Meer over: Budapest Eten Tours
Wat je waarschijnlijk naar de Hongaarse hoofdstad heeft gebracht, is het uitgebreide culturele erfgoed. Waarschijnlijk ben je voor je reis al aan het plannen wat je gaat zien en doen in Boedapest, maar ik raad je aan om de andere facetten die de stad aan al haar bezoekers te bieden heeft niet uit het oog te verliezen. Het beste voorbeeld is zonder twijfel de gastronomische cultuur.
Om te weten te komen hoe en wat er in Boedapest gegeten wordt, is er niets beter dan een van de gastronomische rondleidingen die er worden aangeboden. Niet alleen kun je de meest traditionele gerechten en wijnen proeven, maar het is ook een geweldige manier om de straten en markten in te gaan en getuige te zijn van de relatie van de Hongaren met hun eten en er in zekere zin deel van uit te maken.
1. Eerste contact met een Central Market Tour
Om te beginnen met het leren kennen van de gastronomie van Boedapest, is er niets beter dan deze tour die je meeneemt door een van de meest iconische plekken: de Centrale Markt. Hoewel deze markt tegenwoordig grotendeels gericht is op toerisme, is het altijd de plek geweest waar de beste chef-koks van de hoofdstad naartoe gingen om te kopen wat ze nodig hadden voor hun creaties.
Onder begeleiding van een gids kun je kennismaken met enkele van de meest typische producten van het land, van paprikapoeder tot mangalica-varkensvlees. Natuurlijk kun je tijdens de rondleiding enkele van de traditionele Hongaarse gerechten proeven terwijl de gids hun geschiedenis uitlegt en ze in verband brengt met de stad.
Een uitleg over de wijnen van het land, die samen met het eten een substantieel deel van de Hongaarse cultuur vormen, mag je niet missen.
Algemene informatie
- Waaris het: Deze tour richt zich voornamelijk op de Centrale Markt van Boedapest.
- Hoeveel kost het: vanaf ongeveer 30 euro
- Hoe lang duurt de rondleiding: ongeveer 1 uur en 30 minuten
- Wat is inbegrepen: een rondleiding over de markt terwijl de gids de belangrijkste ingrediënten van de keuken van het land uitlegt. Tijdens de rondleiding kun je enkele van de meest typische gerechten proeven.
- Aanbevolen voor: wie op zoek is naar een korte kennismaking met de gastronomie van het land op een emblematische plek.
2. Proef de meest traditionele gerechten en wijnen tijdens een tour door Boedapest.
Een van de beste rondleidingen in Boedapest is die gewijd aan de traditionele Hongaarse keuken. Je ontdekt niet alleen de meest klassieke smaken en wijnen, maar je bezoekt ook een aantal van de meest interessante hoekjes en komt binnen in de meest trendy winkels in de culinaire sector.
Natuurlijk begint dit type tour op de Centrale Markt, waar de gids je laat kennismaken met de grote verscheidenheid aan ingrediënten die kenmerkend zijn voor de keuken van het land. Daarnaast krijg je interessante informatie over het gebouw zelf, dat deel uitmaakt van de geschiedenis van de Hongaarse hoofdstad.
Nog steeds binnen de markt, wanneer je iets geleerd hebt over drinken en eten in Boedapest, kun je enkele snacks proeven die deel uitmaken van de cultuur van de stad,
. Na het verlaten van de Centrale Markt wandel je door enkele straten van het stadscentrum en maak je verschillende stops in enkele gastronomische etablissementen. Op deze route mag je het proeven van enkele van de typische taarten niet missen, evenals de beroemde chocolade die zo traditioneel is als je met Kerstmis naar Boedapest gaat.
Om de tour af te ronden gaan we meestal over tot het proeven van enkele lokale wijnen vergezeld van ambachtelijke kazen.
Algemene informatie
- Welk gebied is het: het begint meestal op de Centrale Markt van Boedapest en stopt op vier of vijf andere plaatsen in het stadscentrum.
- Hoeveel kost het: ongeveer 92 €.
- Hoe lang duurt het: ongeveer 4 uur.
- Wat is inbegrepen: De prijs is inclusief ongeveer 5 stops bij verschillende gastronomische plekken in Boedapest. Lunch, een wijnproeverij en korting op aankopen in een wijnwinkel zijn ook inbegrepen.
- Aanbevolen voor: wie in een kleine groep een aantal Hongaarse specialiteiten wil proeven.
3. Maak kennis met de gastronomie van de Joodse wijk van Boedapest.
Een van de interessantste excursies die je in Boedapest kunt doen is die door de Joodse wijk. Als je daaraan toevoegt dat je ook het eten kunt proeven dat daar wordt geserveerd, is de ervaring nog aan te bevelen. Om deze tour nog beter te maken, zijn de groepen altijd klein, zodat je van alle activiteiten van dichtbij kunt genieten.
