Istanbul in 4 Dagen: tips, wat te zien, en nog veel meer
Een vierdaagse reis naar Istanbul geeft je de kans om de stad grondig te leren kennen. Ik vertel je alles wat je moet zien en help je bij het organiseren van je route.
Heb je een excursie naar Istanbul geboekt? Geweldig! De metropool tussen Europa en Azië is gewoonweg prachtig. Een vierdaagse vakantie geeft je de kans om de beste monumenten van Istanbul te ontdekken, de typische smaken te proeven en je onder te dompelen in de chaotische en spookachtige sfeer. Je hebt ook de kans om de drukte te ontvluchten en de rustigere hoekjes van de stad te bekijken. Lees verder voor alle dingen die je kunt doen en zien in Istanbul.
Dag 1: Ontdek de drie parels van Istanbul
Om je vakantie af te trappen, beginnen we met de essentiële Turkse steden: Hagia Sophia (Ayasofya), de Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Camii) en de Basiliek Cisterne (Yerebatan Sarayı). Ze liggen in het hart van de oude stad op loopafstand van elkaar. We beginnen onze tour in de basiliek, een symbool van de culturele mix...
Stap binnen in Hagia Sophia, het juweel van Byzantijnse architectuur
Het werd gebouwd in slechts zes jaar (532-537) en ingewijd door keizer Justinianus. Voor de bekleding van de muren en zuilen werden verschillende soorten marmer gebruikt: wit uit Marmara, groen uit Euboea, geel uit Afrika en roze uit Synnada. De vier minaretten en de koepel, die op het hoogste punt van Istanbul staan, zijn vanuit de hele stad te zien.
Met de Ottomaanse verovering werd het omgebouwd tot moskee en de mozaïeken binnenin werden bedekt met kalk. Toch waren ze gefascineerd door dit architectonische meesterwerk. Een paar eeuwen later maakte de vader van het moderne Turkije, Atatürk, er een museum van.
Maar in 2020 is het door de wil van Erdogan weer een moskee geworden. Nu het weer een gebedshuis is, is het ongetwijfeld een van de beste moskeeën in Istanbul. Leer alles over de geschiedenis door een rondleiding door Hagia Sophia te boeken.
Bekijk de Blauwe Moskee van dichtbij
De Blauwe Moskee werd gebouwd in de 17e eeuw en wordt beschouwd als het laatste grote werk van het Ottomaanse Rijk. Tijdens de bouw waren er een paar kritische stemmen die de keuze van sultan Ahmed I in twijfel trokken. De twistappel was het budget, omdat het werd gefinancierd met geld van de stad in plaats van oorlogsbuit.
Gelukkig veranderde de sultan niet van gedachten en kunnen we vandaag de dag genieten van de mooiste moskee van Istanbul. Binnenin de moskee vallen de grote glas-in-loodramen, de suggestieve kroonluchters die aan het plafond hangen en de mozaïeken met tulpen, fruit en groenten op. Ontdek alle hoeken en gaten door een rondleiding door de Blauwe Moskee te boeken.
Betreed de Cisterne Basiliek
Op korte afstand van Hagia Sophia ligt de Basilica Cisterne die, gebouwd tijdens het bewind van Justinianus I (527 AD - 565 AD), zorgde voor de watervoorziening van het Grote Paleis van Constantinopel. Na de verovering van Byzantium door sultan Mehmed II gaven de Ottomanen de voorkeur aan stromend water en werd het verlaten. Maar in het midden van de 16e eeuw ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Gyllus de ondergrondse cisterne en vertelde het verhaal in zijn reisboek. Deze magische plek werd uit de vergetelheid gehaald.
Tegenwoordig is het een veelbezochte attractie, vooral vanwege de spookachtige sfeer, en je kunt een rondleiding door de Cisterne Basiliek boeken. Nadat je de drempel bent overgestoken, kom je in een sfeer van vrede en rust. Er is stilstaand water en via loopbruggen kun je onder de zuilen door lopen.
