Berlijn in 4 Dagen: alles wat je moet weten

Haal het beste uit Berlijn met een complete vierdaagse tour, van klassiek tot alternatief.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

11 minuten lezen

Berlijn in 4 Dagen: alles wat je moet weten

Berlijn | ©Denislav Jeliazkov

Berlijn staat bekend om zijn monumenten uit de Koude Oorlog en levendige muziek- en kunstscene. De Duitse hoofdstad verbergt echter ook plaatsen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en natuurlijke locaties van grote schoonheid. Onze route probeert het beste uit elk facet te halen om je een afgeronde route te geven zonder je te haasten. Lees verder om erachter te komen wat er te zien en te doen is in de Duitse hoofdstad.

Dag één: de hoofdzaken

Berlijn is lang synoniem geweest met de Berlijnse Muur. De val ervan en de daaropvolgende hereniging van het land veranderden de loop van de stad, die weer de status van hoofdstad kreeg en enthousiast werd. De rondleiding van vandaag zou moeten beginnen bij de East Side Gallery, het laatst overgebleven deel van de muur.

Boek een rondleiding door Berlijn

East Side Gallery en Alexanderplatz

Galerij aan de oostkant| ©Jeanne Menjoulet
Galerij aan de oostkant| ©Jeanne Menjoulet

De rondleiding begint op een plek die verbonden is met de recente geschiedenis van Berlijn: de Berlijnse Muur. Het grootste deel dat nog overeind staat, bevindt zich in de East Side Gallery en is versierd met talloze muurschilderingen. Het is een must-see op elke reis naar Berlijn en zeker een bezoek waard voor de straatkunst. De graffiti dateert uit 1989 maar is gerestaureerd om de weersinvloeden te verzachten.

Vanuit deze wijk is het niet moeilijk om het centrale Alexanderplatz, het bruisende hart van Berlijn, te bereiken. Je kunt kiezen voor de bus (lijn 300), de trein (lijn S5) of twintig minuten lopen.

In het laatste geval volg je gewoon het silhouet van de televisietoren, die op slechts een paar meter van het plein staat. Tijdens de Koude Oorlog was dit het epicentrum van het oostelijke deel van de stad en de Sovjets maakten van de gelegenheid gebruik om er een showcase van het communisme van te maken. De Wereldklok, de Vriendschapsfontein van het Volk (Brunnen der Völkerfreundschaft) of het grote mozaïek in het Professorhuis getuigen hiervan.

Boek tickets voor de Berlijnse tv-toren

Bereik het museumeiland

Pergamon Museum,| ©Rob S
Pergamon Museum,| ©Rob S

Het Museumeiland is een van de bezienswaardigheden van de stad die je niet mag missen. Dit eilandje in het midden van de rivier de Spree is de thuisbasis van vijf culturele bezienswaardigheden, waarvan de beroemdste ongetwijfeld het Pergamon Museum is, de grootste collectie gewijd aan de antieke wereld (hoewel het museum momenteel gesloten is voor renovatie en je een aantal jaar moet wachten op de heropening). De schatten binnenin werden eind 19e eeuw gevonden door Duitse archeologen. Binnen zie je verschillende meesterwerken:

  • Pergamon Altar, de reconstructie van het originele altaar dat in de gelijknamige stad stond. De bas-reliëfs beelden de strijd tussen Zeus en de reuzen uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het als buit in beslag genomen door de Sovjets, maar een paar jaar later keerde het terug naar Duitsland.
  • Ishtar Poort. Deze sierde de tempel van Marduk in de legendarische stad Babylon. Ze is gewijd aan de godin van liefde en oorlog en is opmerkelijk omwille van haar prachtige tegels.
  • DeAleppo Hall, de ontvangstruimte van de christelijke koopman Isa ibn Butrus. Het is prachtig bewaard gebleven en de kleuren zijn nog steeds erg levendig.
  • Poort van de Romeinse markt in Miletus. Voor zover we weten dateert deze uit de 2e eeuw na Christus en werd ze waarschijnlijk gebouwd tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Het is een van de best bewaarde

Boek een ticket voor het Neues Museum

Bezoek het Duitse parlement

Buitenkant van de Reichstag| ©Bernt Rostad
Buitenkant van de Reichstag| ©Bernt Rostad

Neem de metro en stap uit bij de halte Bundestag, een paar meter verderop vind je het Reichstaggebouw. Net als andere gebouwen in de stad werd de Reichstag zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke koepel is vervangen door een glazen dak en het is mogelijk om naar de top te klimmen om het panorama te bewonderen. Je kunt dit doen van 8:00 tot 24:00 uur.