De Joodse wijk staat bekend om de rijke cultuur en gastronomie van de Joodse gemeenschap. Tegenwoordig ligt deze buurt in het zevende district van de stad en de afgelopen jaren is het omgetoverd tot een van de modernste en levendigste wijken van de Hongaarse hoofdstad. Het is zelfs een van de beste wijken als je wilt genieten van het nachtleven in Boedapest.
De rondleiding die ik voorstel neemt je meestal mee door de wijk onder begeleiding van een gids die je vertelt over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap tot aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals in zoveel andere landen creëerde het conflict een getto dat de inwoners gevangen zette. Bovendien waren velen van hen het slachtoffer van de gruwelen van de nazi's.
In de straten kunt u oude huizen en enkele neoklassieke synagogen zien, maar u kunt ook verschillende restaurants binnengaan om traditionele Joodse specialiteiten te proeven. Tijdens deze gastronomische tour kun je gerechten proberen zoals flodni, turos taska, kaantjes en worstjes.
De tour omvat ook een lunch bestaande uit traditionele Joodse gerechten, evenals een koosjere palinka proeverij in een lokale ruïne bar.
Algemene informatie over de tour
- Waar is het gebied: De tour neemt je mee door de Joodse wijk van Boedapest, in het 7e district van de stad.
- Hoeveel kost het: De prijs is ongeveer 110 €.
- Hoe lang duurt het: De tour duurt meestal ongeveer 4 uur.
- Wat is inbegrepen: Naast een deskundige gids bevat de tour verschillende proeverijen van eten, lunch met wijn, palinka proeverij en toegang tot een synagoge.
- Aanbevolen voor: Voor degenen die de voorkeur geven aan kleine groepen en een gastronomie met een eigen karakter in Boedapest willen ervaren.
4. Leer meer over Hongaarse wijn en bijpassende aperitieven
Gastronomische rondleidingen door de hoofdstad helpen je niet alleen het Hongaarse eten te leren kennen, maar zijn ook bedoeld om iets te leren over de Hongaarse wijnproductie. Deze wijnen zijn vrijwel onbekend in het buitenland en kunnen worden geproefd in veel van de wijnwinkels, restaurants en bars in de stad.
In dit geval leidt de route naar een van de winkels die gespecialiseerd zijn in deze sector. Daar leidt een wijnexpert een wijnproeverij waarbij je tot 8 verschillende varianten kunt proeven om een overzicht te krijgen van de Hongaarse wijnproductie.
Als onderdeel van de activiteit krijg je ook tips over hoe je wijn kunt combineren met verschillende etenswaren, van vers brood tot de zogenaamde "hidegtál", een verscheidenheid aan vleeswaren en kazen die typisch zijn voor het land.
Een van de voordelen van deze tour is het beperkte aantal plaatsen in de groep. De maximale groepsgrootte is 14 personen, wat zorgt voor een veel persoonlijkere service van de expert die de activiteit begeleidt.
Algemene informatie
- In welk gebied is het?: het vindt normaal gesproken plaats in een van de belangrijkste wijnwinkels in het historische centrum van de stad.
- Hoeveel kost het?: vanaf ongeveer 53 €.
- Hoe lang duurt het?: De hele sessie duurt ongeveer 2 uur.
- Wat is inbegrepen: Onder begeleiding van een sommelier, een proeverij van 8 verschillende wijnen in combinatie met de traditionele aperitieven van het land.
- Aanbevolen voor: iedereen die een van de minder bekende gebieden van de Hongaarse gastronomie wil leren kennen, namelijk de wijnen.
5. Doe mee aan een Etyek tour en proef kaas, chocolade en wijn.
Om te genieten van Hongaars eten en drinken kun je ook een excursie maken naar de omgeving van Boedapest. Concreet kun je vijf uur lang de regio Etyek bezoeken, die beroemd is om zijn wijnproductie en kaas.
Deze excursie begint meestal met een interessante proeverij van een van de beroemdste producten uit de streek, chocolade. Dit vindt plaats in een ambachtelijke werkplaats, net als de kaasproeverij die je in plaats daarvan kunt kiezen.
Het interessantste deel van de excursie is ongetwijfeld het bezoek aan een plaatselijke wijnkelder. Hier kun je verschillende soorten wijn proeven, zodat je meer te weten komt over de verschillende soorten die in de streek worden geproduceerd. Tot slot eindigt de excursie met een heerlijk 2-gangenmenu met een selectie van de meest traditionele gerechten van het land.
Algemene informatie
- Waar ligt het gebied: Etyek ligt op iets meer dan 30 minuten rijden van het centrum van Boedapest.