Geniet van een diner met uitzicht
Na je bezoek kun je wat rondwandelen in de buurt, teruggaan naar het hotel om je op te frissen en dan weer op pad gaan voor een lekker diner. In de buurt van de drie attracties van deze dag is een visrestaurant met een ongelooflijk uitzicht op de Zee van Marmara: Seafront Lounge. Naast vis en zeevruchten kun je hier genieten van salades, veganistische gerechten en traditionele desserts (Akbıyık Cd. 3). Je kunt ook een foodtour door Istanbul boeken om alle geneugten van de waanzinnige keuken te leren kennen.
Dag 2: Bekijk Topkapi en Grand Bazaar
Concentreerden we ons op de eerste dag op de must-see bezienswaardigheden van Istanbul, vandaag richten we ons op een vaak over het hoofd geziene attractie...
Laat je verbazen door het Topkapi Paleis
Istanbul is zo mooi dat sommige bezienswaardigheden overschaduwd worden. Het Topkapi Paleis is er daar één van, maar het is een betoverend herenhuis dat je terugbrengt naar de gouden eeuw van het Ottomaanse Rijk. Het werd gebouwd tijdens het bewind van Mehmed II en was het centrum van de politieke macht tot 1853, toen sultan Abdülmecit I het hof verplaatste naar het Dolmabahçepaleis.
Het complex is enorm en er zijn duizenden schatten te ontdekken. Het is daarom bijna essentieel om een rondleiding door het Topkapipaleis te boeken om van het hele complex te kunnen genieten. Toch zijn hier de vijf plekken die de grootste indruk op me hebben gemaakt:
- Binnenplaats van de Favorieten: hier woonden de concubines van de sultan die om de een of andere reden niet met hem getrouwd waren.
- Keizerzaal: een gewelfde en rijk versierde kamer. In het midden bevindt zich de troon.
- Harem: een groot gebouw met meer dan 400 kamers.
- Divan: de hoogste staatsraad.
- Schatkamer.
Rust lichaam en geest uit in het Gülhane Park.
Op slechts een paar meter van het Topkapipaleis ligt het oudste park van de stad. De naam betekent "huis van rozen" en in de Ottomaanse tijd maakte het deel uit van de keizerlijke tuin. Het bleef in het bezit van de sultans tot 1912, toen het werd opengesteld voor het publiek.
Op het uitgestrekte terrein staan eeuwenoude eiken en walnotenbomen, bloemendecoraties, het eerste standbeeld van Atatürk en een grote vijver. Als je met kinderen naar Istanbul reist, is het een geweldige plek voor hen om te spelen in de recreatiegebieden.
Vind een koopje in de Grand Bazaar
Neem na een welverdiende rust de tram vanaf station Gülhane in de richting van Bağcılar en stap uit bij de halte Beyazıt - Kapalıçarşı. Hier vind je **een van de grootste en oudste markten ter wereld: de Grand Bazaar.
Het ligt vlakbij de stadsmuren en de bouw ervan begon kort na de Ottomaanse verovering. De Grand Bazaar werd geboren om de economische welvaart van de stad te stimuleren en trekt tot op de dag van vandaag duizenden klanten. Als je naar huis wilt gaan met een typisch souvenir of op zoek bent naar een kerstcadeau, dan is de Grand Bazaar de plek om naartoe te gaan. Om je een idee te geven, kun je de volgende producten kopen:
- Tapijten en kelims: tapijten die worden gekenmerkt door hun opvallende ontwerpen. Als je geïnteresseerd bent, raad ik je aan om naar Şişko Osman, Dhoku of Şengör Halı te gaan.
- Çay**, Turkse thee**: de lokale bevolking geeft de voorkeur aan zwarte thee vergezeld van cakes en koekjes, zowel zoet als hartig. Er is echter geen tekort aan geuriger geuren zoals jasmijn, citroen of granaatappel.