Andere alternatieven zijn een rondleiding of luisteren naar een zitting van het parlement. In beide gevallen moet je je registreren op de officiële website. Maak je geen zorgen, er is een Engelstalige pagina. De Bondsdag heeft een turbulente geschiedenis en het is de moeite waard om de tijd te nemen om de belangrijkste gebeurtenissen te ontdekken, van de Weimarrepubliek tot de periode van de hereniging van het land.

Sta en kijk naar de zonsondergang bij de Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

De imposante en beroemde monumentale poort werd gebouwd in opdracht van Frederik de Grote, koning van Pruisen en een man met grote talenten. Het is een kopie van de Akropolis in Athene en meet 26 meter hoog en 11 meter lang. Als ik me niet heb misrekend, kom je aan bij zonsondergang, een van de beste tijden om van de charmes te genieten. Voordat de avond valt, schijnen de laatste zonnestralen op het zandsteen waaruit het monument is opgebouwd.

De Brandenburger Tor is een van de top 10 bezienswaardigheden in Berlijn bij nacht. Het is het icoon van de stad en de schijnwerpers laten het gloeien in het donker. Aan de voet ervan worden vaak evenementen, concerten of andere evenementen georganiseerd. Als je de Duitse hoofdstad in november bezoekt, kun je een herdenking van de val van de Muur tegenkomen.

Alle sightseeing bustours in Berlijn stoppen bij dit monument. Daarom raad ik je aan om een 24- of 48-uurspas te nemen om deze en andere must-see plekken in de stad comfortabel te ontdekken.

Boek een plaats in de sightseeingbus van Berlijn

Dag 2: Kreuzberg en cocktails

Kreuzberg heeft de reputatie de coolste wijk van Berlijn te zijn. De graffiti en kosmopolitische sfeer maken het een must-see stop. Vandaag verkennen we dit deel van de hoofdstad.

Wandel door de Turkse wijk

Straten van de Turkse wijk| ©Jeanne Menjoulet
Straten van de Turkse wijk| ©Jeanne Menjoulet

Tijdens de Koude Oorlog was Kreuzberg de armste wijk in het westelijke deel van de stad. Geleidelijk aan trokken de lage woonkosten een mix van hippies, krakers, kunstenaars en Turkse immigranten aan. De eersten arriveerden in de jaren 1960 en velen van hen besloten in de hoofdstad te blijven. Vandaag de dag is Kreuzberg een multiculturele wijk en zeker een ochtendje verkennen waard. Hieronder vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk:

  • Oranienstraße en Bergmannstraße, twee winkelstraten. Tot de populairste winkels behoren Hammett Krimibuchhandlung (een boekwinkel gespecialiseerd in misdaadromans, Friesenstraße 27), Coy Art To Wear (hoedenparadijs, Sophienstraße 6), Picknweight (een klassieke vintagewinkel, Bergmannstraße 102) en Prinzessinnengärten, een ecologische en sociale tuin die zijn oogsten verkoopt (Hermannstraße 99-105).
  • Engelbecken, een park waar ooit een kanaal was. In de 20e eeuw liet de koning van Pruisen een kanaal aanleggen en noemde het Louisenstadt ter ere van koningin Ludwig van Mecklenburg-Strelitz. Helaas was dit kanaal van korte duur en werd het aan het begin van de 21e eeuw drooggelegd. Tegenwoordig herinnert een klein meer aan het "waterige" verleden van de wijk.
  • Berlinische Galerie, het museum voor Art Nouveau kunst, fotografie en architectuur. Een kaartje kost ongeveer €10. Geopend van woensdag tot maandag van 10.00 tot 18.00 uur (Alte Jakobstraße 124/128) - Strandbars, de etablissementen met uitzicht op de rivier de Spree. De beste zijn Club der Visionӓre ( erg druk op zondagmiddag, Am Flutgraben) en Badeschiff, een drijvend zwembad met ligstoelen en ligstoelen (Eichenstraße 4).
  • Topografie van de terreur, het gebouw waarin de Gestapo was gehuisvest. Tegenwoordig is het een museum gewijd aan de donkere jaren van het nazi-tijdperk. Dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur (Niederkirchnerstraße 8).
  • Oberbaumbrücke, de mooiste brug van Berlijn. Tijdens de Koude Oorlog was het een van de weinige grenzen tussen oost en west.

Je kunt deze prachtige wijk en veel van haar charmes leren kennen door een van de rondvaarten door Berlijn te maken. Je kunt ook gebruik maken van de boottochten met diner aan boord voor een complete ervaring op de rivier de Spree.