- Hoeveel kost het: De hele activiteit kost ongeveer € 100.
- Hoe lang duurt het: De tour duurt bijna 5 uur.
- Wat is inbegrepen: Chocolade- of kaasproeverij, bezoek aan een familiewijnmakerij met een kleine proeverij en traditionele lunch.
- Aanbevolen voor: wie de stad uit wil en de fantastische wijnen van de Etyek-regio wil proeven.
6. Een extraatje: diner op een kleine Donau cruise
Hoewel dit niet per se een gastronomische tour is, kan ik je niet genoeg aanraden om deze nachtcruise op de Donau te maken.
Tijdens de tocht op de rivier kun je genieten van geweldige uitzichten over de stad. Je kunt bijvoorbeeld het fantastische Buda Kasteel, het Parlement of de Kettingbrug zien terwijl er live muziek speelt op de boot.
Tijdens het buffetdiner ontbreken enkele van de heerlijkste specialiteiten van de Hongaarse gastronomie niet. Typische gerechten zijn goulash, traditionele kaantjes, heerlijke kip met paprika of strudel als dessert.
Algemene informatie over de stad
- Waar ligt het: Rondvaarten vertrekken meestal vanuit het stadscentrum, vanaf een pier tussen het Parlement en de Kettingbrug.
- Hoeveel kost het: vanaf €27
- Hoe lang duurt het: Het duurt meestal 1,5 tot 2 uur.
- Wat is inbegrepen: Een buitengewone rondleiding door het stadscentrum, dinerbuffet en livemuziek.
- Aanbevolen voor: Wie op zoek is naar de meest romantische rondleiding door Boedapest en tegelijkertijd wil proeven van het heerlijke eten.
De Centrale Markt: de kathedraal van de gastronomie in Boedapest
Veel van de culinaire tours door Boedapest beginnen (of eindigen) op de Centrale Markt van de stad. Het lijdt geen twijfel dat dit grootse gebouw is uitgegroeid tot een van de beste plekken om Hongaars eten te ervaren en een must is tijdens een verblijf in de hoofdstad.
De geschiedenis van deze markt is nogal krampachtig. Hij werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, toen er vijf markten in de stad werden gebouwd. De Centrale Markt was de grootste van allemaal, maar veel inwoners van Boedapest protesteerden ertegen omdat ze vonden dat de voedselprijzen erdoor waren gestegen.
Het gebouw werd zwaar beschadigd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en werd in de jaren daarna steeds minder belangrijk. In 1991 werd het zelfs tot ruïne verklaard en gesloten voor het publiek. Gelukkig werd het een paar jaar later gerestaureerd tot wat het nu is.
De Centrale Markt is elke dag van de week geopend, behalve op zondag. Het gebouw herbergt zo'n 180 winkels van allerlei aard, van etenswaren tot souvenirs voor toeristen, restaurants en drinkgelegenheden.
Ondanks de populariteit als toeristische trekpleister heeft de markt zijn status als winkel voor de inwoners van Boedapest niet verloren. Zowel Hongaren als bezoekers zijn te vinden in de eetgelegenheden op zoek naar traditionele gerechten zoals goulash. Ook vermeldenswaard zijn de banketbakkerijen, waar je de zoetste kant van de gastronomie van het land kunt ontdekken.
Typische gerechten in Boedapest
Als je iets hebt aan de gastronomische rondleidingen door Boedapest, dan is het wel om een keuken te leren kennen die in de rest van het continent niet zo wijdverbreid is. Om je een klein idee te geven van wat je zult proeven, volgen hier vier voorbeelden van traditionele gerechten.
- Goulash: hoewel je het het hele jaar door kunt vinden, is er, als je in de winter naar Boedapest gaat, geen eten geschikter om je aan op te warmen dan goulash. Het is een dikke soep (of een stoofpot met veel bouillon, als je dat liever hebt) met groenten, rundvlees en paprika.
- Csirkepaprikás: Het grootste probleem dat je zult hebben bij het vinden van dit gerecht in Boedapest is te weten hoe je de naam uitspreekt. In het kort is het een recept voor kip gestoofd met paprika, zure room en verschillende groenten.
- Lángos: Dit gerecht kan worden gezien als de bijdrage van de Hongaarse keuken aan fastfood. Lángos, heet gebakken brood belegd met verschillende ingrediënten (als een soort gebakken toast) kun je in veel straten van de stad of bij de kraampjes van de Centrale Markt vinden.
- Kolbász: deze naam verwijst eigenlijk naar verschillende soorten worst die in Hongarije worden gemaakt. Het recept varieert per streek en je kunt ze gekookt, gerookt of gedroogd vinden.