Berlijn in 7 Dagen: alles wat je moet weten
7 dagen Berlijn bezoeken kan worden beschouwd als een echte luxe. Velen vinden het misschien te lang, maar als je de Duitse hoofdstad op je gemak wilt bekijken en van de gelegenheid gebruik wilt maken om wat bezienswaardigheden te bekijken, is het een perfect verblijf.
Wanneer je je reis voorbereidt, zul je je realiseren dat er in Berlijn veel meer te zien is dan de overblijfselen van de Berlijnse Muur en de Brandenburger Tor. De stad is de grootste van Duitsland en, nog belangrijker, het heeft zoveel geschiedenis dat bijna elke hoek van de stad wel iets interessants te bieden heeft. Het is ook een stad met een andere sfeer, die in veel wijken terug te vinden is.
Alleen al een bezoek aan het Museumeiland kan meerdere dagen in beslag nemen, hoewel het meestal een bezoek van een halve dag is. De meer alternatieve buurten zijn ook een ontspannen wandeling waard en alsof dat nog niet genoeg is, ligt er vlakbij een stad die net zo interessant en bezienswaardig is als Potsdam. Dit alles is opgenomen in dit 7-daagse reisschema, maar je moet altijd flexibel zijn voor het geval je onderweg iets wilt veranderen.
Dag 1: Kennismaking met de stad en rondleiding door historisch Mitte
Als je in een nieuwe stad aankomt, is er in het begin altijd een bepaalde mate van verwarring. Het kost meestal wat tijd om de stad te leren kennen en de ins en outs te leren kennen. Het is een goed idee om een korte rondleiding door Berlijn te nemen of gebruik te maken van de sightseeingbus.
De rest van de dag staat in het teken van een rondleiding door wat bekend staat als het historische Mitte. Er zijn veel bezienswaardigheden in dit gebied, maar omdat ze allemaal dicht bij elkaar liggen is het gemakkelijk om ze allemaal te voet te bereiken.
Begin je reis met een rondrit in een sightseeingbus
Om te beginnen met het leren kennen van de stad, kun je ervoor kiezen om een kleine rondleiding te huren of in een van de toeristenbussen te stappen die door Berlijn rijden. In dit geval raad ik je aan om met de laatste optie te beginnen.
Aangezien er verschillende soorten bustours zijn, kun je het beste kiezen voor een tour die langs de meest representatieve plekken gaat, zoals Checkpoint Charlie, de Brandenburger Tor of de Reichstag.
Natuurlijk heb je later de mogelijkheid om ze allemaal in je eigen tempo en te voet te bezoeken, maar de toeristenbus zal dienen als een geweldig eerste contact met de geschiedenis van de stad.
Bekijk de Reichstag en beklim de Reichstag koepel
Om je tour door historisch Mitte te beginnen, midden in het centrum van Berlijn, zijn er weinig plekken representatiever dan de Reichstag. Het gebouw dateert uit 1894, toen het werd gebouwd als zetel van het Duitse parlement in de keizertijd.
Er zijn maar weinig plaatsen in Europa die zoveel geschiedenis hebben meegemaakt als dit gebouw: van het einde van de Duitse monarchie tot de brand in 1933 die door de nazi's werd gebruikt als excuus om de dictatuur uit te roepen.
De beste plek om de prachtige neorenaissance gevel te bewonderen is op de weide ervoor. Als je klaar bent, maak je dan klaar om het dak op te gaan en te genieten van het fantastische uitzicht vanaf de glazen koepel.
De toegang tot de koepel is gratis, maar je moet wel vooraf reserveren op de website. Dit artikel over kaartjes voor de Reichstag bevat alle informatie die je nodig hebt.
Bewonder de Brandenburger Tor en Pariser Platz
Naast de Rijksdag vind je een van de symbolen van Berlijn: de Brandenburger Tor. Toen het werd gebouwd in de tijd van Wilhelm II van Pruisen, was het een van de 18 poorten waardoor mensen Berlijn binnenkwamen.
Tijdens de verdeling van de stad met de muur werd deze poort in niemandsland achtergelaten, maar later werd het een embleem van de hereniging.
Het plein aan de voet van de poort, de Pariser Platz, was de plek die door de bourgeoisie werd uitgekozen om hun feesten te vieren. Na de Tweede Wereldoorlog werd het herbouwd en als je met Kerstmis naar Berlijn gaat, zul je zien hoe het gebied zich vult met duizenden mensen die de komst van het nieuwe jaar vieren.
