Pietersbasiliek liet keizer Constantijn in de 4e eeuw nog een basiliek bouwen op de plaats van het graf van de apostel Paulus, toen net buiten Rome, vandaar de naam.
De tempel werd vanaf de 1e eeuw een bedevaartsoord en werd geleidelijk aan te klein. Daarom besloten verschillende keizers het te vervangen door een grotere, die in feite de grootste was tot de bouw van de Sint Pieter in het Vaticaan.
In de 19e eeuw werd zij getroffen door een verwoestende brand die een groot deel van de basiliek verwoestte, maar de hele wereld kwam te hulp om haar met donaties weer op te bouwen.
Als curiositeit werd tijdens de verbouwingswerkzaamheden een oude sarcofaag gevonden met de inscriptie "Aan Sint Paulus, apostel en martelaar" uit de 4e eeuw. In 2009 werden Carbon 14 tests uitgevoerd op de skeletresten in de sarcofaag, waaruit bleek dat ze toebehoorden aan een persoon die leefde tussen de 1e en 2e eeuw, wat bevestigt dat het de apostel Sint-Paulus was.
- Adres: Piazzale San Paolo, 1.
- Hoe er te komen: Metro, lijn B, station Basilica San Paolo.
Saint Mary Major
Gelegen op de top van de Esquiline heuvel, Santa Maria Maggiore is de eerste kerk in de wereld gewijd aan de Maagd Maria en de grootste van allemaal.
De oorspronkelijke kerk dateert uit de 5e eeuw, maar onderging in de loop der tijd opeenvolgende verbouwingen waaruit de huidige kerk is ontstaan. Daarom heeft de basiliek zeer verschillende bouwstijlen (zoals het paleo-christelijke van het grondplan, het romaanse van de klokkentoren en het barokke van sommige kapellen), maar ze zijn allemaal harmonieus weergegeven.
Wist u dat Santa María la Mayor sinds de 7e eeuw de beroemde relikwieën van de kribbe herbergt die vanuit het Heilige Land naar Rome zijn gebracht? U vindt ze naast het altaar in de crypte van de biecht.
- Adres: Piazza di Santa Maria Maggiore.
- Hoe er te komen: Met de metro, lijn A, station Termini.