Meer over: Barcelona Eet Tours
Barcelona kijkt uit over de Middellandse Zee, terwijl haar wortels diep in de bergen en het binnenland liggen. Dankzij de bevoorrechte ligging en het contact met andere culturen heeft Barcelona een rijke gastronomie met zowel recepten uit de zee als van het land.
Geen bezoek aan Barcelona is compleet zonder de gerechten te proeven. Kortom, uit eten gaan is een van de 10 dingen om te zien en te doen in Gaudí's stad. Dit artikel laat je kennismaken met de belangrijkste gastronomische routes.
Tapas proeven met wijnproeverij
Deze stedelijke routes lopen meestal tussen Born en de Gotische wijk. Hier vind je traditionele restaurants en bodega's die bekend staan om hun tapas en wijnen. Hoewel de Catalaanse hoofdstad een andere tapascultuur heeft dan de rest van Spanje, zijn sommige gerechten heel typisch:
- Pa amb tomàquet, een sneetje brood besmeerd met tomaat, knoflook en olijfolie. Goed, lekker en goedkoop
- Bomba, een ronde kroket gevuld met gehakt en bedekt met aardappel en een beetje alioli. Het schijnt te zijn ontstaan in La Cova Fumada, een bar in Barceloneta.
- Cap i pota, een stoofpot van kalfskop, -poot en -pens met kikkererwten. Een echte aanrader als je de stad in de winter bezoekt.
- Butifarra zwart-witteworst
- Esqueixada, een koude salade met ontzouten kabeljauw, tomaten, paprika en olijven.
Er zijn ook opties zoals patatas bravas, padrón paprika, olijven, salmorejo en nog veel meer. Zoals gebruikelijk zijn deze ervaringen inclusief de entree met proeverij in drie of vier restaurants. Je kunt kiezen uit twee opties: 's middags of na 18:00 uur.
- Duur: ongeveer 3 uur
- Kosten: tussen 70 € en 80 €.
Gastronomische privétour
Deze privé gastronomische tour door Barcelona combineert het beste van twee werelden: gastronomische proeverijen en een bezoek aan must-see monumenten en attracties die soms onopgemerkt blijven.
Een van die laatste zou Casa Bruno Cuadros kunnen zijn. Het is een gebouw in het hart van de Rambla dat opvalt door zijn inrichting in oosterse stijl. Je herkent het aan de paraplu's en een prachtige draak die uit de muren steekt.
Na uitleg van een ervaren gids begint de tour met een paar zoete opties. De eerste stop is meestal Carrer Petritxol, de chocoladestraat. Het is een piepklein straatje dat parallel loopt aan de Rambla; ondanks de korte lengte zijn hier enkele beroemde chocoladewinkels gevestigd, zoals Xocoa en Granja Dulcinea.
Na een zoete verwennerij lopen de gebruikelijke routes langs de Mercat de la Boqueria, Carrer del Comte Borrell, de Mercat de Sant Antoni en Carrer de Blai. Ondertussen zie je emblematische gebouwen zoals de Basiliek van Santa Maria del Pi, Plaça de Sant Felip Neri of het Palau de la Generalitat de Catalunya.
Over het algemeen bevatten deze routes 10 proeverijen en worden ze in kleine groepen gedaan.
- Duur: ongeveer 3 uur
- Kosten: tussen € 80 en € 90.
Tapas- en wijnproeverij met een expert
Deze ervaringen lijken erg op die in het vorige punt, maar er is een verschil: je wordt de hele tijd begeleid door een expert op het gebied van de lokale gastronomie. De privétour met tapas- en wijnproeverijen omvat meestal drie bars met snacks bij elke etappe. Deze stadstours vinden meestal plaats in Sant Antoni en Poble Sec, twee wijken aan de voet van Montjuïc.
Dit deel van de stad is erg trendy en herbergt een aantal bars en restaurants. Enkele mogelijke haltes zijn de volgende:
- Mercat de Sant Antoni, een metalen structuur ontworpen door de architect Antoni Rovira i Trias die winkels en tavernes herbergt. Op zondag is er een vlooienmarkt gewijd aan verzamelobjecten.
- Avinguda del Paral-lel en omgeving
- Dona pescadora, een beeldhouwwerk in de buurt van Plaça Catalunya. De route eindigt bij een bar in de buurt
Deze tours geven je de mogelijkheid om lokale en seizoensgebonden specialiteiten te proeven. Als je Barcelona bijvoorbeeld in de lente bezoekt, zit je in het seizoen van de tuinbonen, die in Catalonië worden gekookt met spek, uien, kruiden en olijfolie.