Het Holocaust Gedenkteken: een plek voor meditatie
Vanaf de Brandenburger Tor hoef je maar een paar minuten rond het Adlon Hotel te lopen om bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn te komen: het Holocaust Memorial. Het is gewijd aan de Joden die tijdens het nazi-tijdperk zijn vermoord en is een soort labyrint van betonnen blokken van verschillende hoogtes.
Als je deze plek bezoekt, gedraag je dan respectvol, want de laatste jaren is er een toename van attitudes die niet in overeenstemming zijn met de trieste betekenis van de plek.
Voor degenen die dieper in de geschiedenis willen duiken, is er een ondergrondse tentoonstelling onder het gedenkteken waarin de Jodenvervolging wordt uitgelegd.
Maak een ontspannen wandeling door de Friedrichstrasse
In het oostelijke deel van Mitte ligt de Friedrichstrasse, een laan die loodrecht op Unter der Linden staat. Veel van de gebouwen die je hier ziet zijn relatief nieuw, omdat het gebied werd verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tegenwoordig vind je in de straat talloze winkels en winkelcentra, waardoor het een ideale plek is om te stoppen voor een dagje winkelen.
Gendarmenmarkt, een van de mooiste pleinen van Berlijn
Je kunt historische Mitte niet bezoeken zonder een stop te maken op dit plein. Zoals de naam ** Gendarmenmarkt** al aangeeft, was het oorspronkelijk de plek waar een Pruisisch regiment Hugenoten die vanuit Frankrijk naar Berlijn vluchtten, de zogenaamde Gens d'armes, hun toevlucht zochten.
Op het plein kun je het Konzerthaus zien, een prachtige concertzaal uit 1821. Mis ook een bezoek aan de tweelingkerken niet: de Französicher Dom en de Deutscher Dom.
De plaats waar vroeger boeken werden verbrand: Bebelplatz
Vlakbij het vorige plein vind je nog een plein dat, naast de gebouwen, opvalt door zijn rol in de geschiedenis van de 20e eeuw.
Op de Bebelplatz vind je vier buitengewone voorbeelden van de architectuur van de stad. De Staatsopera, de St. Hedwigskathedraal, de Oude Koninklijke Bibliotheek en de huidige Humboldt Universitat zullen zeker indruk maken.
Het plein werd echter het beroemdst omdat het de plek was die door de nazi's, in het bijzonder hun Studentenliga, werd uitgekozen om de eerste vermeende subversieve boekverbranding uit te voeren in 1933.
Dag 2: Museumeiland, Unter den Linden en Tiergarten Garden
De tweede dag van je reis begint met een bezoek aan het Museumeiland. Houd er rekening mee dat slechts één ochtend niet genoeg tijd is om alles te zien, maar op reis is het altijd nodig om keuzes te maken.
Dus als je een kunstliefhebber bent, kun je je bezoek altijd verlengen of op een ander moment terugkomen om het af te maken.
Dompel jezelf onder in de kunst op Museumeiland
Als je klaar bent met de musea, raad ik je aan om naar deze geweldige laan te gaan. Het kan ook een geweldige plek zijn om een hapje te eten.
De geschiedenis van Unter den Linden begon in de 16e eeuw, toen koning Jan George I besloot om een pad aan te leggen dat zijn paleis verbond met Tiergarten, toen een jachtgebied.
Vandaag de dag heeft de gerenoveerde laan (want hij was zwaar beschadigd in de oorlog) verschillende belangrijke gebouwen en monumenten. Je mag het Duitse Historisch Museum, het standbeeld van Frederik II de Grote en het gebouw van de Nieuwe Garde zeker niet missen tijdens je wandeling.
Geniet van de natuur in Tiergarten
Het laatste punt van de rondleiding op een dag die in het teken staat van musea is Tiergarten, een groot park van ongeveer 3 kilometer. In het park zijn er veel mogelijke routes, terrassen en een Biergarten, perfect om te ontspannen met een biertje als je in de zomer naar Berlijn bent geweest.
De hoofdroute door het park is de 17e Junistraat, beroemd omdat deze door Hitler werd gebruikt voor zijn militaire parades. De paden die er vanaf leiden zijn echter veel interessanter en je vindt er ook attracties zoals de volgende:
-
Monument voor de zigeuners: dit monument is een eerbetoon aan de vaak vergeten duizenden zigeuners die door de nazi's zijn vermoord.