- Typische zoetigheden': de bekendste is baklava, een bladerdeeggebakje met pistachenoten, honing, walnoten en sesamzaadjes. Maak van de gelegenheid gebruik om een künefe te proberen (een deeg gemaakt van dunne draden genaamd kataifi met een kaasvulling en bedekt met suiker, noten en citroen) en een lokma**, een gefrituurde broodknoedel geglaceerd met honing, siroop en kaneel.
- Hammam-accessoires: Het meest karakteristieke item is de peştemal, een katoenen handdoek met een gestreept motief met franjes.
- Keramiek: een Turkse klassieker. Traditionele ontwerpen reproduceren tulpen, maar je kunt ook voorwerpen in Hettitische stijl vinden (geïnspireerd op Anatolische grotschilderingen) of eigentijdse.
- Sieraden: winkels die gespecialiseerd zijn in goud zijn geconcentreerd in de Kalpakçılarbaşı-straat. Zilveren sieraden vind je daarentegen in de Oude Bazaar (Iç Bedesten).
Dag 3: Geniet van de Prinseneilanden
De Prinseneilanden (Kızıl Adalar) zijn een archipel in de Zee van Marmara bestaande uit negen baaien: Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef, Yassıada, Tavşan, Kaşık en Sivriada. In de 19e eeuw werd dit natuurparadijs een vakantiebestemming voor de rijke klassen die er elegante herenhuizen in Victoriaanse stijl lieten bouwen.
Neem een veerboot en ontsnap aan de drukte
Op de Prinseneilanden lijkt de tijd stil te staan- er zijn geen auto's en je kunt je alleen per fiets of elektrisch voertuig verplaatsen. Om deze vredige plek te bereiken, kun je gewoon een veerboot nemen vanaf de wijken Kabataş (Europese kust) of Kadiköy (Aziatische kust). Je kunt ook een excursie naar de Prinseneilanden boeken, inclusief boottransport en een deskundige gids. Vanuit Istanbul duurt de tocht ongeveer anderhalf uur.
Als je Turkije in de zomer bezoekt, raad ik je aan om tussen maandag en donderdag naar de Prinseneilanden te gaan. In het weekend verlaten duizenden mensen uit Istanbul het oude Constantinopel om van de stranden te genieten en door de dennenbossen te wandelen. Over het algemeen kun je de eilanden het beste in de lente en herfst bezoeken. De meeste boten brengen je naar Büyükada, de grootste van de archipel. Daar kun je verschillende activiteiten ondernemen:
- Verken het eiland. Op de top van de heuvel ligt Aya Yorgi, een orthodox klooster dat in 1905 werd gebouwd. De belangrijkste bezienswaardigheid is het icoon van Sint Joris dat een monster uit de zee verslaat. Verderop in Çankaya Street vind je prachtige residenties zoals het Yalman herenhuis en de Fabiato, Izzet Pasha en Mizzi paviljoens.
- Geniet van de stranden. Het langste en wildste is Halik Koyu in het noordwesten. Als je met jonge kinderen reist, zijn Aya Nikola en Nakibey ideaal.
- Een fiets huren is de beste manier om het eiland te verkennen. Büyükada heeft een wandelroute die begint op het centrale plein en langs de mooiste plekjes in de omgeving voert.
- Geniet vanwatersporten: peddelsurfen, windsurfen, zeilen, enz.
- Bewonder de ruïnes van het huis van Trotski. Na zijn verbanning uit de Sovjet-Unie woonde de Russische politicus vier jaar in Büyükada (Hamlacı Sk. 6).
Neem afscheid van het eiland met een vismaaltijd
In Büyükada is Secret Garden het restaurant dat positieve recensies krijgt. Het is gevestigd in een 19e-eeuws houten herenhuis dat in 2013 is gerestaureerd. De specialiteit is gegrilde vis, gekookt en gepresenteerd met een moderne twist. Andere attracties zijn het prachtige terras en de decoratie tot in het kleinste detail (Çiçekli Yalı Sk. 24). Om terug te keren naar Istanbul kun je kiezen voor de watertaxi.