- Duur: tussen 2 en 3 uur
- Kosten: tussen 60 € en 80 €.
Ebike tour met tapas en wijnproeverij
De beste manier om een fietstocht door de oude stad te combineren met een proeverij van lokale producten. Voordat je aan tafel gaat verbrand je een paar calorieën op de pedalen door de Gotische wijk, de Born en de Eixample. Daarna geniet je van drie of vier typische tapas met een biertje of een glas wijn.
- Duur: tussen 3 en 4 uur
- Kosten: tussen 50 € en 70 €.
Kookles en winkelen op de Boqueria Markt
Wil je de klassiekers uit het Spaanse receptenboek leren of je kookkunsten verbeteren? Een paella kookles geeft je de kans om precies dat te doen, op advies van een ervaren chef-kok. Voordat je aan de slag gaat, moet je de ingrediënten kopen en de meest verse kun je vinden op de markten van de stad.
De les begint meestal op de Mercat de la Boqueria, een must op elke trip naar Barcelona omdat het midden in Las Ramblas ligt. Andere ervaringen beginnen op plaatsen in de stad zoals Mercat Santa Caterina (Avinguda de Francesc Cambó 16) of Mercat de Sant Antoni (Carrer del Comte d'Urgell 1).
Over het algemeen richten deze expresscursussen zich op de beroemdste gerechten van de Spaanse gastronomie: kroketten, tortilla en patatas bravas. Deze recepten worden meestal geserveerd als voorgerecht voor het hoofdgerecht: paella.
Dit is de langste en meest ingewikkelde culinaire creatie, maar maak je geen zorgen, dankzij het advies van de chef wordt alles makkelijker.
- Duur: tussen 4 en 5 uur
- Kosten: ongeveer 100 €.
Veganistische gastronomische tour
Barcelona is een kosmopolitische stad en je kunt er alle soorten restaurants vinden. Bovendien is Catalonië de thuisbasis van uitstekende landbouwproducten en het beroemdste product van de regio - de calçot, een witte ui met een zoete smaak en zachte textuur - bewijst de theorie.
Het seizoen begint trouwens in november en als je ze wilt proberen raad ik je Mussol aan (het heeft vijf restaurants in de stad) en Bodega Joan (Carrer del Rosselló 164).
Wat betreft de rondleidingen, deze beginnen meestal vanaf een centraal punt in Barcelona, zoals de Born of de Gotische wijk.
De wandeling gaat langs traditionele en moderne etablissementen die gespecialiseerd zijn in veganistische recepten. Over het algemeen stoppen de routes bij vier of vijf restaurants en een daarvan kan Vegan Junk Food zijn, het eerste veganistische fastfoodrestaurant in Spanje.
- Duur: tussen 3 en 4 uur
- Kosten: ongeveer €80
Wat zijn de typische recepten uit de regio?
De Catalaanse gastronomie profiteert van de verse vis uit de Middellandse Zee en het vlees en de landbouwproducten uit het binnenland.
Het resultaat is een complete gastronomie die alle smaken kan bekoren. Als je een paar dagen in Barcelona hebt geboekt, raad ik je aan de volgende recepten te proberen:
- Botifarra amb mongetes, oftewel botifarra met witte bonen. Het is een van de populairste gerechten in de regio.
- Suquet de Peix, een bescheiden maar erg lekker recept. Het begon als een stoofpot van zeevruchten waarbij gebruik werd gemaakt van onverkochte vis. Tegenwoordig is het iets verfijnder en is het een klassieker in de lokale gastronomie.
- Escalivada, geroosterde groenten (paprika, aubergine en tomaat) vergezeld van een toast.
- Fricandó, een stoofpotje van kalfsvlees met paddenstoelen van het seizoen
- Esqueixada, een zomers gerecht op basis van kabeljauw, tomaat, ui, zwarte olijven en extra vierge olijfolie.
- Calçots, een variëteit van lange lente-uitjes gekookt op de grill en geserveerd met de typische romesco saus.
Wanneer wordt een gastronomische tour in Barcelona aanbevolen?
Deze tours vinden meestal plaats op verschillende tijden: van 10:00 tot 18:00 uur. Houd er rekening mee dat de lunch in Barcelona meestal tussen 14:00 en 15:00 uur wordt geserveerd; het is daarom beter om iets van tevoren te beginnen (of uit te stellen) om de drukste uren te vermijden.
Een andere optie om de Catalaanse gastronomische wereld te proeven is een reservering te maken met een menu in het Hard Rock Café in Barcelona- je zult niet teleurgesteld worden!