-
Sovjetmonument: dit monument staat heel dicht bij het vorige en herdenkt de Sovjetsoldaten die tegen de nazi's vochten. Onder de zuilen liggen de resten van 2000 van deze soldaten die stierven bij de bevrijding van Berlijn.
(Siegessäule): nog een van de meest emblematische monumenten van de stad.
- Bellevue Palace: dit is een interessant paleis in het park.
Diner in de Tiergartenquelle
Deze plek is een klein geheim van de stad om lekker Duits te eten. Het is een taverne met een nogal rustieke inrichting, met traditionele gerechten zoals varkensknokkel of Berliner Bouletten (een soort hamburger).
Het ligt onder het Tiergarten S-Bahn station en het is echt de moeite waard om je diner te vergezellen van een pilsje.
Dag 3: Alternatief en multicultureel Berlijn
Als je hebt besloten om een paar dagen in Berlijn door te brengen, ben je misschien al op de hoogte van de reputatie die sommige Berlijnse wijken genieten als plaatsen waar alternatieve levensstijlen floreren.
De belangrijkste wijken in dit opzicht zijn Kreuzberg, Kulturforum en, in mindere mate, Potsdamer Platz. Je kunt deze wijken op eigen houtje bezoeken of je fietstour combineren met een fietstour door Berlijn die gewijd is aan alternatief, multicultureel en modernistisch Berlijn.
De moderniteit van de Potsdamer Platz
Eigenlijk verwijst de naam Potsdamer Platz naar een hele wijk en niet alleen naar een plein. Na te zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog en vervolgens te zijn opgedeeld door de Berlijnse Muur, werd het gebied volledig veranderd door de hereniging.
Enkele van de bekendste architecten uit die tijd waren betrokken bij de wederopbouw, wat je terugziet in de prachtige gebouwen.
Wandeling langs de Sterrenboulevard
Als je de Potsdamer Platz verlaat in de richting van het Kulturforum, zie je de Boulevard der Stars, een walk of fame in Hollywoodstijl.
Hoewel het dicht bij de plaats is waar het filmfestival van Berlijn wordt gehouden, zijn de sterren langs de boulevard gewijd aan de belangrijkste acteurs en filmmakers van Duitsland. Als je een filmfanaat bent, kun je je vermaken met het achterhalen van hun namen.
Er zijn ook een aantal camera's geïnstalleerd op deze boulevard zodat je, als je door de lenzen kijkt, hologrammen van de acteurs op de sterren kunt zien.
De musea van Kulturforum
In de jaren 1950 gaf de Bondsrepubliek Duitsland opdracht tot de bouw van een reeks gebouwen om culturele instellingen te huisvesten die aan de oostkant waren achtergebleven na de bouw van de muur, zoals het Museumeiland.
Het resultaat was het Kulturforum, dat nog steeds musea voor alle smaken huisvest, waaronder enkele van de beste musea in Berlijn (met uitzondering van die op het eiland, natuurlijk). Als je zin hebt in een bezoek, kun je kiezen uit de volgende:
-
Neue Nationalgalerie (Nieuwe Nationale Galerie): gewijd aan moderne kunst.
-
Gemäldegalerie (Gemäldegalerie): herbergt Europese schilderijen van alle tijden.
-
Kunstgewerbemuseum: Museum voor Kunst en Ambacht.
-
Berliner Philharmoniker.
-
Nationale Bibliotheek.
Kreuzberg en het stadsleven
Het hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld een bezoek aan de wijk Kreuzberg, ook bekend als de Turkse wijk van Berlijn.
Dit is waar de krakersbeweging van de stad werd geboren in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw. De sfeer is na de val van de muur erg veranderd, maar de multiculturele en protesterende essentie is gebleven.
Aan de westkant vind je een groot aantal cafés en winkels met een hipstergevoel, terwijl aan de oostkant een groot deel van de bevolking van Turkse afkomst woont. Dit wordt weerspiegeld in het aantal (hoogwaardige) kebabs dat je er vindt.
Een activiteit die je misschien leuk vindt om te doen is om de zogenaamde graffitiroute te volgen. Denk niet dat dit gewoon graffiti is die op straat ligt. Integendeel, veel van deze graffiti zijn echte kunstwerken die door de gemeente worden beschermd.