Boek een dinercruise in Berlijn

Bestel een cocktail in Limonadier

Bij Limonadier| ©Lavanki
Bij Limonadier| ©Lavanki

In Kreuzberg is er geen gebrek aan opties als het gaat om het vinden van een bar en toch is mijn keuze gemakkelijk: Limonadier. De gin, sommige likeuren en limonade worden zelf geproduceerd en drukken hun stempel op elke creatie. Je ziet een paar originele drankjes en het personeel staat altijd klaar om je te begeleiden bij je keuze.

Het bevindt zich in de Nostitzstraße 12 en is geopend van 19.00 tot 14.00 uur (maandag tot en met donderdag) en van 19.00 tot 15.00 uur (vrijdag en zaterdag). Het biedt ook een happy hour van 19:00 tot 20:00 uur. Ik verzeker je dat het de moeite waard is.

Derde dag: de omgeving

Als we de eerste dagen Berlijn hebben bezocht, zullen we op de derde dag de stad verlaten om Wansee te bereiken , een stad in het Berlijnse district Steglitz-Zehlendorf. Het ligt op korte afstand van Potsdam.

Ontdek de Großer Wannsee

Aan de Großer Wannsee| ©Nodder
Aan de Großer Wannsee| ©Nodder

Als je de Duitse hoofdstad in de zomer bezoekt, kun je aan de hitte ontsnappen bij de Großer Wannsee, een inham van de rivier de Havel. Het ligt ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Berlijn en heeft een zeer groot strand (strandbad) met wit zand geïmporteerd van de Baltische kust. Je kunt er ligstoelen huren en zwemmen in de grootste openluchtzwembaden van Europa.

Er zijn ook waterglijbanen, kleedkamers, kinderspeelplaatsen, bars en restaurants. Het strandbad opent eind maart en sluit half september. De dagelijkse openingstijden zijn van 9.00 tot 20.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur). De toegangsprijs ligt rond de €5. Je kunt hier gemakkelijk komen vanaf het centraal station van Berlijn door de S7 of S1 trein te nemen en uit te stappen bij Wannsee. De reis duurt ongeveer 45 minuten.

Een andere aanrader is om een fiets te huren en de route Wannsee-Babelsberg te fietsen. Let op: fietsen zijn over het algemeen toegestaan in treinen, terwijl je in metro's en trams alleen kunt instappen als de deuren zijn aangegeven en er genoeg ruimte is. Daarom kun je je tweewielers in het centrum van Berlijn huren. De route is 14 kilometer lang en voert langs de hoogtepunten van het gebied:

  • Liebermann-Villa, het voormalige zomerhuis van de schilder Max Liebermann. Het is nu een kunstmuseum gewijd aan de voormalige eigenaar en herbergt zo'n 150 gravures, olieverfschilderijen, pastels en tekeningen. Als je zin hebt, kun je een rondleiding boeken die je de geschiedenis achter de werken en de charmes van de tuin rondom het huis laat zien.
  • Huis van de Wannseeconferentie, de woning waar de Endlösung van de Joden werd gepland. Tegenwoordig is er een permanente tentoonstelling ("De Wannseeconferentie en de vernietiging van de Europese Joden") met foto's, krantenknipsels, kopieën van documenten, propaganda en andere documenten met beschrijvende teksten.
  • Pfaueninsel, een klein eiland dat een romantisch paleis verbergt. Aan het einde van de 18e eeuw bouwde Frederik Willem II van Pruisen deze plek voor zichzelf en zijn favoriete maîtresse, Wilhelmine Enke. Om hier te komen moet je een veerboot nemen die geen fietsen accepteert. Je kunt je fiets echter achterlaten bij de stalletjes bij de pier.
  • Glienicker Brücke, de brug over de rivier de Havel. Het is een cruciale schakel in de weg tussen Potsdam en Berlijn en markeerde tijdens de Koude Oorlog de grens tussen West en Oost - Paleis Babelsberg, de zomerresidentie van keizer Wilhelm I. De architect Karl Friedrich Schinkel liet zich inspireren door Engelse Tudor herenhuizen en het resultaat is een fascinerend neogotisch gebouw. Helaas is het alleen open tijdens tentoonstellingen en speciale evenementen.

Boek jouw fietstour door Berlijn

Proef de lokale lekkernijen

Duitse gastronomie| ©Jonathan
Duitse gastronomie| ©Jonathan

Na zo'n intensieve dag moet je even bijkomen met een klassieker uit de Duitse keuken: Königsberger Klopse. Als je niet bekend bent met de lokale recepten, zul je blij zijn om te weten dat het een heerlijke gehaktbal met ansjovis is, vergezeld van een kappertjescrème. Het recept komt oorspronkelijk uit Königsberg, het huidige Kaliningrad, en is erg populair in het hele land. Er wordt gezegd dat Kant zelf geen nee kon zeggen tegen Königsberger Klopse.