Dag 4: Neem de Byzantijnse route
Met het verval van het Romeinse Rijk en de daaruit voortvloeiende opsplitsing in twee entiteiten, werd Constantinopel de belangrijkste metropool van de oude wereld. De Byzantijnse keizers verfraaiden de stad met formidabele gebouwen en christelijke kerken. Gelukkig zijn de sporen van deze beschaving niet uitgewist door de Ottomaanse verovering...
Start bij het Hippodroom
We beginnen onze tour op wat nu het Sultanahmetplein is. Stap hiervoor op de sightseeingbus van Istanbul om er comfortabel te geraken. Vroeger had het Hippodroom in Constantinopel een capaciteit van 30.000 mensen. De langwerpige vorm van het plein en de Obelisk van Theodosius herinneren ons aan het verleden. Dit monument is afkomstig uit de tempel van Karnak in Egypte en werd in 390 verplaatst naar het hart van Istanbul.
Aan de andere kant van het plein staat de Duitse fontein (Alman Çeşmesi), een klein prieel dat keizer Wilhelm II in 1901 aan de sultan gaf als teken van vriendschap. Na de wandeling ga je in de richting van de Gouden Hoorn, langs het Sultan Ahmetplein en in een paar minuten bereik je de volgende etappe.
Mis de kerk van St. Irene niet, de eerste kerk in Istanbul
Op een paar meter van het Topkapi Paleis, een van de mooiste monumenten van Istanbul, staat een doyen van de metropool tussen Europa en Azië. De oorsprong is enigszins onzeker, maar men denkt dat keizer Constantijn de kerk in de 4e eeuw heeft gebouwd. Tot de bouw van de Hagia Sophia huisvestte het het patriarchaat van Constantinopel.
De bijzonderheid ligt in de koepel, die niet wordt ondersteund door kolommen maar door het gewelf. Het interieur is heel eenvoudig, waarbij het zwarte silhouet van een kruis op de halve koepel opvalt. Door de geschiedenis heen heeft het meerdere functies gehad: als wapenarsenaal, museum van militaire oudheden en concertzaal.
Bezoek het Valens Aquaduct
Toen het in de 4e eeuw werd gebouwd, was het Valens Aquaduct (Bozdoğan Kemeri) een kilometer lang en vervoerde het water naar de hoofdstad vanuit het Belgrado Woud. Het maakte deel uit van een groter netwerk dat de watervoorziening van de grootste stad in de oudheid verzekerde. Vandaag de dag staan er nog maar een paar delen overeind en de meest indrukwekkende bevindt zich in de wijk Fatih.
Ga de kerk van St. Redder van Cora binnen
Omdat de kerk in de wijk Edirnekapi ligt en vrij ver van het drukste gebied, laten de meeste toeristen de Sint-Verlosser van Cora links liggen ten gunste van attracties in het centrum. Maar als je 4, 5 of 7 dagen in Istanbul verblijft, is het zeker de moeite waard.
De gebedsplaats herbergt de mooiste mozaïeken van de stad, die opvallen door hun felle kleuren, enorme afmetingen en sterke symboliek. De meest opvallende zijn de tronende Christus met de beschermheilige Theodore Metochites, het Ontslapen van de Maagd en de Christus Pantokrator (Kariye Cami Sk. 18).
Neem afscheid van Istanbul vanaf de zee
Dag vier is de laatste kans om foto's te maken die likes zullen opleveren op Instagram. Zoals je hebt gezien, is er genoeg te doen en te zien in Istanbul. Om de beste bezienswaardigheden vast te leggen, is er niets beter dan het boeken van een cruise op de Bosporus. Ga weg van de Sint-Saviourkerk en vaar de zee op.
De boten steken de Gouden Hoorn over en passeren monumenten zoals het kasteel van Rumelia, het paleis van Beylerbeyi en de heilige Stefanus van de Bulgaren, een van de weinige kerken die in gietijzer zijn gebouwd. De ervaring duurt ongeveer een uur en een kwartier. Je kunt ook een Bosporus cruise met muziek en diner boeken als je liever geniet van de verlichte stad bij zonsondergang.