Leer de donkere kant van de mens kennen op de Topografie van Terreur
Nog steeds in de wijk Kreuzberg vind je een van die plekken die beter zouden zijn als ze niet bestonden: de Topografie van de Terreur.
Dit museum is een van de meest bezochte in de stad en is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo, de sinistere geheime politie van de nazi's. Je kunt je nu al voorstellen dat je binnen de Topografie van de Terreur zult zien. Je kunt je al voorstellen dat je binnen de tactieken kunt ontdekken die door dit repressieve orgaan werden gebruikt, maar ook wie de leiders waren en wat hun geschiedenis was.
Ga het Joods Museum binnen
Vlakbij het vorige bevindt zich nog een interessant museum, dit keer gewijd aan een gemeenschap die het slachtoffer was van de Gestapo en de nazi's: de Joden.
Het museum vertelt de geschiedenis van dit volk sinds de leden ervan in de Middeleeuwen in Berlijn aankwamen. Natuurlijk zijn er ook getuigenissen van de deportaties en de Holocaust door toedoen van de nazi's.
Overnachten in Kreuzberg
Kreuzberg staat ook bekend als een van de meest levendige uitgaanswijken van de stad. Het is daarom de beste plek om een plek te vinden om te dineren en, als je daar zin in hebt, iets te drinken en te genieten van het Berlijnse nachtleven.
In de buurt vind je allerlei soorten gelegenheden, van technoclubs tot cafés waar je wat rustiger kunt zitten, en niet te vergeten het perfecte openluchtterras als het mooi weer is.
Dag 4: Van de beroemde Alexanderplatz naar het verborgen Nikolaiviertel
Deze dag begint met één van de bekendste en populairste wijken van Berlijn, Alexanderplatz, en gaat verder met een andere, even interessante maar veel meer over het hoofd gezien door de meeste bezoekers. Op deze manier blijf je niet alleen in de meest toeristische gebieden, maar bezoek je ook andere interessante delen van de stad.
Het beroemdste plein van de stad: Alexanderplatz
Net als veel andere delen van de stad, werd dit deel van de stad verwoest na de Tweede Wereldoorlog. Bij de wederopbouw koos Oost-Duitsland ervoor om Alexanderplatz een stijl te geven die gebaseerd is op het Sovjet modernisme, wat nog steeds duidelijk te zien is in de gebouwen.
Als je uitstapt bij station Alexanderplatz, is het eerste wat je ziet een enorme klok, gebouwd in 1969. In de loop der tijd is het een van de typische plekken geworden waar Berlijners rondhangen.
Beklim, als je geen hoogtevrees hebt, de televisietoren (Fernsehturm)
Als er iets is dat duidelijk zichtbaar is op het plein, dan is het wel de enorme tv-toren. Het silhouet is geïnspireerd op de eerste Sovjet-ruimteraket, de Spoetnik.
Hij is 250 meter hoog en heeft een antenne van 118 meter. Op 203 meter bevindt zich een bol met een uitkijkplatform dat kan worden beklommen. Als het weer niet slecht is, heb je een uitzicht van 360º over de hele stad.
Bezoek de St. Marienkirche
De volgende stop op de tour is de St. Marienkirche, een van de oudste in de stad.
Terwijl het interieur wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Baltische gotiek in de wereld, valt het interieur op door een prachtig fresco dat de dodendans uitbeeldt. Mis ook de prachtige albasten preekstoel niet.
Neptunbrunnen en het stadhuis van Berlijn
De volgende bezienswaardigheden zijn de Neptunusfontein (Neptunbrunnen) en het nabijgelegen stadhuis.
Het eerste is echt de moeite waard om wat tijd te besteden aan het bekijken van de details die het beeld sieren. Het hoofdbeeld stelt natuurlijk de god van de zee voor, Neptunus. Zijn figuur wordt omringd door vier vrouwen die de belangrijkste rivieren van het land symboliseren: de Rijn, de Oder, de Vistula en de Elbe.
Het stadhuis is een interessante en ongewone mix van Italiaanse renaissance en Noord-Duitse architectuur. Hoewel het niet mogelijk is om het te betreden, is het de moeite waard om de afbeelding van verschillende historische gebeurtenissen in de terracotta fries te ontdekken.