Als je de lekkerste wilt proberen, raad ik je de Berlijnse rundvleesballetjes aan, een nieuwkomer in de stad die erin geslaagd is een plekje te veroveren in de gastronomische scene van de hoofdstad. Naast traditionele recepten zijn er ook moderne en vegetarische versies. Het is gevestigd in de overdekte markt Markthalle Neun (Eisenbahnstraße 42/43).

Dag 4: Traditie

Bereik de historische wijk Spandau

St. Nicolaaskerk| ©Adam Brown
St. Nicolaaskerk| ©Adam Brown

Op de vierde en laatste dag kun je een wandeling maken door Spandau, een zeer charmante wijk. Het ligt aan de oever van de rivier de Havel en staat vooral bekend om de Citadel, een 13e-eeuws fort dat later werd omgebouwd tot een renaissancegebouw. Om de route te beginnen kun je de permanente tentoonstelling bezoeken die de geschiedenis van deze plaats illustreert. Deze is ondergebracht in de voormalige commanderij.

De Citadel van Spandau is een imposant gebouw van rode baksteen. De voorkant wordt gesierd door een groot wapenschild met de koninklijke kroon, dat werd toegevoegd tijdens het bewind van Frederik III. Een andere unieke attractie is het Bastion van de Koningin. Verborgen in de ingewanden bevindt zich een grot die bewoond wordt door een kolonie vleermuizen en er worden rondleidingen georganiseerd om deze te bezoeken. Spandau heeft echter nog veel meer te bieden:

  • Nikolaikirche, de kerk van Sint Nicolaas. Het speelde een belangrijke rol bij de stichting van de Duitse hoofdstad: aan het begin van de 19e eeuw werd hier de eerste Berlijnse vergadering gehouden. Geopend van donderdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur (Reformationsplatz).
  • Gotisches Haus, een laatgotisch gebouw uit de tweede helft van de 15e eeuw. Er is niet veel over bekend, maar twee dingen zijn zeker: het is het oudste huis in Berlijn en het behoorde toe aan een koopmansfamilie. Tegenwoordig worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden (Breite Straße 32).
  • Lindenufer, een prachtig park omgeven door water. Neem de tijd om over de paden te wandelen. Twee rivieren, de Havel en de Spree, komen hier samen. Als je zin hebt, kun je naar het batardeau lopen, een 19e-eeuws bouwwerk dat werd gebruikt om het waterpeil te regelen.

Ontdek het nobele gezicht van Berlijn

Paleis Charlottenburg| ©Karen Blaha
Paleis Charlottenburg| ©Karen Blaha

Na een pauze om wat te eten en nieuwe energie op te doen, ga je naar Schloss Charlottenburg, de koninklijke residentie van het Huis Hohenzollern. Frederik I van Pruisen liet dit zomerverblijf bouwen als geschenk voor zijn vrouw Sophia-Carlotta. Het is een artistiek juweeltje met een balzaal in rococo, een porseleincollectie (Porzellankabinett) en tientallen historische voorwerpen.

Paleis Charlottenburg is het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag, hoewel de openingstijden met het seizoen veranderen. Van april tot oktober is het open van 10.00 tot 17.30 uur, terwijl het in de winter een uur eerder sluit. Het standaardtarief is ongeveer € 17 en is inclusief de huur van een audiogids die in verschillende talen beschikbaar is. Om lichter te reizen kun je je rugzak of tas achterlaten in de gratis garderobe.

Voordat je terugkeert naar het hotel, raad ik een wandeling door de tuinen aan. Het groene gebied werd ontworpen door de Franse landschapsarchitect Siméon Godeau, die de esthetische criteria van de tuinen van Versailles naar Duitsland bracht. De beroemdste bezienswaardigheden zijn het mausoleum gewijd aan de vrouw van de koning, het theehuis Belvedere en het Neuer Pavillon, een neoklassiek gebouw geïnspireerd op een Napolitaanse villa.

Is Berlijn de moeite waard om in 4 dagen te bezoeken?

Naar mijn mening is een vierdaagse reis ideaal. Je hebt dan genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad te bekijken zonder dat je een al te strak schema hebt. Als je vijf of zeven dagen hebt, kun je overwegen om een nabijgelegen stad te bezoeken. Met de trein kun je gemakkelijk Dresden, Lipsia of Hamburg bereiken. De paleizen en tuinen van Potsdam en het concentratiekamp Sachsenhausen liggen nog dichterbij.