Betreed de oudste wijk van de stad: Nikolaikirche
De beste plek om je bezoek aan deze wijk te beginnen is de kerk waaraan het zijn naam ontleent, de Kerk van Sint Nikolaikirche. Deze werd gebouwd in 1230 en herbergt tegenwoordig een museum dat de geschiedenis van de kerk en de hele wijk laat zien.
Nadat je deze kerk achter je hebt gelaten, kun je wat tijd doorbrengen in een van de nabijgelegen musea, zoals het Ephraim Palace (met tentoonstellingen over de kunst van de stad) of het interessante Zille Museum, waar je het werk kunt zien van de zogenaamde kroniekschrijver van Berlijnse hofjes, Heinrich Zille.
Als je een beetje moe bent van het bekijken van musea, is een andere goede optie om door te lopen tot je bij de rivier de Spree komt. Daar vind je een van de mooiste pleinen van het hele gebied, met daarboven een standbeeld van Sint Joris die de draak verslaat.
Bewonder de gebouwen van de Molkenmarkt
Eenmaal aangekomen op de Molkenmarkt kun je twee interessante gebouwen zien. Het eerste is de voormalige munt, de Alte Münze, nu een evenementencentrum. Er tegenover staat het oude stadhuis, met een 87 meter hoge toren bekroond door een standbeeld van de geluksgodin.
Ter afsluiting van de wandeling door de wijk kun je een korte stop maken bij Franziskaner-Klosterkirch, de ruïnes van een voormalig Franciscaner klooster. Als je geluk hebt, kom je misschien een van de concerten tegen die meestal in dit gebied worden georganiseerd.
Als je nog niet moe bent, kun je een wandeling van 20 minuten maken naar de Brandenburger Tor om de prachtige verlichting te zien en in de buurt te dineren.
Dag 5: Excursie naar Potsdam
Vlakbij Berlijn, op slechts 30 kilometer afstand, ligt de prachtige stad Potsdam. Voor deze dag raad ik een dagtocht aan om alle bezienswaardigheden te zien.
Om vanuit Berlijn in Potsdam te komen kun je gemakkelijk de trein nemen. Dit vervoer is inbegrepen in de Berlin Welcome Card, maar als je de kaart niet hebt is de prijs niet meer dan 4 € enkele reis.
Nauener Tor
Dit is een van de oude poorten waardoor mensen vroeger Potsdam binnenkwamen. Hij dateert uit 1755 en was met de andere twee poorten verbonden door een muur waarvan vandaag de dag nog maar weinig over is.
Nederlandse wijk
De naam van deze populaire wijk komt van de rode bakstenen huizen in Nederlandse stijl die hier te vinden zijn. Deze werden gebouwd door ambachtslieden uit Nederland tijdens het bewind van Frederik Willem I van Pruisen.
Het gebied zit vol met cafés, restaurants en winkels, dus het is er altijd erg druk.
In deze buurt vind je ook de kerk van St. Peter en St. Paul, vlakbij een huis waarin Mozart woonde en dat je kunt bezoeken.
De volgende plek om te bezoeken is de Oude Markt, het belangrijkste plein in het oude deel van Potsdam. Als je eromheen loopt, kun je interessante gebouwen zien zoals het Barberinipaleisof de Lutherse kerk van St.
Paleis Sanssouci
Dit paleis is zonder twijfel de ster van elk bezoek aan Potsdam. Als je niet naar binnen gaat, zijn de grote tuinen in ieder geval een ontspannen wandeling waard.
Met een rococostijl en indrukwekkende interieurdecoratie kun je, als je zin hebt, naar binnen gaan en je voelen als Frederik II van Pruisen, die het paleis als zijn zomerresidentie gebruikte.
Andere interessante bezienswaardigheden
Naast het Sanssouci-paleis met zijn prachtige tuinen en de Nederlandse wijk, mag je ook andere plekken niet missen, zoals de Russische wijk en de kathedraal.
Ik raad je ook aan om buiten de oude stad te gaan kijken naar interessante plekken zoals het Cecilienhof Paleis (waar de Potsdam Conferentie werd gehouden) en de Spionnenbrug, beroemd als de plek waar beide partijen spionnen uitwisselden die ze tijdens de Koude Oorlog gevangen hadden genomen.
Dag 6: Een kleine cruise, de Berlijnse Muur en de overblijfselen van de DDR
Deze zesde dag, de voorlaatste dag van de reis, begint met een ontspannende activiteit: een korte cruise van een uur.
Daarna heb ik een route voorbereid om enkele bezienswaardigheden van Berlijn tijdens de Koude Oorlog te herinneren, te beginnen met een blik op de overblijfselen van de beroemde muur die de Duitse hoofdstad, het land en heel Europa gedurende enkele decennia in tweeën deelde.
Cruise op de Spree
Nadat je de hele vorige dag Potsdam hebt bezocht, is er geen betere manier om de dag te beginnen dan met een korte boottocht op de rivier de Spree.
Gedurende ongeveer een uur krijg je op een ontspannen en comfortabele manier een nieuwe kijk op enkele van de belangrijkste monumenten van de stad.
Kunst aan de Muur: East Side Gallery
Zodra je van de boot stapt, moet je naar een van de must-see sites van de Duitse hoofdstad, de East Side Gallery. Hier werd na de val van de Berlijnse Muur een echt kunstwerk gecreëerd om nooit te vergeten wat er gebeurd is.
Een groot aantal kunstenaars versierde enkele overblijfselen van de muur met meer dan 100 schilderijen. Naast hun artistieke waarde wilden ze ook een verslag achterlaten van de gevoelens die tijdens die dagen werden ervaren.
Deze graffiti maakten dit stuk van de muur, meer dan 1 kilometer lang, het bekendste en meest bezochte van alle overblijfselen.
Beleef een spionagefilm bij Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie ligt aan de Friedrichstrasse en was in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de beroemdste grensovergang tussen de VS en de Sovjet-Unie.
De geschiedenis van deze plek is bijna ondoorgrondelijk, iets wat vaak terug te zien is geweest in films. Na de val van de Muur werd de grensovergang afgebroken, maar in 2000 werd een replica van de eerste grensovergang in de stad gebouwd.
Tränenpalast, het "Paleis van Tranen"
De volgende stop op de route is een andere voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn. Deze keer is het het Tränenpalast, gelegen naast station Friedrichstrasse.
De naam van deze plek kan worden vertaald als "paleis van tranen" en verwijst naar de tranen die West-Duitsers vergoten als ze naar huis terugkeerden na een bezoek aan hun familie in het Oosten.
In deze plaats is een interessante tentoonstelling die je niet mag missen als je geïnteresseerd bent in geschiedenis. Hier kun je enkele van de originele voorwerpen zien die werden gevonden bij de grensovergang, evenals reconstructies van de faciliteiten waar de administratieve en politieprocessen voor het passeren van de grens werden uitgevoerd.
Monument voor de Berlijnse Muur
De beste plek, met toestemming van de East Side Gallery, om te ontdekken waar het bij de Berlijnse Muur allemaal om ging is dit gedenkteken, bijna anderhalve kilometer lang.
In de openluchtinstallaties kun je leren hoe alle grensovergangen werden gebouwd en in de fantastische grafische tentoonstelling (in het Documentatiecentrum) kun je de geschiedenis van de muur zelf zien en hoe de stad in die decennia leefde.
Een vlooienmarkt op de voormalige dodenstrook: Mauerpark en Flohmarkt im Mauerpark
Misschien is alleen een stad als Berlijn in staat om twee zulke verschillende kanten van dezelfde plek te laten zien.
Mauerpark (Muurpark) is waar de Memorial eindigt en, in de tijd dat de Duitse hoofdstad verdeeld was, maakte het deel uit van het deel dat bekend stond als de dodenstrook vanwege het aantal mensen dat in het gebied werd gedood toen ze probeerden naar het westen te vluchten. Als je echter op een zondag gaat, vind je een echt voorbeeld van het leven in de stad van vandaag: de Flohmarkt im Mauerpark. Dit is een van de populairste vlooienmarkten van Berlijn, met kraampjes die worden begeleid door straatmuziek en verschillende biertuinen.
Mis het DDR Museum niet
Een ander interessant bezoek voor geschiedenisliefhebbers is het museum van de DDR (Duitse Democratische Republiek). Hoewel het niet erg groot is, raad ik een bezoek zeker aan.
De tentoonstelling toont een groot aantal voorwerpen voor dagelijks gebruik in communistisch Duitsland, van medicijnen tot modeartikelen, van een typisch Duitse auto tot een reproductie van een huis.
Karl-Marx Allee: de grote oostelijke laan
Voordat je op zoek gaat naar een plek om te dineren, maak je een wandeling over de Karl Marx Allee, een imposante 90 meter brede laan die Alexanderplatz verbindt met Frankfurter Tor.
Deze enorme verkeersader werd in de jaren 1960 aangelegd in Oost-Berlijn. Hier vind je enkele van de meest representatieve voorbeelden van Oost-Duitse architectuur.
De huizen waren bedoeld voor prominente partijleden en de straat was de uitverkoren locatie voor een groot aantal militaire parades.
Dag 7: Ondergrondse tour door Berlijn en einde in Charlottenburg
De ondergrondse van Berlijn verbergt, zoals in veel grote steden, interessante geheimen die een bezoek meer dan waard zijn. De vereniging Berliner Unterwelten, die verschillende interessante ondergrondse rondleidingen organiseert naar ieders smaak, is jaren geleden opgericht om je te helpen ze te leren kennen.
In dit geval stel ik voor dat je er een neemt over de nucleaire bunkers van de stad, maar als je op hun website kijkt, vind je meer opties.
Het kantoor van de vereniging ligt naast metrostation Gesundbrunnen en is de plek vanwaar bijna alle rondleidingen vertrekken.
Aan de andere kant worden de dag en de reis afgesloten met een rondleiding door een van de interessantste wijken van Berlijn, Charlottenburg.
Nucleaire bunkers uit de Koude Oorlog
Deze rondleiding laat zien hoe de FRG (Bondsrepubliek Duitsland) zich voorbereidde op een mogelijke kernoorlog tijdens de Koude Oorlog.
Tijdens de rondleiding bezoek je twee schuilkelders die oorspronkelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd, maar die na de deling van de stad werden omgebouwd om onderdak te bieden aan degenen die zouden worden getroffen door een hypothetische atoomconflict.
Het meest merkwaardige is dat een van deze bunkers nog steeds operationeel is en indien nodig iets meer dan 3000 mensen kan herbergen. De schuilkelder heeft een watervoorzieningssysteem, toegangscontrole en een noodstroomgenerator.
Leer een van de parels van het Westen kennen: Paleis Charlottenburg
Bezoekers van Berlijn richten zich vaak op het oostelijke deel van de stad. Hoewel het waar is dat dit het gebied is met de meeste bezienswaardigheden, heeft het westen ook een aantal interessante bezienswaardigheden.
Als afsluiting van de reis is het een goed idee om Charlottenburg te bezoeken, een van de meest exclusieve wijken van de stad. Veel van de oude paleizen zijn omgebouwd tot musea of kunstgalerieën en de lanen staan vol met winkels, waaronder een aantal luxe merken.
Het paleis Charlottenburg is ongetwijfeld een van de plekken die je niet mag missen als je deze buurt bezoekt. Als je in Parijs bent geweest, zul je de duidelijke invloed van Versailles in de bouw herkennen, hoewel je ook andere stijlen zult zien in de delen die in de loop van de geschiedenis zijn toegevoegd.
Als je geen zin hebt om het interieur te bezoeken, raad ik je aan om in ieder geval de tuinen in te gaan voor een goede wandeling.
De verborgen juweeltjes in het Berggruen Museum
Bijna tegenover het paleis vind je een paar prachtige tweelinggebouwen die in de 19e eeuw zijn gebouwd. Beide dienden oorspronkelijk als kazerne voor de paleiswacht en herbergen nu twee musea.
Het interessantste is ongetwijfeld het Berggruen Museum in het Stüler West-gebouw. Verrassend weinig erkenning wordt gegeven aan de collectie, die werken herbergt van grote schilders als Picasso, Paul Klee en Matisse.
Het andere gebouw, de Sammlung Scharf-Gerstenberg, is volledig gewijd aan surrealistische kunst. Afhankelijk van je smaak kun je beide bezoeken (er is een combinatieticket) of slechts een van beide.
De boulevard van Kurfürstendamm
De 3 kilometer lange boulevard is bezaaid met allerlei soorten winkels, maar de luxe boetieks springen eruit. De boulevard werd vroeger gebruikt om van de stad naar het Grunewald te reizen, het jachtgebied van de adel. Later, in de 19e eeuw, probeerden ze er een soort Champs Elysées van te maken.
Naast erlangs slenteren en stoppen voor een drankje, vind je op de Kurfürstendamm de meest exclusieve boetieks, hoewel je er ook zonder problemen een souvenir kunt kopen.